Frisparkad

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 januari, 2023
  • Inläggskategori:

Gerry är bara riktigt bra på två saker. Klippa gräset på fotbollsplaner och lägga frisparkar. När kommunen köper in robotgräsklippare återstår bara en sak som han behärskar. Men vilket lag vill ha en 62-åring som inte spelat match på fyrtio år?

En impulshandling i vredesmod sätter bollen i rullning. Gerry tvingas hantera den sorg som han burit på ända sedan dagen då ett liv började och ett annat tog slut. Det förflutna hinner slutligen ikapp honom.

Frisparkad är en roman om kärlek, sorg och saknad. En berättelse om att våga följa sina drömmar, oavsett ålder.


Ovan är beskrivningen av boken hos nätbokhandlare och på baksidan av boken. Frisparkad är resultatet av flera års skrivande och faktiskt två omstarter där hela idén om en man som blir arbetslös pga robotgräsklippare och haft en livslång dröm om att bli en framgångsrik fotbollsspelare.

I slutändan blev det en vacker berättelse, mer drama än komedi. En vuxensaga. Inte minst för de som en gång idrottat och haft drömmar. Det är förmodligen min hittills allra bästa bok sett till helheten.

Köp boken hos nätbokhandlare eller hos din lokala bokhandlare! Och givetvis lånar den på bibiloteket så att de köper hem den. Eller lyssnar/läser via någon av prenumerationstjänsterna, Frisparkad finns förutom som pappersbok även som ebok och ljudbok.

Köp hos Adlibris >>

Köp hos Bokus >>

Köp på Akademibokhandeln >>

Lyssna/läs hos Nextory >>

Lyssna/läst hos Bookbeat >>

Lyssna/läs hos Storytel >>

Röster om boken

Och så kan du lyssna på vad några av dem som hunnit läsa tycker:

“Romanen är en lättsam skröna med lite svärta, en saga om upprättelse och erkännande för den som trott sig vara för gammal. Boken fyller sin plats bland populära böcker om seniorer som både kommer igen och går vidare.”
Kerstin Johansson, Helsingborgs Dagblad

“En härlig feelgoodroman (…) Även om det är en hel del fotboll i boken, så behöver man inte tycka om fotboll för att läsa den. Man charmas av den varma berättelsen om Gerry och hur det aldrig är för sent att göra det man drömt om. Det gör att man får en mysig lässtund.”
Bloggen Boktokig

“Skön feelgood-läsning om att det aldrig behöver bli för sent att uppfylla sina drömmar, samtidigt som olika typer av svärta ständigt bubblar besvärande i bakgrunden – kan starkt rekommendera Frisparkad.”
Jonas Fahlman, sportjournalist

En roman om att fastna i en sorg så stor att du inte kan ta dig vidare. Vår hjälte är en 62 år gammal man, marinerad i sorg och med en betydande hobby. Drömmar ska jagas och ålder är bara en siffra. En mycket bra bok, underhållande, lättsam med en lite sorglig underton. Rekommenderar varmt då den bjuder på en ganska osannolik resa i fotbollens tecken.”
Linda Borgström, ordförande i Råå IF och fotbollsförälder

”En underbar feedgoodbok för alla som älskar fotboll.”
Mats Billmark, författare

“Vill du läsa en intressant bok i sommar med många dimensioner så köp denna. Passar utmärkt i hängmattan eller på stranden.
Bra bok om fotboll och att inte ge upp sina drömmar. Innehåller också mycket allvar om ålderism och frustration över teknikutvecklingen samt att släppa sorgen och gå vidare.
Är du i samma ålder som jag så kommer du garanterat att hitta mycket igenkänning.
En grymt bra bok helt enkelt!”

