Netflix eller Spotify för böcker – kan det fungera?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:19 augusti, 2014
 • Inläggskategori:Blogg

storytel-dumpStriden om bokläsarna hårdnar på de digitala plattformarna. Det har talats i många år om Spotify för böcker och nu om Netflix för böcker.

Nu finns tjänsterna där. Readly erbjuder dig att läsa obegränsat med böcker för 99 kr/månad och Storytel erbjuder fri lyssning på ljudböcker och läsning av böcker för 169 kr/månad.

Båda har sina tekniska begränsningar. I dagsläget kör Readly en egen variant av eböcker som baseras på pdf-formatet, alltså inte epub. Storytel å sin sida har ännu inte fått fram en Android-app som stödjer eböcker. Men det lär utvecklas de kommande månaderna. Dessutom har de förstås begränsningen att utbudet av tillgängliga titlar är mindre än för eböcker du köper och laddar ner hos nätbokhandlare. Alla förlag släpper helt enkelt inte alla sina böcker till dessa tjänster.

readly-dumpSå kommer dessa prenumerationstjänster för böcker att slå igenom? Det finns ett grundläggande problem som uppmärksammats i USA där tjänster som Scribd och Oyster funnits ett år nu och där senast jätten Amazon gett sig in i matchen med Kindle Unlimited.

Förlag och författare tycker att böckerna blir för billiga. Ta exempelvis en prenumerationstjänst som kostar 125 kr/mån. Rensa bort momsen så har du 100 kr kvar. Därefter ska tjänsteleverantören ha sin del av kakan, 30-50%. Säg att kvar blir 60 kr som ska fördelas på alla de böcker som lästs under månaden. Fördelningen sker genom olika algoritmer som slår ut den totala intäkten på alla böcker som lästs i förhållande till hur stor del av böckerna som lästs. Väldigt rättvist. Men risken är förstås att läsarna läser mer än en bok per månad, tänk om det blir två böcker per månad. Då är förtjänsten nere i 30 kr/läst bok som sedan ska fördelas mellan förlag och författare. Vissa förlag har skamligt dåliga avtal på eböcker där författaren ibland har en fastställd ersättning på några enstaka kronor per exemplar.

Läsar tycker att böckerna blir för dyra. Eller rättare sagt, den som ska betala 125 kr/mån för en prenumerationstjänst måste läsa minst en bok i månaden för att känna att det är lönt. Priset ska ju vägas mot alternativen som är att köpa till fullpris direkt när boken släpps eller vänta tills den finns på rea eller i pocket. Den som läser två böcker eller mer i månaden ser det som en bra affär, övriga inte lika mycket.

Men precis som med Spotify och Netflix är det kanske inte prisvärdheten som kommer att avgöra utan smidigheten. Att det blir enklare att konsumera böcker, får man höra talas om en bra bok är det bara någon knapptryckning bort att börja läsa eller lyssna. Oavsett om man befinner sig i skogen eller storstaden. På sikt lär eböcker också bli tillgängliga för utlandssvenskar och andra som vill läsa på svenska utanför Sverige.

Men initialt är risken att bara storkonsumenter söker sig till tjänsterna vilket gör dem mindre lönsamma för förlagen och författarna. Samtidigt så kan det faktiskt bli så att dessa tjänster ökar läsandet och mängden sålda böcker. Motsvarande vad som hänt med musiken.

Jag har själv inte hårdtestat Readly och deras eböcker. Däremot är jag kund hos Storytel sedan några år tillbaks och gillar verkligen den tjänsten. Ser fram emot att testa eböcker den vägen, när de väl lyckats fixa en uppgraderad Android-app.

Jag köper fortfarande och läser pappersböcker. Det har inte påverkats av min konsumtion på Storytel. Läste om en storläsande amerikan som också testat och gjort liknande slutsatser. Men det är svårt att dra sådana slutsatser efter så kort tid. Sannolikt kommer man över tid att påverkas betydligt kraftigare. Jag har själv exempelvis inte köpt en enda DVD-film sedan vi skaffade Netflix. Och inte heller några CD-skivor sedan jag började använda Spotify. Så frågan är hur jag kommer att agera om/när jag fastnar för digitala böcker på allvar?

