Förlagen riskerar bli förlegade

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:26 juli, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Förra hösten, i samband med att jag släppte min debutroman på eget förlag, skrev jag ett blogginlägg på Mindpark med titeln “När författarna tog makten från förlagen”. Det är en text jag är rätt stolt över och den känns lika aktuell idag.

Inte minst med tanke på händelserna i helgen som bland andra Daniel Åberg skriver om på sin blogg då han kommenterar en artikel på DN.se om amerikanska förläggare som chockats av en agent (Andrew Wylie) som säljer e-böcker direkt till Amazon åt sina klienter. Utan att gå via författarnas vanliga förlag… Som Anders Mildner skriver på SvD.se: “Andrew Wylie har en imponerande lista klienter.  Philip Roth! Saul Bellow! John Updike! Jorge Luis Borges! Och en si så där 700 till.”

Fortsätt läsaFörlagen riskerar bli förlegade

Förlagsvärlden är inte som resten av världen men är på väg dit

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:3 maj, 2010
  • Inläggskategori:Blogg
Läste en lång text av Per Gedin på svd.se igår. Inte riktigt säker på vad jag ska tycka. Han attackerar förlagens allt kraftigare marknadsorientering som gjort att man minskat antalet titlar och framför allt kanske plockar bort olönsamma författare snabbare.
Han ger ett exempel på att detta är fel strategi:

Ett skönlitterärt författarskap tar många år att utveckla. Oftast rör det sig om fyra till fem böcke, innan författaren nått sin mognad och innan kritik och publik upptäcker henne. Man kan bara se på förra årets Nobelpris respektive Augustpris. Herta Müller som fick Nobelpriset hade givits ut av Bonniers första gången 1985. Sedan dess har förlaget eller dess dotterföretag givit ut ytterligare fem böcker. Försäljningen har varit minimal och böckerna har gått med en rejäl förlust – totalt har det varit en investering på miljonbelopp. Med det nya sättet att driva förlag hade utgivningen av hennes böcker inte fått fortsätta, då de inte var ”lönsamma”. Hennes litterära betydelse hade man inte tagit hänsyn till. Och då hade Bonniers inte heller fått en Nobelpristagare, som blivit en stor ekonomisk framgång.

Som företagsledare kan jag tycka det är vansinne att investera miljoner i en författare vars enda hopp att bli en kommersiell framgång är att han/hon vinner nobelpriset. Hårdraget kanske.

Fortsätt läsaFörlagsvärlden är inte som resten av världen men är på väg dit