Spännande diskussioner, ett IKEA för böcker och en recension

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 maj, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Det är många som har funderingar kring bokbranschens framtid, inte minst de som befinner sig mitt i den. Hans-Olov Öberg som driver Kalla Kulor Förlag sedan nio år tillbaks skriver om vad som hänt sedan han startade. Det är faktiskt en hel del.

Han konstaterar bland annat på slutet att distributionen blir en nyckel för de nya förlag som nu poppar upp som svampar ur jorden överallt. Speciellt när de fysiska bokhandlarna som är anslutna till kedjor fortsätter krympa sitt utbud och det blir allt svårare att komma in där med sina böcker.

Och är nätbokhandlarna optimala att handla i som de ser ut idag? Behövs det nytänkande konkurrenter till de stora även där? Hur skulle det då se ut?

Ja, om jag skulle starta en bokhandel idag så hade jag nog skapat en lagerbutik. En gigantisk bokhandel som samtidigt fungerar som plocklager för en internetbokhandel. Sedan skulle det vara samma pris på boken där som på nätet, minus frakten eftersom du kommer dit och hämtar dem. Man skulle försöka hålla så många böcker som möjligt i lager, sannolikt med hjälp av ett kommissionssystem där man hämtar hem 30-50 exemplar av boken åt gången (ja, kanske mer för storsäljare men i princip). Självklart skulle du, precis som på IKEA, kunna söka på terminaler runtom i butiken och direkt få uppgift om vilken rad och hylla boken finns.

Fortsätt läsaSpännande diskussioner, ett IKEA för böcker och en recension