Spännande diskussioner, ett IKEA för böcker och en recension

Det är många som har funderingar kring bokbranschens framtid, inte minst de som befinner sig mitt i den. Hans-Olov Öberg som driver Kalla Kulor Förlag sedan nio år tillbaks skriver om vad som hänt sedan han startade. Det är faktiskt en hel del.

Han konstaterar bland annat på slutet att distributionen blir en nyckel för de nya förlag som nu poppar upp som svampar ur jorden överallt. Speciellt när de fysiska bokhandlarna som är anslutna till kedjor fortsätter krympa sitt utbud och det blir allt svårare att komma in där med sina böcker.

Och är nätbokhandlarna optimala att handla i som de ser ut idag? Behövs det nytänkande konkurrenter till de stora även där? Hur skulle det då se ut?

Ja, om jag skulle starta en bokhandel idag så hade jag nog skapat en lagerbutik. En gigantisk bokhandel som samtidigt fungerar som plocklager för en internetbokhandel. Sedan skulle det vara samma pris på boken där som på nätet, minus frakten eftersom du kommer dit och hämtar dem. Man skulle försöka hålla så många böcker som möjligt i lager, sannolikt med hjälp av ett kommissionssystem där man hämtar hem 30-50 exemplar av boken åt gången (ja, kanske mer för storsäljare men i princip). Självklart skulle du, precis som på IKEA, kunna söka på terminaler runtom i butiken och direkt få uppgift om vilken rad och hylla boken finns.

Vid kassorna skulle det förstås ligga drivor av kasserade böcker som skadats i frakten där kunderna kan plocka åt sig och hitta fynd för några tior. Allt för att slippa returnera en endaste bok. Plus en massa tillbehör, och då tänker jag inte på pennor och klister utan boktillbehör. Läslampor, bokhyllor, bokmärken, fåtöljer, skyddsomslag (du vet sådan de har för läsecirkelböcker) och allt annat som en bokälskare kan tänkas vilja ha.

Och för den som plockat hela kundvagnen full med böcker (eftersom det var paketpris på samtliga böcker i Wallanderserien) och inte orkar släpa hem dem så kan man gå till informationen och be dem packa böckerna och skicka dem hem till dörren med DHL. Ifall man vill betala frakten trots att man kört till butiken alltså. Eller om man köpt en bokhylla…

Utanför kassan skulle vi självklart ha ett stort café med låga priser där man kan sätta sig och fika och läsa sina nyinköpta böcker.

Nu hade det ju förmodligen krävts gigantiska ytor för en sådan bokhandel, men medge att det hade varit häftigt att vandra runt i en bokhandel med fler titlar än ett bibliotek? En bokhandel stor som ett IKEA-varuhus?

Eller?

För övrigt är jag nöjd och stolt över att min bok InnebandyPiraterna – Första säsongen idag recenserats av Svenska Dagbladet.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.