Android på väg att gå om iPhone även i Sverige

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 september, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Sverige är ett iPhone-tokigt land. Vet inte varför riktigt, men av någon anledning så fastnade folk för iPhone trots höga priser och inlåsning.

Men precis som i resten av världen så har Android tagit över utvecklingen. Nästan alla tekniska nyheter presenteras av olika tillverkare som kör Android och Apple har placerats i baksätet, fullt upptagna med att kopiera och hinna ikapp.

Det märks nu inte riktigt i media eftersom de som jobbar i media är överrepresenterade som Apple-användare. Dels en tradition av att Appledatorer användes en hel del i den grafiska branschen och spred sig till reklambyråer och senare även tidningar.

Det märks också av att företag emellanåt utvecklar för iPhone först och Android sedan. Bokmässan har en app. För iPhone. Tre år efter debuten har de fortfarande inte fått tummarna loss och släppt en Android-version. Storytel är ett annat företag som har problem att hålla jämna steg i utvecklingen och fortfarande kommer nya versioner för iPhone först och Android senare.

Så det är dags för en reality-check. Hur stor andel av marknaden har iPhone/iOS numera – egentligen? Det är det förstås ingen som vet med säkerhet eftersom det sålts fler smartphones än invånare de senaste åren. En del har ingen smartphone och andra har en hel hög.

Men en mätning på statcounter jan-sept ger en indikation på utvecklingen. I början av året hade iOS 61,4% och Android 36,62%. Nu i september är siffrorna iOS 53,5% och Android 45,3%. Hur tror ni det ser ut i december?
Ja, just det. För den som undrar hur det går för Windows Phone så har den gått från 1,32% till 0,98% efter en topp på 1,37% i maj…

Om man tittar längre tillbaks så är det ett radikalt trendbrott som skett i år. Både 2012 och 2013 låg iPhone och Android på ungefär samma nivåer som i januari 2014, förhållandet 63-35.

StatCounter-os-SE-monthly-201401-201409

 

Kolla exempelvis den här kurvan där man också ser när Android passerar Sony Ericsson. Här blir också Apples ras i år tydligare.

StatCounter-os-SE-monthly-201001-201409

Fortsätt läsaAndroid på väg att gå om iPhone även i Sverige