Åldersintervall på böcker – helt fel modell för åldersgräns?

Bokbranschen placerar böcker i åldersfack på gott och ont. Jag har skrivit boken InnebandyPiraterna utan en tanke på vilken ålder läsarna befinner sig i. Sakta men säkert har jag förstått att den är såpass lättläst att även en 12-åring (ja, faktiskt hörde jag om en 9-åring som med pappas hjälp tagit sig igenom den) kan läsa den.
Men samtidigt vill man ju inte sätta etiketten Barn/ungdomsbok på den eftersom det riskerar att skrämma bort äldre. Jag tror, nej – jag vet att många vuxna uppskattat boken. Precis som de gör med många andra ungdomsböcker. Liksom att många unga läser det som ses som vuxenlitteratur. Jag läste själv Stephen King när jag var typ 12-13 år gammal om jag inte missminner mig.

Surfar runt lite på Adlibris och noterar att alla böcker som ligger före mig på topplistan över “Kapitelböcker – Idrottsberättelser” är tydligt märkta med olika åldersintervall: det är 3-6 år, 6-9 år, 9-12 år och 12-15 år. Ja, även dem som ligger efter mig har ett åldersintervall. Det är bara jag som inte stämplat vilka åldrar som ska läsa min bok. Jag ligger precis under Martin Widmark “Fotbollmysteriet”…

Så vad är mest lämpligt? Om jag vet att en 11-åring troligen klarar den? Är det 9-12 eller 12-15? Det borde vara 12-15 eftersom man alltid vill läsa sånt som är för äldre än man själv är, eller hur? Men vad säger en 16-17-åring om det? Hur kul känns det? Och riskerar jag att skrämma bort en 11-åring då föräldrarna tänker “vi får vänta till nästa år”.

Är det kanske så att bokbranschen har fått det här med åldersgränser helt om bakfoten? Jag grubblar än mer efter att ha spenderat dagen på en låg- och mellanstadieskola och pratat med elever och lärare om författarskap, bokläsande och min egen bok InnebandyPiraterna.
Ganska snabbt förstår jag nämligen hur mycket läsnivån skiljer sig åt i dessa åldrar. Två elever som är lika gamla kan befinna sig väldigt långt ifrån varandra när det gäller vilka böcker de läser.

Kanske är det så att bokbranschen borde titta på filmbranschen när det gäller åldersgränser? Strunta i intervallen och sätt bara ett från, inget till. Det ska spegla både svårighetsgrad på text och innehållet, hur gammal man kan antas behöva vara för att tillgodogöra sig innehållet. Då blir det plötsligt kul att kunna läsa en bok trots att man är lite yngre, samtidigt som det inte är någon skam att läsa den även när du är äldre.

Jag såg att vissa Harry Potter-titlar saknar åldersintervall – medan andra är stämplade 9-12 år.

Filmerna däremot är från 11 år. Kort och gott. Det finns gott om filmer som är Barntillåtna eller från 7 år som många vuxna ser med glädje.

Vad tycker ni andra? Är det dags för nätbokhandlare och fysiska bokhandlare att tillämpa ett mer spännande sätt att åldersstämpla böcker?

Nedan: topplistan på Adlibris.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.