Citerad i Svensk Bokhandel nr 11

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:6 juni, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

En glad överraskning när jag i helgen satt och läste senaste numret av Svensk Bokhandel. På sid 33 hittar jag en liten bild på mig själv (somrig gammal pressbild) och en notis under Bloggkoll. De har citerat delar ur mitt blogginlägg om åldersintervall kontra åldersgränser. Kul att det uppmärksammas.

Här hittar du hela inlägget.

En bok kan för övrigt bara tillhöra ett intervall. Alltså inte 9-15 år  utan antingen 9-12 år eller 12-15 år.

Fortsätt läsaCiterad i Svensk Bokhandel nr 11

Åldersintervall på böcker – helt fel modell för åldersgräns?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:12 maj, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Bokbranschen placerar böcker i åldersfack på gott och ont. Jag har skrivit boken InnebandyPiraterna utan en tanke på vilken ålder läsarna befinner sig i. Sakta men säkert har jag förstått att den är såpass lättläst att även en 12-åring (ja, faktiskt hörde jag om en 9-åring som med pappas hjälp tagit sig igenom den) kan läsa den.
Men samtidigt vill man ju inte sätta etiketten Barn/ungdomsbok på den eftersom det riskerar att skrämma bort äldre. Jag tror, nej – jag vet att många vuxna uppskattat boken. Precis som de gör med många andra ungdomsböcker. Liksom att många unga läser det som ses som vuxenlitteratur. Jag läste själv Stephen King när jag var typ 12-13 år gammal om jag inte missminner mig.

Surfar runt lite på Adlibris och noterar att alla böcker som ligger före mig på topplistan över “Kapitelböcker – Idrottsberättelser” är tydligt märkta med olika åldersintervall: det är 3-6 år, 6-9 år, 9-12 år och 12-15 år. Ja, även dem som ligger efter mig har ett åldersintervall. Det är bara jag som inte stämplat vilka åldrar som ska läsa min bok. Jag ligger precis under Martin Widmark “Fotbollmysteriet”…

Fortsätt läsaÅldersintervall på böcker – helt fel modell för åldersgräns?