SEI gör som FWT: innebandyns SM-finaler till Malmö 2011 och 2012

Svensk Elitinnebandy gör som Innebandypiraterna Ltd, de väljer att spela sin final i Malmö Arena. Ja, det är faktiskt så att finalen på Floorball World Tour, Winners Cup, spelas i Malmö Arena. Vilket alla vet som läst boken InnebandyPiraterna – Första säsongen.

I torsdags var jag konferencier på en presskonferens i landets häftigaste inomhusarena – Malmö Arena. Många närvarande representanter från alla inblandade parter ville presentera en häftig nyhet: SM-finalen i innebandy flyttar till Malmö 2011 och 2012. Vad som händer därefter vet ingen.
Intresset från media var lite ljummet. Kanske journalisterna vilar upp sig inför fotbolls-VM om några veckor efter en intensiv vår med slutspel, sammanpressad allsvenska osv. Eller så är de bara genuint ointresserade av innebandy. Det är synd. Mest för dem själva.

Det är ett inte helt okontroversiellt beslut i innebandy-Sverige. De som bor norr om Stockholm gillar inte att få ännu längre till SM-finalen och de som bor i Stockholm är väl heller inte helt överlyckliga av samma anledning.

Men desto gladare miner på västkusten, från Göteborg till Ystad. Skåne, Halland och i viss mån säkert Småland och Blekinge föredrar nog en match i Malmö. För många innebär det att man kan köra dit och hem samma dag.

Och ur ett internationellt perspektiv ska man inte glömma att hela Tyskland och Danmark nu ligger inom räckhåll. Faktum är att det bara är drygt 80 mil från Prag till Malmö. Ett land där innebandyn växer för varje år.

Varför flyttar man? Klart att anledningen stavas pengar. Det är inte svårt att räkna ut att Malmö brinner mer för att få ett stort arrangemang till stan än Stockholm gör. Stockholm har ju så många andra som slåss om pengar och uppmärksamhet. Därför får innebandyn bättre villkor i Malmö än i Stockholm. Det är precis samma mekanismer som gör att Davis Cup i tennis eller Melodifestivalens delfinaler avgörs på mindre orter.

Percy Nilsson, mannen bakom Malmö Arena, konstaterade att Globen var en modern arena när den byggdes för 15 år sedan men att det hänt en del sedan dess. Jag håller med. Tänk bara att du kan åka tåg hela vägen fram till arenan, bokstavligt. Entrén till hallen ligger ungefär 80 meter från perrongen! Stationen vid arenan öppnar i december i år, i god tid innan 16 april då SM-finalen ska spelas. Med tåget är det 15 minuter till Kastrup (vilket självklart var en anledning till att Floorball World Tour valde att spela sin final där i min bok).

Av det lilla jag sett kan jag också konstatera att VIP-utrymmena är bättre i Malmö än de är i Globen. Det har faktiskt en viss betydelse. Tror även att pressen får en bättre placering här nere.

För min egen del är det såklart kanon att finalen spelas bara sju mil bort istället för 60 mil. Förhoppningsvis ska jag finnas på plats med InnebandyPiraterna på något sätt. Vad kan vara bättre än att marknadsföra en serie innebandyromaner i en arena med 12.000-13.000 innebandyfans från Sverige och världen?

* * *

En del tvekar på att arenan fylls. Det gör inte jag. Och när det blev känt att finalen skulle flyttas till Malmö tog SEI (Svensk Elitinnebandy) emot mängder av samtal från folk som ville förhandsboka biljetter.
– Förbokningarna ligger redan uppemot 1 000 biljetter, vilket är mycket glädjande. Detta då vi ännu inte har bestämt prisnivån på biljetterna. Det har inte varit något problem för de bokande. De vill bara försäkra sig om biljetter, säger Erik Nilsson på SEI.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.