Frisparkad – en cirkulär bok

Läs mer om artikeln Frisparkad – en cirkulär bok
Köp 2 betala för 1. Varav du direkt lämnar den ena vidare som gåva till en vän och berättar om vad som finns på sista sidan.

En detalj jag inte talat så mycket om i min nya roman Frisparkad är den näst sista sidan. Där skriver jag om konceptet “En cirkulär bok”. En idé jag burit på länge eftersom jag vet att många av mina böcker antingen hamnar på en loppis eller tippen, alternativt lämnas vidare. Ur klimatsynpunkt är det bra om ett bokexemplar får flera läsare. Men författaren tjänar ju inget. Därför skrev jag några rader och uppmanade till att swisha en slant om man fått boken av en vän och tyckte den var värd något. Det är ett litet experiment.

Men det är nog inte alla som kommer att uppmärksamma den där sidan ifall inte den som lämnar boken berättar det. Låt oss därför testa konceptet.

Köp en Frisparkad-bok av mig för 250 kr (inkl frakt) så skickar jag två exemplar. Det blir som två för en. Det extra exemplaret ger du bort till en vän som du tror kommer att gilla boken. Ta med den istället för en flaska vin när du går på middag, eller vad du nu tycker passar. Men berätta om hur hen kan lämna “dricks” till författaren och givetvis skicka boken vidare till en annan potentiell läsare.

Har ingen aning om det här kan funka. Men en av testläsarna har redan lånat ut sin bok till två olika personer …

Swisha 250 kr till 123-1451186 som är mitt företagsswish och ange namn och adress. Så skickar jag två böcker snarast.

Sista sidan i Frisparkad är en uppmaning att cirkulera boken om man inte tänkt behålla den på hedersplats i bokhyllan. Och berätta för nästa läsare om hur de kan lämna dricks till författaren via swish och sedan cirkulera boken vidare till nästa person. OBS! Du kan inte använda QR-koden på bilden för att beställa erbjudandet två böcker för en.
Fortsätt läsaFrisparkad – en cirkulär bok

Frisparkad – en ljudbok i mängden

Läs mer om artikeln Frisparkad – en ljudbok i mängden
Tänk om man hade en stor marknadsbudget och kunde fylla alla stortavlor i Helsingborg med omslaget på boken.

Det finns ett överflöd av tryckta böcker. Men numera även av ljudböcker. När Frisparkad släpps imorgon den 31 januari har den sällskap av ytterligare elva andra böcker. En av dem kommer faktiskt från mitt eget förlag, en nyutgåva av InnebandyPiraterna 3 som faktiskt är resultatet av en redigering av originalutgåvan som gjordes i samband med att den blev ljudbok.

Men tio andra titlar från andra förlag konkurrerar alltså med min om uppmärksamheten. Och det är bara de som kommer samma dag. Egentligen är den 31 januari en “lugn utgivningsdag”. Ibland kommer det mellan 50 och 100 böcker på en dag.

Hur är det då på ljudboksfronten? Jo, när jag tittar på Storytel så listas där tio andra böcker med utgivningsdag 31 januari. Några av dem är identiska med de som fanns på listan över konkurrerande pappersböcker men de flesta är helt andra.

Men det är samma sak där – imorgon kommer det mer än tio nya titlar. Ett ständigt flöde. För oss som inte tidigare är bästsäljande författare innebär det att risken är stor att våra nya böcker bara försvinner i mängden.

Därför försöker vi skrika så högt vi kan i samband med releasen, i sociala medier och i varje mänskligt möte. Själv har jag ägnat den senaste veckan åt att photoshoppa bilder med min bok affischerad på stortavlor och väggar i Helsingborg. En slags önskedrömmande som kan förverkligas virtuellt.

En av de häftigaste som fått mest uppmärksamhet hittills är den på Kärnan. En bild jag tog i somras inför en konsert med The Sounds var perfekt att använda. Några vänner trodde till och med att det var sant och undrade hur jag hade burit mig åt för att få sätta upp affischer på detta landmärke.

Jag har kvar ett par bilder till denna vecka, min releasevecka. Ska även fundera ut några lämpliga bilder som kan marknadsföra ljudboken som jag hittills inte ägnat någon särskild uppmärksamhet utöver arbetet med att få upp den i alla stora ljudbokstjänster (förutom Bokus Play som tyvärr är låsta till Axiell Media).

Men hur ska man sticka ut bland alla ljudböcker? Borde jag anordna ett ljudboksmaraton där vi bestämmer oss för att under en och samma dag lyssna på ljudboken – i hopp om att detta ska göra att boken trendar och faktiskt syns på de stora listorna i respektive app? Kanske i form av ett Facebook-evenemang?

