Stal JK Rowling idén till Harry Potter från egenutgiven författare?

Adrian Jacob gav 1987 ut boken “The Adventure of Willy the Wizard: No 1 Livid Land”, han gjorde det på egen hand och tryckte 5000 exemplar varav merparten ska ha sålts. En framgångsrik egenutgivning får man väl ändå kalla det, även om det bleknar i jämförelse med Harry Potter-seriens framgångar.

13 år senare kom Harry Potter and the Goblet of Fire (på svenska Den flammande bägaren). Den sålde i många miljoner exemplar. Men nu anklagas JK Rowling för att ha stulit en stor del av storyn från Jacobs bok.

Därför hotas JK Rowling av en stämning på många miljoner, kanske miljarder. Jacobs dog dock 1997 och det är hans dödsbo som nu bestämt sig för att stämma Rowling i hopp om att få ut mer pengar. Jacobs själv var utfattig vid sin död efter att han förlorat alla sina miljoner (han var affärsman och advokat), bland annat i börskraschen 1987.

Rowling själv hävdar att hon inte hört talas om Willy The Wizard innan anklagelserna först dök upp 2004 och att hon definitivt aldrig läst boken.

Nu är det ju inte första gången en framgångsrik författare anklagas för att ha stulit idéerna till sina böcker från andra mindre framgångsrika författare. Dan Brown friades för några år sedan i domstol i ett liknande fall.

Det känns lite tryggare att skriva en bok om innebandy än trollkarlar. Såvitt jag vet så finns det ingen annan bok som jag skulle ha kunnat inspireras av. Eller ska jag istället oroa mig för att Liza Marklund eller Jan Guillou om några år ger ut en innebandydeckare?

På tal om Marklund kan jag inte låta bli att undra om inte plagiatanklagelserna var en välregisserad PR-kupp i samarbete mellan Piratförlaget och Bonniers för att få lite extra skriverier kring två böcker. Eller det kanske är för mycket konspirationsteori?

I så fall skulle man ju kunna misstänka att dödsboet till Mr Jacobs gjort en liten PR-kupp. Det går ju att köpa Willy the Wizard via en hemsida.

Fotnot: Egentligen är ju storyn gammal. DN skrev om det redan i somras exempelvis.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.