Tänk om konsulerna byggt en skyskrapa i Helsingborg

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 maj, 2012
  • Inläggskategori:Blogg

Varje gång någon försöker söka bygglov för att bygga högt i Helsingborg, ja det räcker med 7-8 våningar, då överklagar grannar och länsstyrelsen stoppar planerna med hänvisning till riksintresset. Det är nästan så man börjar undra om riksintresset är att bevara den nedmontering som svenskarna gjorde av Helsingborgs slott?
När man promenerar nere i city finns det en viss känsla av storhet när Rådhuset och Kärnan reser sig som mäktiga byggnadsverk, högt över omgivningen. Byggda i sten och tegel. Tradition och makt som de utstrålar och symboliserar.
Men, så plötsligt slår det mig. Tänk om. Tänk om de mäktiga konsulerna, företagarna som lade grunden till det moderna Helsingborg hade hämtat inspiration från andra sidan Atlanten. Redan tidigt på 1900-talet restes nämligen höga byggnader i New York.
Tänk om någon av konsulerna bestämt sig för att: vi ska minsann ha en skyskrapa i Helsingborg. Då kanske vi hade haft en motsvarighet till Flatiron Building (den där kilformade klassiska byggnaden som ofta ses i filmer), den uppfördes 1902 och var 87 meter hög. (Som en jämförelse är Helsingborgs rådhus torn 65 meter högt).
Eller, om man tittar på vad som byggdes några år senare: Met Life Tower som byggdes 1909 och är 213 meter hög med sina 50 våningar, under fyra år världens högsta byggnad. (Som jämförelse: Turning Torso i Malmö är “bara” 190 meter).
Tanken slog mig ännu en gång i samband med releasen av Barkhes son, då vi höll till hos Lindahl Advokatbyrå med utsikt över Kärnan, Rådhuset och Danmark.
Jag kan inte låta bli att fundera över hur Helsingborg city hade sett ut idag om konsulerna bestämt sig för att de ville ha Sveriges första skyskrapa där. Kanske hade länsstyrelsen idag då istället stoppat planerna på ett Saltkristalltorn som föreslagits bli 300 meter högt med en berg- och dalbana på toppen med hänvisning till att ingenting fick vara högre än det 224 meter höga Olssons torn, byggt i Helsingborgstegel i början av 1900-talet.
Om riksintresset istället hade begränsats av en skyskrapa från 1900-talet istället för ett torn från 1300-talet.

PS – jag var grymt sugen på att göra en illustration av detta, skalenligt för att visa vad som hänt om t ex Lindahl/Nordea-huset mittemot Rådhuset hade stuckit upp 200 meter i luften istället för 40 meter. Hur hade skylinen påverkats?

Fotnot: jag har ingen aning om marken nedanför landborgen är tillräckligt stark för att ens bära en skyskrapa, men det spelar ju ingen roll. Länsstyrelsen kommer aldrig att tillåta att Helsingborg sticker upp över Kärnan. Vi skulle ha byggt redan på konsulernas tid.

Fortsätt läsaTänk om konsulerna byggt en skyskrapa i Helsingborg

Tre bokreleaser på en månad – borde varit fyra

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 mars, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Den närmasta månaden är egentligen helt sjuk. Jag är inblandad i tre boksreleaser på en månad. Och egentligen borde det ha varit fyra stycken.

Imorgon den 29 mars är det release på VIPstory – “Återkomsten – fem år senare”, första boken i nya VIPstory-serien. Minns mina dyrköpta erfarenheter från VIPstory som magasin 2004. Denna gång har jag inte skrivit någon novell i samlingen, men det är verkligen hög kvalitet på dem – tycker jag i alla fall. De senaste tio dagarna har jag publicerat intervjuer med alla författare, de sista läggs ut imorgon samtidigt som boken blir tillgänglig för försäljning.
Efter lite funderande fram och tillbaks blev det också så att jag tryckte boken hos Publit, finessen är att jag klarar mig med deras lägre pris på 39 kr/st eftersom boken bara är på 100 sidor. Det gör att boken inte blir så hutlöst dyr i bokhandeln.
Hade vissa planer på att trycka en mindre startupplaga och därmed få ner styckpriset till kanske hälften, men eftersom detta är ett projekt som är lite halvideellt ville jag inte investera hur många tusenlappar som helst i det.
På onsdag 30 mars är det dags för en ny release, då Hoi Förlag släpper sin första “riktiga bok”. Ja, egentligen är det förlagets andra titel men den första skrevs ju av oss tre grundare så vi räknar inte den riktigt på samma sätt.
“Kokbok för chefer & vanligt folk” är skriven av Astrid Boisen. En kvinna fylld av energi och kunskap att dela med sig av. Jag tror boken kan bli riktigt populär. Media är alltid svårflörtad och nyckfull men jag tycker att vi fått en del genomslag för den redan.
Som relativt nystartat förlag har det därmed varit väldigt mycket praktiska frågor att lösa kring distribution, rutiner för arbetsgång och annat. Det har varit betydligt fler personer involverade där än i mina tidigare bokutgivningar där jag varit både författare, förläggare och formgivare.

