I höst jobbar jag med start up-känsla

I höst är det sex år sedan vi startade Hoi Förlag. I sommar har jag köpt loss ett av våra dotterbolag för att satsa på utvecklingen av framför allt Boktugg.se men även Egenutgivare.nu. Varför gör jag det?

Redan vid årsskiftet lämnade jag VD-rollen i Hoi Förlag och lämnade över den till min medgrundare Lars Rambe. Vi påbörjade processen internt redan för ett år sedan och under hösten och vintern flyttades marknad och ekonomi till vårt nyöppnade kontor i Stockholm samtidigt som redaktionen flyttade till Helsingborg och vi stängde vårt frilanskontor i Malmö.

Jag skulle då fokusera på dotterbolaget Hoi Media och vår verksamhet kring e-handel och inte minst de redaktionella webbplatserna. Under våren ägnade jag en del tid åt att fundera kring Boktugg.se och prata med en massa kloka människor. Jag såg att det kunde gå att göra mer med den sajten än vad som hittills gjort.

Parallellt med detta hade vi det andra dotterbolaget Hoi Bokhandel som driver Hamrelius Bokhandel i Malmö. Det är ingen hemlighet att köpcentrat Kv Caroli (nej, det heter inte Caroli City längre) har fått allt större problem och det drabbar alla butiker där – även vår bokhandel. Under våren genomförde vi en del förändringar och kopplade in flera rutinerade detaljhandelsexperter men tidigt i sommar insåg vi att det inte gick att fortsätta, vi måste dra i handbromsen. Stänga butiken i Caroli och titta på andra alternativ.

En sak vi tänker satsa på är nätbokhandel i kombination med vad vi kallar event-bokhandel. Det kan vara tillfälliga små butiker som öppnar i samband med event som bokmässor eller föreläsningar, men också pop up stores i tomma butikslokaler. Eller varför inte på festivaler? Kort sagt en bokhandel som inte är bunden till en geografisk plats med strikta krav på öppettider och därmed stora fasta kostnader för hyra och personal.

Därmed blev det tydligt att e-handel inte var något som skulle ligga i Hoi Media. Mina idéer kring vad Boktugg ska utvecklas till gynnas av att inte ha ett förlag som ägare. Det ena ledde fram till det andra och i somras bestämde jag mig för att köpa loss hela Hoi Media. Det är ett stort beslut. Jag är kvar som en av huvudägarna i Hoi Förlag och sitter kvar i styrelsen. Dessutom kommer jag i höst med en ny bok på förlaget, Färglösa får främmande.

Under hösten kommer jag att jobba stenhårt med intäktssidan i Boktugg.se-projektet. Jag har redan gjort en hel del affärsutveckling tillsammans med ett antal rutinerade bollplank och kommer att fortsätta den processen under hösten. Det känns spännande och kul, men samtidigt lite läskigt. Att börja om och bygga ett helt nytt bolag som bygger på en idé som jag tror kan bli framgångsrik och lönsam. Men det vet jag inte förrän vi faktiskt provat.

Boktugg.se har under två år visat att vi kan driva en relevant blogg om bokbranschen. Nu börjar vi så smått kalla oss nyhetssajt och ska höja ribban successivt. Vi gjorde en ansiktslyftning av sajtens design före sommaren och har fått in en duktig frilansjournalist. Men framför allt ska vi nu börja generera intäkter som gör att vi kan leverera ännu bättre journalistik och locka ännu fler läsare.

Du som jobbar på förlag kommer säkert att höra av mig eller mina kollegor. Vi har ett erbjudande till dig som ger väldigt kostnadseffektiv marknadsföring av dina nya böcker. Det vågar jag lova. Hoppas att du vill vara med på resan.

Vi startade Hoi Förlag för att förändra bokbranschen i grunden. Jag ska inte ta till lika stora ord nu, men lägg namnet Boktugg på minnet.

Fortsätt läsaI höst jobbar jag med start up-känsla

Startups och nystartade företag

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:19 april, 2012
  • Inläggskategori:Blogg

Jag vet inte om Hoi Förlag kan räknas som en “start-up” eller nystartat företag fortfarande? Vi har varit igång snart 18 månader sedan registreringen. Det är faktiskt inte mer än 19-20 månader sedan vi först fick idén.

Vi försöker driva Hoi med en slimmad organisation genom att inte ha några anställda utan bara jobba i nätverk med frilansare och uppdragstagare. Själva lyfter vi ingen lön utan hoppas kunna få tillbaks investerad tid i pengar i framtiden.

Därför läser jag gärna om inspirerande förebilder, andra som byggt företag från noll på nolltid. Idag till exempel fastnade jag för en artikel med rubriken “Ultralight Startups Think Big, Keep It Simple, Move Fast”.

Det låter rätt likt vad vi gör. Men ultralätt visade sig i det här fallet handla om företaget Onswipe som föddes med en idé och på sex månader hade tagit in 15 miljoner dollar  i riskkapital och hade 15 anställda. Faktum är att de redan efter tre månader hade tagit in 5 miljoner dollar i riskkapital.

Men det finns en likhet mellan Hoi och Onswipe. Grundaren till Onswipe har skrivit en bok (“The Ultralight Startup: Launching a Startup Without Clout or Capital”). Vi skrev istället vår bok innan vi startade företaget, “Lyckas med bokutgivning”.

 

PS – jag upptäckte att jag inte bloggat så flitigt på sistone. Ska försöka bättra mig på den fronten. Det är inte direkt så att jag lever ett händelsefattigt liv.

Fortsätt läsaStartups och nystartade företag