En annan fråga är när vi får den första exklusiva boken. Netflix exempelvis har ju gjort en storsatsning på egna tv-serier. Storytel är ensamma om vissa ljudbokstitlar men dessa kan fortfarande hittas som pappersböcker i andra kanaler. Kan man tänka sig att Readly eller Storytel skaffar sig exklusivitet på en hel bok. Att inte ens Adlibris eller Akademibokhandeln kan sälja den? På samma sätt som tv-kanaler försöker konkurrera med egna rättigheter. Program som inte kan ses någon annanstans.

Fortsätt läsaNetflix eller Spotify för böcker – kan det fungera?

Hur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:23 november, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Först: jag tror inte att svenska eböcker i allmänhet kommer att säljas för 9 kr eller 19 kr. Lika lite som nya releaser av DVD-skivor eller pappersböcker kostar 29 kr. Men under kampanjer och vissa delar av dess livscykel kan det mycket väl vara möjligt.
Dessutom finns en produktkategori som borde fungera som eboksprodukt: noveller. Just noveller tror jag i många fall inte ska kosta mer än 9-19 kr. Men det är inte lika lätt att åstadkomma i Sverige just nu.

Jag gjorde nämligen ett galet experiment i veckan genom att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen till 5 kr (och sedan till 3 kr, se längre ner). På detta pris (5 kr) ska sedan Elib lägga sin marginal 3 kr (för Eböcker som är billigare än 5 kr, för dem som kostar under 10 kr är påslaget 5 kr och övriga titlar 10 kr) och därefter ska Ebokhandlarna ha sitt.

Efter några dagars väntetid på att prisändringen skulle slå igenom (nej, det märkliga är att det tar längre tid att ändra pris på en ebok än en pappersbok) så försvann plötsligt boken. Den mänskliga faktorn hos Elib gjorde att boken plötsligt fick status “tillfälligt slut”. Lite ironiskt med tanke på att det är en ebok. Dessutom hamnade Adlibris pris på 29 kr (berodde sannolikt på att prisändringen inte slagit igenom per automatik i deras system).

Fortsätt läsaHur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

Dags att halvera ebokspriset – och utlåningstiden på biblioteken?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:14 november, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Det har skrivits en del om eboksutlåningen på biblioteken som slår alla rekord och kostar stora pengar. Eboksboomen är på väg till Sverige och storsäljare som Steve Jobs och Zlatan har bidragit till att allt fler lånar eböckerna på biblioteket förutom att köpa och ladda ner.
Det har i sin tur lett till att biblioteken spränger sina budgetar för utlåning av eböcker. Samtidigt som vissa förlag knorrar över utebliven försäljning.

Biblioteken betalar 20 kr för varje utlånad bok. Av denna summa går hälften till förlaget och hälften tar Elib, företaget som sköter distributionen av de digitala filerna samt kopieringsskyddet, hand om.
Denna ersättning togs en gång fram utifrån vad kostnaden för biblioteket var att låna ut en fysisk bok. Inköp, hantering kring utlåning och även utrymmet i hyllan tror jag räknades in.
Det fungerade utmärkt när antalet eböcker som lånades ut var ganska begränsat. Nu plötsligt så exploderar utlåningen och tydligen hade 92 personer lånat Zlatan bara på biblioteket i Helsingborg.
Med en fysisk bok finns ju en begränsning som gör att inte lika många kan låna den. Bara en i taget. Med populära böcker köper sedan biblioteken in fler exemplar.

