Förlagen riskerar bli förlegade

Förra hösten, i samband med att jag släppte min debutroman på eget förlag, skrev jag ett blogginlägg på Mindpark med titeln “När författarna tog makten från förlagen”. Det är en text jag är rätt stolt över och den känns lika aktuell idag.

Inte minst med tanke på händelserna i helgen som bland andra Daniel Åberg skriver om på sin blogg då han kommenterar en artikel på DN.se om amerikanska förläggare som chockats av en agent (Andrew Wylie) som säljer e-böcker direkt till Amazon åt sina klienter. Utan att gå via författarnas vanliga förlag… Som Anders Mildner skriver på SvD.se: ”Andrew Wylie har en imponerande lista klienter.  Philip Roth! Saul Bellow! John Updike! Jorge Luis Borges! Och en si så där 700 till.”

Det är en spännande utveckling och det är självklart så att tröskeln för att bli förläggare blir än mindre med e-böcker än pappersböcker. Du kan till och med distribuera dina böcker själv utan att behöva packa och gå till posten och fundera över fraktavtal. I sin enklaste form räcker det med en webbtjänst som tillåter kortbetalning och efter genomförd betalning låter köparen ladda ner den digitala filen. Det har fungerat utmärkt i många år för utvecklare av datorprogram så varför skulle det vara svårare med böcker?

Anders Mildner skriver klokt om det hela också och påpekar att det aldrig varit frågan OM utan NÄR bokbranschen skulle få se samma utveckling som musikbranschen. Likväl ser vi nu yrvakna förläggare som riskerar att bli förlegade.

Själv är jag ju både författare och förläggare numera. Jag får nog lägga än mer fokus på e-böckerna framöver. Skiftet är på väg. Läste i helgen om att det är flera iPad-utmanare på väg, alltså avancerade läs- och surfplattor, med prislappar på under 100 dollar. Vi närmar oss en tipping-point. Själv har jag de senaste dagarna upptäckt hur mitt läsbeteende förändrats då jag har tillgång till RSS-flödet i min mobiltelefon via en bra läs-applikation.

Känns som det är hög tid för mig att testa att läsa en hel roman på mobilen och se hur det känns. Om inte jag också ska bli förlegad.

5 thoughts on “Förlagen riskerar bli förlegade”

 1. Pia Printz
   · 

  Ett par invändningar kommer här: läsplattorna måste bli betydligt bättre. Jag köpte en, som jag lämnade tillbaka eftersom den inte funkade att läsa pdf och .doc på. Helt bortsett från det så tog det ungefär trehundra år att bläddra. Det håller inte! Krångligt och svårnavigerat… nä, om det inte är en apple-produkt så föredrar jag pappersbok.

  Och så det här med förlagen. Jag har rätt liten erfarenhet, men jag har förstått att det är så att redaktörernas roll är superviktig (som också Mildner påpekar i sin krönika), och att de allra flesta författare behöver stöd, coachning och ren texttvätt. Hur ska man komma runt det problemet. Gäller såklart inte alla författare (har inte läst dig till exempel ;-)) men många som sagt.

 2. Sölve Dahlgren
   · 

  Jag ska villigt erkänna att jag inte testat någon läsplatta än. Däremot har jag läst ett par böcker (ej skönlitteratur) på laptop och stationär dator. Det går även om det inte är optimalt.

  Men jag tror på den nya generationen plattor på väg ut nu. iPad var proppen ur ketchupflaskan, till hösten kommer en flod av konkurrenter. En del av dem kommer att vara bättre, som e-bokläsare, än iPad.

  Förlagen: ja redaktörer, lektörer, coacher, korrekturläsare och formgivare behövs även i framtiden. (Jag hyr själv in vissa tjänster) Dessutom ställs högre krav på författarna själva att skriva bättre. (Det finns en del skräckhistorier om hur vissa kända författares böcker skrivits om från grunden av förlaget).

  Men, behövs förlagen bara för det? Vad händer om exempelvis en agent fixar hela paketet åt författaren? Hyr in redaktör, korrekturläsare och formgivare. Eller att författaren själv gör det?

  Bevisligen har förlagen missat många bestsellers och förmodligen än fler läsvärda författare i allmänhet. Eller helt enkelt valt bort dem. Nu är författarna inte längre utlämnade åt byrålådan. Eller hårdisken. 🙂

 3. Pia Printz
   · 

  Ja, du har förstås rätt i det, att förlagen missar mycket, och kanske bara satsar på det som verkar sälja allra bäst (typ deckare).

  Men jag ser ingen större skillnad på ett förlag och en agent som fixar redaktör, korr, formgivare o s v. Om man inte betalar kalaset själv som författare vill säga, och då är väl skillnaden helt enkelt ekonomisk – jobbar man med ett förlag får man allt betalt, annars får man betala själv. Och då kommer folk fortsätta skicka in manus till förlagen, eftersom den förra dealen är bättre såklart.

 4. Sölve Dahlgren
   · 

  Jag tycker skillnaden är rätt stor mellan att ha en agent eller ett förlag. Och än större om du är din egen. Det är ju inte bara så att man betalar kalaset själv – man får också behålla alla intäkter från kalaset om det går plus (bortsett från att distributörer och återförsäljare ska ha största delen av kakan).

  Men det är inte svart eller vitt, utan en gråzon. Det passar inte alla att ge ut på egen hand, samtidigt vill förlagen helst ha den typen av författare som skulle kan ge ut på egen hand.

  Förlagen kommer absolut inte att lida brist på inskickade manus – men frågan är om många av de allra bästa manusen inte skickas in i framtiden?

 5. Pia Printz
   · 

  Jag tycker också det finns en intressant skillnad mellan författaren i elfenbenstornet och den aktiva, kommunicerande författaren – den senare är ofta egenpublicerad… Håller med dig om att det är såna författare förlagen borde vilja ha (och det vill de säkert).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*