Varje gång någon försöker söka bygglov för att bygga högt i Helsingborg, ja det räcker med 7-8 våningar, då överklagar grannar och länsstyrelsen stoppar planerna med hänvisning till riksintresset. Det är nästan så man börjar undra om riksintresset är att bevara den nedmontering som svenskarna gjorde av Helsingborgs slott?
När man promenerar nere i city finns det en viss känsla av storhet när Rådhuset och Kärnan reser sig som mäktiga byggnadsverk, högt över omgivningen. Byggda i sten och tegel. Tradition och makt som de utstrålar och symboliserar.
Men, så plötsligt slår det mig. Tänk om. Tänk om de mäktiga konsulerna, företagarna som lade grunden till det moderna Helsingborg hade hämtat inspiration från andra sidan Atlanten. Redan tidigt på 1900-talet restes nämligen höga byggnader i New York.
Tänk om någon av konsulerna bestämt sig för att: vi ska minsann ha en skyskrapa i Helsingborg. Då kanske vi hade haft en motsvarighet till Flatiron Building (den där kilformade klassiska byggnaden som ofta ses i filmer), den uppfördes 1902 och var 87 meter hög. (Som en jämförelse är Helsingborgs rådhus torn 65 meter högt).
Eller, om man tittar på vad som byggdes några år senare: Met Life Tower som byggdes 1909 och är 213 meter hög med sina 50 våningar, under fyra år världens högsta byggnad. (Som jämförelse: Turning Torso i Malmö är “bara” 190 meter).
Tanken slog mig ännu en gång i samband med releasen av Barkhes son, då vi höll till hos Lindahl Advokatbyrå med utsikt över Kärnan, Rådhuset och Danmark.
Jag kan inte låta bli att fundera över hur Helsingborg city hade sett ut idag om konsulerna bestämt sig för att de ville ha Sveriges första skyskrapa där. Kanske hade länsstyrelsen idag då istället stoppat planerna på ett Saltkristalltorn som föreslagits bli 300 meter högt med en berg- och dalbana på toppen med hänvisning till att ingenting fick vara högre än det 224 meter höga Olssons torn, byggt i Helsingborgstegel i början av 1900-talet.
Om riksintresset istället hade begränsats av en skyskrapa från 1900-talet istället för ett torn från 1300-talet.
PS – jag var grymt sugen på att göra en illustration av detta, skalenligt för att visa vad som hänt om t ex Lindahl/Nordea-huset mittemot Rådhuset hade stuckit upp 200 meter i luften istället för 40 meter. Hur hade skylinen påverkats?
Fotnot: jag har ingen aning om marken nedanför landborgen är tillräckligt stark för att ens bära en skyskrapa, men det spelar ju ingen roll. Länsstyrelsen kommer aldrig att tillåta att Helsingborg sticker upp över Kärnan. Vi skulle ha byggt redan på konsulernas tid.