Det är inte ens en vecka sedan jag släppte InnebandyPiraterna som e-bok. Men plötsligt befinner jag mig i en tankeprocess kring prissättningen och diskussioner kring vad biblioteken egentligen borde betala i ersättning för utlåning av e-böcker.
Den avgörande punkten är ändå – hur mycket ska en e-bok eller pappersbok för den delen kosta? Nu när jag är både författare, förläggare och läsare så ska jag försöka sätta mig på alla stolarna samtidigt och diskutera med mig själv. Ett intressant tankeexperiment, vi får se hur det går.
Läsaren: Tillverkningskostnaden för en e-bok är väl noll, det kostar inget att göra en digital kopia.
Förläggaren: Nja, startkostnaden är inte noll. Det ska framställas en digital fil, ibland i flera olika format dessutom. Även om man nu har en pdf som skapades för att trycka boken på papper så ska denna konverteras. Det kostar 2500 kr per bok ungefär.
Läsaren: Men när man väl betalt den startkostnaden så kostar det ju inte mer att göra 1000 kopior än att göra 10 eller hur?
Förläggaren: Nej, egentligen inte. Men om vi som förlag inte gör det själva genom att lägga ut den på vår hemsida så får vi anlita en mellanhand, i det här fallet Elib som också ska tjäna pengar på att göra alla digitala filer tillgängliga för de återförsäljare som ska sälja böckerna. Just nu är den kostnaden 10 kr per exemplar plus moms.
Läsaren: Så redan innan förlaget fått några pengar är priset uppe i 10 kr?
Förläggaren: Nej, faktisk 12,50 kr eftersom staten också ska ha 25 procent i skatt. På e-böcker är momsen 25 procent istället för 6 procent som gäller på pappersböcker.
Läsaren: Okej, men varför kostar då e-böckerna 99 kronor eller mer?
Förläggaren: Det finns ju tre parter till som ska ha betalt: vi, författaren och bokhandlarna. Om man ska se boken som en produkt jämställd med pappersboken ska förlaget täcka sina kostnader för en redaktör, korrekturläsning, formgivning, marknadsföring och en massa annat.
(Läs en bra genomgång av kostnader för att ge ut en bok här av Mattias Boström på Piratförlaget)
Författaren: Och så vill jag ju gärna ha en slant för mitt arbete.
Läsaren: Ja, det är klart att författaren ska ha betalt. Du borde ju få största delen av kakan.
Förläggaren: Det svåra för oss är ju att veta om en bok säljer 1000 eller 10 000 exemplar. Kostnaderna är ju lika stora förutom möjligen marknadsföringen. Om den bara säljer 1000 exemplar så skulle vi behöva ta ut 100 kr per st för att få tillbaks våra utgifter.
Författaren: Och jag skulle behöva lika mycket. Då hade det blivit en rätt dyr bok.
Läsaren: Jo, det är klart. Men ingen skulle ju köpa en e-bok som kostade 100 + 100 + 10 kr. 210 kronor.
Förläggaren: Nu glömde du momsen. Och dessutom ska bokhandlarna ha sin del på 20-50 procent. Så de 210 kronorna blir kanske 350 kr för köparen.
Läsaren: 350 kronor? Det är ju hutlöst för en digital fil.
Författaren: Men om man hade fått så mycket betalt för de första 1000 exemplaren hade man nästan kunna ge bort dem efter det.
Läsaren: Då krävs det ju att det finns några som vill betala så dyrt för dem. Annars lär väl folk hellre piratkopiera.
Förläggaren: Ja, precis. Är böcker för dyra eller för billiga idag? Varför ska just böcker vara så billiga? Och vi kan också fråga oss hur priskänsliga läsarna är egentligen när det kommer till kritan. Om alla i alla lägen gick efter priset så skulle ju ingen betala 1200 kr för ett par jeans som kostar 100 kr att tillverka och där det faktiskt går att köpa ett par med samma funktion och kvalitet för mindre än hälften. Eller hur folk faktiskt betalar 18 kr för en läskburk på ett gatukök trots att samma burk kan köpas för 6 kr plus pant i ICA-butiken 50 meter bort.
Läsaren: Visst, alla kanske inte tittar på priset. Men nätbokhandeln bevisar väl att priset är viktigt.
Förläggaren: Inte nödvändigtvis, det handlar lika mycket om sortiment och snabbhet. Nätbokhandlarna har allt och levererar direkt. En fysisk bokhandel har bara en bråkdel så mycket böcker hemma och ska de beställa den tar det ibland längre tid än om du själv beställer den från Adlibris.
Författaren: Det är ju trots allt många som handlar boken i bokhandeln trots att det kan skilja 50-100 kr i pris jämfört med att handla på nätet.