Biblioteken tycker förstås att det är för dyrt med 20 kr per utlån. Det är enkelt att räkna ut när Helsingborgs stadsbibliotek betalar nästan 2000 kr för att låna ut Zlatan-eböcker, samtidigt som de kunde köpt mer än 10 ex av den fysiska boken för samma pengar.
Förlagen tycker att 10 kr i ersättning är för lite när de tjänar kanske 70-80 kr på en fysisk bok och i Zlatans fall nästan lika mycket för eboken.

Så vad är lösningen? Jag skulle föreslå att man halverar utlåningskostnaden på eböcker till 10 kr för biblioteken. Och samtidigt ändrar fördelningen hos Elib så att förlagen får behålla 7 kr och Elib nöjer sig med 3 kr, nu när volymerna faktiskt är uppe på de nivåer att intäkterna blir tillräckligt stora ändå.
Samtidigt tycker jag då att man skulle korta utlåningstiden på eböckerna till 14 dagar istället för som nu 30 dagar. Så funkar det redan idag på många populära pappersböcker, det är expresslån som gäller. För den som inte hinner läsa på två veckor finns fortfarande alternativtet att köpa boken. Eller kanske låna den igen, om biblioteken nu tillåter det. Kanske ska man inte få låna samma bok hur många gånger som helst heller?

Vad tycker du? Hur ska man lösa eboksknuten på biblioteken?

Jag är delägare i Hoi Förlag. Just nu kör vi introduktionspris på ett antal av våra titlar som eböcker. Exempelvis på Adlibris kan man köpa dem för 19 kr/st och förlaget/författaren tjänar faktiskt en krona mindre på dessa än på utlåningar. Men vi gör det för att vi tror att det är viktigt att locka folk att börja köpa eböcker. Och få dem att förstå att inte alla eböcker kostar 160 kr/st…

För övrigt anser jag att staten omgående bör sänka eboksmomsen från 25% till 6% precis som EU ålagt Sverige att göra.

Fortsätt läsaDags att halvera ebokspriset – och utlåningstiden på biblioteken?

Dags för eböckernas stora genombrott – i USA

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:29 september, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Nyss hemkommen från Bokmässan. Det surrades i korridorerna och på scenerna om eboken. Men på mässgolvet var det pappersböckerna som dominerade.

Mest förvånande: träffade flera i branschen som på fullt allvar tror att eboken inte kommer att slå i Sverige. “Vi gillar pappersböcker, den känslan går inte att återskapa” eller “ja, i USA kanske det går, de läser ju inte så mycket böcker men vi…”

Efter Amazons lansering igår av en ny Kindle för 79 dollar (med nuvarande dollarkurs ca 530 SEK) är det bara att konstatera att det riktigt stora genombrottet i USA kommer till jul. Andelen som äger en läsplatta (12% i juni 2011) kommer då kanske att stiga till det dubbla igen. De är på väg mot en punkt där allt fler titlar bara kommer att tryckas på papper som POD eftersom det blir ett komplement till eboken.

Till Sverige kommer Sony med sin nya läsplatta i okt/nov och ska enligt uppgift kosta ca 1700 kr ut i butik. Det blir ett stort steg framåt jämfört med nuvarande modells pris på 2400 kr. Då ska man komma ihåg att Sony är en premiumprodukt och vi borde kunna räkna med konkurrerande plattor till lägre priser. Vågar vi hoppas på första läsplattan under 1000-lappen till jul?

Hoi Förlag har dragit sitt strå till stacken genom att sälja eböcker för 19 kr hos Adlibris, exempelvis RivieraRuffel som ett tag låg på 4:e plats (nu 10:e) på deras ebokstopplista. Det var tills Bonniers släppte ett antal enoveller för 25 kr.

Men det händer nu. Den som på allvar tror att eböcker aldrig kommer att slå i Sverige kan ansluta sig till dem som en gång i tiden jobbade på Facit och tvivlade på att elektroniska räknare skulle kunna ersätta bordsräknare.

Låt oss hoppas att inte Bokia eller Akademibokhandeln blir det nya Facit.