Thomas Bogsjö, fotbollsintresserad

“En riktig feelgood-bok! Som inbiten HIF:are, född och uppväxt i Helsingborg, var det rejält med igenkänning. Detta blandat med humor, lite ”Brott och straff”-ångest och en tung twist fick mig att vara nyfiken hela boken ut. Frisparkad rekommenderas!”
Kim Lavin, fotbollsintresserad revisor

“En riktigt skön, enkel men samtidigt djup historia som nog de flesta kan känna igen. Vi har alla drömmar och utmaningar som gör det svårt att nå drömmarna. Gillar hur Sölve berättar en allvarlig historia på ett enkelt och lekfullt sätt, lite ‘Erlend Loe’isk’.”
Kenneth Storvik, fd fotbollsspelare och grundare av Fotbollsstiftelsen

Fortsätt läsaFrisparkad

Färglösa får främmande

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:21 oktober, 2016
  • Inläggskategori:

Att leva i en femstjärnig stad är ingen garanti för ett femstjärnigt liv. Det får Louise Hathaway och Filip Fredriksson bittert erfara. De hanterar sin stora tragedi på olika sätt. Filip flyttar till Gran Canaria för att bli chefredaktör för en nystartad tidning i ett nybyggt stadstorn och lägga grunden till ett framgångsrikt författarskap. Louise återvänder till sin gård och startar en annorlunda restaurang, Pizza & Poledance Bar.

Färglösa får främmande är en fristående fortsättning på Fem stjärnor för Färglösa och utspelar sig sju år efter första boken. Tidningskungen Johannes Persson är död sedan flera år tillbaka men hans ande vilar fortfarande över byn eller staden.

Det kriminella husbilsgänget har blivit laglydigt. Nästan. Husbilsbyn, eller husbilsghettot enligt somliga, växer stadigt. Kentha har blivit kung över Smaklösa, en hel liten stad, helt nya affärsmöjligheter.

Färglösa har i praktiken privatiserats vilket gör uppdraget som kommunalråd mycket enklare. Det politiska klimatet har stabiliserats och det enda orosmolnet är att Färglösademokraterna, likt sina själsfränder på andra håll i landet, har gått framåt de senaste åren.

Tio år tidigare var Färglösa en konkurshotad kommun som folk flydde ifrån. Men de senaste åren har istället tiotusentals människor flyttat in från hela världen. Det är inte alla som gillar den utvecklingen.

Hur är det egentligen med barnen som anländer till kommunen genom Färglösa gruva? Är det bara en legend eller existerar de i verkligheten? Efter några lugna år ställs Edvard Munk inför sin största politiska utmaning någonsin och tvingas lösa problem som ingen annan politiker före honom.

Fortsätt läsaFärglösa får främmande

Fem stjärnor för Färglösa

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:27 maj, 2014
  • Inläggskategori:

Färglösa kommun må vara liten och okänd, men kompenserar väl genom fullständigt galna kommunalråd och absurda visioner. Sanningen är att kommunen håller på att gå i konkurs och att invånarna inte vet något om det. För att undvika en medieskandal kring finanserna måste man göra allt för att dölja verkligheten. Det finns nämligen fler hemligheter som skulle komma upp till ytan. En snabb lösning behövs, men inte ens det kriminella husbilsgänget i trakten anar de oväntade turerna händelserna kommer att ta när allt sätts i rullning.

Samtidigt får journalisten Filip ett erbjudande om att återvända hem till Färglösa för att ta över ortens tidning när 112 år gamle Johannes vill lämna sin post. Den före detta strippan Lollo rör om rejält i grytan och den svenskamerikanske managementkonsulten Lennart gör sitt bästa för att räta upp situationen, mest för sin egen vinning. Det enda som är helt säkert är att allt håller på att gå åt helvete. Och kanske blir det också tydligare än någonsin att gammal kärlek aldrig rostar.

Fem stjärnor för Färglösa är Sölve Dahlgrens första roman för vuxna. Han har tidigare skrivit flera framgångsrika ungdomsromaner i serien om Innebandypiraterna. Här berättar han den burleska historien om den lilla orten Färglösa, en påhittad småkommun i Skåne, där politikerna brottas med verklighet, visioner och arvet från tidigare generationer. En rapp satir, fylld av cliffhangers och gapskratt.

Fortsätt läsaFem stjärnor för Färglösa