Läsaren: Men vad kostar det att trycka en bok egentligen?
Förläggaren: Det beror på upplagan. En pocketbok kan kosta mellan 5 och 15 kr/st beroende på upplaga. En inbunden bok mellan 15 och 45 kr, jag kanske ännu dyrare om det är en väldigt tjock bok och liten upplaga.
Författaren: Ett annat alternativ är print-on-demand, men då blir det ännu dyrare per exemplar. Från 60 kr/st och då är det inte ens inbundet utan bara limmad rygg.
Förläggaren: Ja, fast då slipper man ha 1000 osålda böcker på ett lager. Det är lätt att glömma att styckpriserna jag räknade upp är ju just per styck. Om du trycker 3000 böcker men bara säljer 1500 st så blir ju styckpriset egentligen dubbelt så högt på de sålda.
Läsaren: Så förlagen och författarna vill egentligen ha e-böcker?
Förläggaren och författaren: Ja, absolut. Bara man kan få betalt för det.
Författaren: Det enda som är svårt att göra med en e-bok är väl att signera dem. Men det går säkert att hitta lösningar för det med. Man får väl göra specialtryck med bokomslaget som man ramar in och signerar kanske?
Förläggaren: Ja, och går det inte att ta betalt för själva böckerna är det kanske souvenirer vi måste leva på. E-boken kostar 19 kr och en tavla med omslaget, signerad av författaren kostar 299 kr.
Läsaren: Märkligt nog låter det som om jag skulle kunna tänka mig att betala det. Om jag visste att en rejäl del gick till författaren.
Författaren: Tack.
Läsaren: Hur mycket behöver en författare egentligen tjäna på en bok?
Författaren: En hel del. Tänk dig att en bok tar minst 200-300 timmar att skriva. Och när du skrivit den och kanske skrivit om den efter redaktörens önskemål så måste du delta i marknadsföringen genom att ställa upp på intervjuer med tidningar, åka runt på signeringar och prata om boken i olika sammanhang. Det är minst fyra månaders heltidsjobb med en enda bok, frågar du andra författare skulle de säga ett år eller kanske rentav flera år. Men låt oss säga fyra månader. Ska man då ha en månadslön på 25 000 kronor, blir det 100 000 kronor före skatt.
Förläggaren: Och före sociala avgifter. Du hamnar nog på 150 000 kronor. Och då är ju inte redaktörens och alla andras jobb inräknat. Minst 200 000 kronor för ett nollresultat. Om vi antar att vi ska räkna hem ett sådant projekt med en prissättning på e-böcker som ligger under det lägsta pocketpriset på 49 kr, räkna bort moms, distributör och återförsäljares andel så återstår 18 kr för förlag och författare att dela på. Då behöver vi sälja över 11 000 “exemplar”. Det är inte många titlar som säljer så mycket idag.
Läsaren: Men det kanske blir fler om böckerna blir billigare att köpa?
Författaren: Dessutom glömmer ni bort att jag ska leva resten av året, det här var ju bara fyra månader. Antingen får jag klämma ur mig tre böcker per år eller också måste jag sälja ännu mer.
Läsaren: Men det är väl inte så många som kan livnära sig på böcker idag heller?
Författaren: Nej, de allra flesta gör mer än att skriva böcker. Det är färre än 100 personer i Sverige som kan räknas som fulltidsförfattare om man menar att de enbart lever på inkomster från böckerna. Men samtidigt finns det ju många närliggande områden som man kan tjäna pengar på. Föreläsningar, kurser och liknande.
Ja, så där skulle det kunna fortsätta. Så frågan är: ska vi som läsare se fram emot att kunna ladda ner e-böcker i mängder för kanske så lite som 9 kr/st i framtiden? Eller kommer förlag och författare att kunna göra om tricket från vissa andra branscher och börja sälja vissa författares böcker för så mycket som 100-tals kronor? Eller blir det en kombination då man vräker ut själva boken nästan gratis i hopp om att sälja personliga föreläsningar, signerade tavlor och andra souvenirer? Eller väljer man samma spår som gratistidningar och gratistv – och lägger in annonser i böckerna för att kunna sänka priset?
Eftersom jag själv är författare och förläggare i ett så är jag mycket intresserad av att hitta svaret på frågan: hur tjänar man pengar på att skriva och sälja böcker idag och i framtiden?
Min bok InnebandyPiraterna är utgiven på eget förlag, som print-on-demand. Den finns i pappersform och som e-bok. Där varierar priset beroende på återförsäljare och format mellan 93 och 249 kronor i dagsläget. Dessutom går det att läsa hela boken gratis – på den här sajten. Det är första boken i en serie och jag tänker fortsätta experimentera med olika sätt att finansiera utgivningen och se om det går att leva på författarskapet helt eller delvis i framtiden.