Den tredje releasen är nästan den största, med all respekt för de författare som är inblandade i de två böckerna ovan. Den ges ut på Dahlgrens förlag och heter “Barkhes Döttrar”. Det är en historisk roman av Bodil Mårtensson (Helsingborgs egen deckardrottning som gett ut elva deckare) som utspelar sig i Helsingborgs slottslän på 1650-talet, närmare bestämt börjar historien 1656.
För den som inte känner till den skånska historien i detalj hände det väldigt mycket i den här delen av Sverige då. Eller rättare sagt i den här delen av Danmark eftersom Skåne då fortfarande var en del av det danska riket.
Den 28 april har vi alltså satt som releasedatum. Boken släpps samtidigt i danskt band, som e-bok och som ljudbok! Det som en del kallar klusterpublicering. Men inte nog med det. Dessutom kommer det en exklusiv samlarutgåva i begränsad upplaga (1656 exemplar!), numrerad och signerad, vackert inbunden i klotband. Med en liten bonus – ljudboken i MP3-format följer med på en CD-skiva i samlarutgåvan. Jag tror att detta kan vara framtidens format för pappersböckerna.
När en liknande utgivning görs om ett par år kanske det danska bandet är helt borta. Man gör en begränsad samlarutgåva, fin och påkostad där både ljudbok och e-bok medföljer. Pappersboken blir i första hand just en samlarprodukt att ställa i bokhyllan, att bläddra lite i.
Så hur stor kan Barkhe bli? Jag vet inte, men det känns som om den har potential att bli en bästsäljare i Skåne och även i hela Sverige. Utmaningen blir nu att nå ut med den. Om några dagar börjar jag ta emot beställningarna på samlarutgåvan.
Jag är grymt imponerad av Bodil som författare. Hon är oerhört noggrann och driven. Jag hade själv en idé om att skriva en historisk roman om Helsingborg på 1600-talet men insåg snabbt att jag inte hade tid och ork att göra den research som krävs. Och ärligt talat hade jag nog inte kunnat skriva en lika bra bok som den Bodil nu skrivit. I alla fall inte ännu.

Tre releaser på en månad. Men som jag skrev i rubriken så borde det ha varit fyra. Jag hade planerat en release till den 16 april då SM-finalen i innebandy spelas i Malmö Arena. Då skulle InnebandyPiraterna 3 ha kommit ut. Boken som läsarna skriker efter…
Synopsis till boken har varit klar ett tag och har fått tummen upp av min skrivarcoach. Jag ska “bara” skriva färdigt alla kapitel och redigera och sen göra den klar för tryck och utgivning. Men jag har inte hunnit. En tappad vecka pga bihåleinflammation men ärligt talat också en hel del tid som lagts på de tre ovanstående utgivningarna. Med all rätt.
Men visst känner man ibland att det hade varit skönt att skriva på heltid eller åtminstone på 50 procent. Eller så handlar det bara om disciplin, som jag själv alltid hävdat. Det gäller helt enkelt att hitta tiden att skriva någonting varje dag så att man kommer vidare med sina bokprojekt.

Så ni får allt nöja er med tre böcker, varav jag inte skrivit någon men kan rekommendera alla, som ges ut inom loppet av en månad. Det är inte så illa. Köp alla så kanske jag får råd att lägga mer tid på att skriva mina egna böcker framöver!

Fortsätt läsaTre bokreleaser på en månad – borde varit fyra