Det jag lärt mig och fortsätter predika för andra indieförfattare (även känt som egenutgivare) är att bokutgivning och författarskapet är ett maratonlopp, inte ett hundrameterslopp. Det är lätt att man bränner allt krut på en bra releasefest, ett par inledande signeringar och en bombmatta av marknadsföring första månaden för att därefter bli uppgiven.

Igår stod jag och signerade under en FCH-match. Något jag säkert gjort hundra gånger tidigare. Men likväl sålde jag en handfull böcker till personer som inte läst den allra första boken i serien InnebandyPiraterna. I bästa fall kommer de att plöja resten av serien.

Det är tretton år sedan den boken kom ut. På tal om maratonlopp.

Sen hörde jag en annan variant på det där med maratonlopp i en podd. En författare sa ungefär som jag brukar, att det inte handlar om sprint. Men därefter sa han: men fattar du hur snabbt en maratonlöpare springer? Jo, de som är i världsklass håller ett tempo under 3 minuter per km. Något jag själv inte var i närheten av att klara ens på 1 km när jag ägnade mig åt löpning för sådär trettio år sedan.

Översatt till ett författarskap innebär det att även om man ägnar sig åt maraton så måste man hålla tempot uppe. Ja, självklart kan man unna sig pauser och vila (mellan maratonloppen) men om man vill bli en framgångsrik författare krävs det att man gör någonting, om än så litet, varje dag.

Imorgon går starten för mitt nya maratonlopp: Frisparkad.

Förutom hejarop vill jag mer än gärna att du läser eller lyssnar på boken och därefter berättar för alla dina vänner vad du tyckte.

Fortsätt läsaFrisparkad – en ljudbok i mängden

Ny bok på gång – en feelgood med en gnutta gräs

Jag inser att den här sidan är lite styvmoderligt behandlad och det är högt oregelbundet som det kommer några nya artiklar här. Dags att bättra sig på den punkten kanske, även om jag skriver mängder av texter på andra håll – bland annat på Boktugg.

Men det är väl ändå helt obegripligt att jag inte skrivit något här om min nya roman Frisparkad. Den är ju nästan klar för utgivning!

Historien bakom Frisparkad är en idé jag fick för över tio år sedan. Den lades dock i malpåse och jag plockade upp den på nytt fem år senare. Och gjorde ett nytt uppehåll innan jag skrev klart den 2019-2020.

Den har provslästs och redigerats i flera omgångar. Jag skickade den till och med till en handfull förlag och sedan ytterligare ett par för att utforska den vägen. Manuset stupade på mållinjen hos ett förlag och som bäst fick jag erbjudande om utgivning enbart som ljudbok.

Då bestämde jag mig för att istället ge ut den på egen hand. De senaste månaderna har jag sedan jobbat igenom manus ytterligare några gånger med redaktör, vi har strukit och slimmat. Slutligen har en korrekturläsare skärskådat den och nu är inlagan satt.

Jag ska läsa igenom allting ytterligare någon gång och så är det några praktiska grejer som ska lösas innan jag kan spika ett utgivningsdatum och beställa den första tryckningen. Parallellt med detta jagar vi en inläsare till ljudboken (som ju helst ska komma samtidigt men det lär vi inte hinna).

Vad kan vi säga om boken i övrigt? Ja, varför inte dela med mig av baksidestexten i nuvarande skick?

Gerry är bara riktigt bra på två saker. Klippa gräset på fotbollsplaner och lägga frisparkar. När kommunen köper in robotgräsklippare återstår bara en sak som han behärskar. Men vilket lag vill ha en 62-åring som inte spelat match på fyrtio år?

En impulshandling i vredesmod sätter bollen i rullning. Gerry tvingas hantera den sorg som han burit på ända sedan dagen då ett liv började och ett annat tog slut. Det förflutna hinner slutligen ikapp honom.

Frisparkad är en roman om kärlek, sorg och saknad. En berättelse om att våga följa sina drömmar, oavsett ålder.

Även omslaget är i det närmaste färdigt. Lite finlir såklart men jag tror det kommer att se ut ungefär så här:

Ska snart uppdatera den här sajten med en sida för boken och fixa köplänkar och all annan info så snart jag har den. Den här utgivningen blir en utmaning med tanke på att jag just nu jobbar mer än heltid med andra saker.

Har jag sagt att detta är min bästa roman? Hittills.

Fortsätt läsaNy bok på gång – en feelgood med en gnutta gräs