Fortsätt läsaDags för eböckernas stora genombrott – i USA

Är Jens Lapidus 8 ggr bättre än Bo Wiberg?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:5 september, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Hur mycket ska en ebok egentligen kosta? Frågar du en läsare så tycker dessa att det är självklart att den ska vara billigare än en tryckt bok, det kostar ju inget att trycka den. Förlagen tycker såklart att den bör kosta lika mycket eftersom det inte är gratis att trycka, det finns fortfarande distributörer och återförsäljare som ska ha sin del av kakan – samt det faktum att tryckkostnaden egentligen inte är den största kostnaden på en bok.
Nu är den svenska eboksmarknaden liten. Men i USA där man kommit längre debatteras det emellanåt om priserna på eböcker, inte minst eftersom ett stort antal egenutgivare lägger ut sina böcker hos Amazon för 99 cent (cirka 6-7 kr) eller 2,99 – 3,99 kr samtidigt som en del storförlag försöker sälja sina nyutgivna titlar för 15-19 dollar (ca 90-125 kr).
Här hemma har det hittills inte sålts så mycket böcker till vrakpriser. Däremot finns det gott om rätt dyra titlar, eller vad sägs om Jens Lapidus senaste som kostar 162 kronor hos Adlibris.

John Locke (som sålt 1 miljon eböcker till Kindle) säljer sina böcker för 99 cent och sa vid något tillfälle “eftersom de stora säljer sina för 9,99 dollar och jag för 0,99 dollar behöver jag inte bevisa att mina böcker är lika bra som dem, de måste bevisa att deras är tio gånger så bra som mina.”

Om vi då överför det här resonemanget till den svenska marknaden så kan man fråga sig: är Jens Lapidus Livet Deluxe (162 kr) åtta gånger bättre än Bo Wibergs Rivieraruffel (19 kr)? Och man kan göra samma jämförelse med Inatt är du död (Viveca Sten), Det fjärde offret (Mari Jungstedt) eller Alkemins eviga eld (Anna Jansson) som alla kostar runt 150 kr.

Transparens: RivieraRuffel av Bo Wiberg är utgiven av Hoi Förlag där jag är en av grundarna. Detta är förlagets första eboksutgivning och prissättningen såklart ett experiment för att se vilka effekter ett lågt pris kan få på försäljningen. Inspirerat av ett antal amerikanska independentförfattare och svenske Kaj Karlsson som just nu toppar Adlibris ebokslista.

Så självklart säger jag: Köp RivieraRuffel idag!

Fortsätt läsaÄr Jens Lapidus 8 ggr bättre än Bo Wiberg?

Läsplattor växer snabbare än surfplattor i USA

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:28 juni, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

En kort rapport (via PaidContent) som fångade min uppmärksamhet. Hela 12% av de vuxna i USA äger nu en e-bokläsare, alltså en renodlad sådan (exempelvis Kindle, Nook). Det är en fördubbling sedan november 2010.

Riktigt intressant är det att jämföra utvecklingen på de så hypade surfplattorna (som jag i och för sig tror kommer att växa enormt eftersom de slår ut bärbara datorer i många sammanhang) som växt från 5% till 8%.

För Sveriges del tror jag inte den här utvecklingen har kommit igång ännu. En anledning är att det saknas billiga e-bokläsare.

Igår när jag hämtade ett paket på Posten från Adlibris som vägde 3,5 kg (åtta böcker) slog det mig hur vansinnigt det var. Flera av titlarna var amerikanska och hade alltså fraktats över Atlanten till ett lager i Sverige för att sedan skickas vidare till mig. Om jag hade köpt dem som eböcker (ja, nu är det dags att fimpa minustecknet i eböcker eller hur?) så hade jag 1) fått dem levererade på sekunden, 2) hade de inte vägt något och 3) förlaget/författaren hade fått en större del av försäljningspriset.

Snart dags att köpa en läsplatta. Och en surfplatta.

Fortsätt läsaLäsplattor växer snabbare än surfplattor i USA