Leksand och skuldberget (#008 av #blogg100)

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:30 januari, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

Elitidrott kan lätt spåra ur ekonomiskt. Speciellt lagidrotter där ägare eller styrelser i jakt på framgångar blir förblindade och satsar pengar som de inte har. Allsvenskan i fotboll har en till synes ändlös rad av klubbar som visserligen tjänat stora pengar på transfers eller cupspel, men också slösat bort många tiotals miljoner: IFK Göteborg, AIK, Helsingborg, Malmö FF och många fler.

Hockeyn har haft ett antal klubbar som faktiskt gått i konkurs genom året, och åtskilliga som med mångmiljonskulder fått slicka sina sår i lägre divisioner.

Men aldrig har jag hört talas om en svensk klubb med 151 miljoner kronor i skulder. Jag har faktiskt inte följt soppan kring Leksand så noga men när jag läste i Idrottens affärer om hur en klubb som befinner sig i rekonstruktion värvar nya spelare så sticker det i ögonen – oavsett hur det finansierats.

Samtidigt – för fordringsägarna är det bättre att klubben räddas så att de får tillbaks något av sina pengar.

Men rent spel är det knappast. Ansvarsfulla styrelseledamöter i andra klubbar som inte vill riskera sin existens får se hur ett luftslott utan pengar kör förbi dem på vägen mot Elitserien. Eller så slutar det ännu en gång med platt fall i Kvalserien – och vad händer då med klubben?

Å andra sidan – även ute i Europa har storklubbar belånats upp över öronen. Både Real Madrid och Manchester United har visserligen haft enorma intäkter – men också stora skulder.

Frågan är inte om, utan när nästa elitklubb i någon idrott går i konkurs. Alltför många investerar alltför mycket i sportsliga framgångar utan att fundera över hur intäkterna ska skapas långsiktigt och hur man bygger en stark organisation utanför spelplanen.

Fortsätt läsaLeksand och skuldberget (#008 av #blogg100)

Oj, vilken sågning av basket – av en basketklubb

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:9 maj, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Har ni läst om att Högsbo drar sig ur Basketligan? Där de spelat under namnet Gothia. Det i sig är inget unikt, ett antal klubbar har dragit sig ur ligan genom åren, pga ekonomiska problem. Det drabbade även Helsingborgs Basket här i stan där jag bor.

Men det anmärkningsvärda är att Högsbo sågar sin egen sport jäms med fotknölarna, ur TT:s text:

“— Bara två procent av Göteborgs befolkning skulle kunna tänka sig att någon gång gå på en ligamatch, berättar klubbens styrelseordförande Bertil Claesson.

— Det finns helt enkelt inget intresse för basket och då måste vi fråga oss för vem vi spelar.”

(Jag vet inte om man ska ta det som ett tecken att när man söker på gp.se efter “gothia basket” så är den senast publicerade artikeln från september 2009?)

Hoppsan. Okej, att han syftar på att intresset för basket saknas i Göteborg. Men ändå. Det måste ändå hänga ihop med klubbens egen satsning, eller rättare sagt att man misslyckats med marknadsföringen eller produkten.

Fortsätt läsaOj, vilken sågning av basket – av en basketklubb

Rögle är tillbaka – dags att krossa myten

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:11 april, 2008
  • Inläggskategori:Blogg

Äntligen är Rögle tillbaks i Elitserien. Precis som den där dagen för 16 år sedan hamnade jag på ståplatsläktaren och fick uppleva en magisk kväll då idrotten är som bäst. Den obeskrivliga glädje som 4600 personer (och säkert några till) delade när slutsignalen ljöd går knappt att beskriva.

Läser tidningarna idag, dagen efter. Hyllningar såklart. Pressen älskar storyn om det lilla laget i den lilla byn som mot alla odds skrapar ihop ett lag utan pengar och knäpper de stora jättarna på näsan. Man jämför Rögle med Ljungskile.

Krönikörer i både HD och xTra undrar är inne på glesbygsspåret, klichén; “Den nya hallen blir klar, men finns det ett lagbygge värt namnet mär Linköping, HV, Frölunda, Färjestad och de andra elefanterna kommer för att trampa ner de skånska bönderna i skiten?” (xTra) eller “Är Ängelholm stort och starkt nog att härbärgera ett elitserielag?” (HD)

Det finns ett problem med den bilden. Det är nämligen en myt. Den enkla bilden är förstås att säga att i Ängelholms kommun bor det 38.000 människor och säga att “oj, det är ju fantastiskt att de kan ha ett elitserielag i hockey” och “hur ska de kunna konkurrera med alla stora städer där de andra Elitserielagen hör hemma?”.
Men om man lyfter blicken så inser man förstås att det är en myt orsakad av bristande demografiska kunskaper om Sverige.

Okej, först kommunstorleken. Den enkla jämförelsen. Här har jag plockat bort storstäderna Göteborg (Frölunda) och Stockholm (Djurgården) eftersom de står i en klass för sig.
3. Linköping (Linköping) 138 000
4. HV71 (Jönköping) 122 000
5. Brynäs (Gävle) 92 000
6. Färjestad (Karlstad) 83 000
7. Södertälje (Södertälje) 82 000
8. Luleå (Luleå) 73 000
9. Skellefteå (Skellefteå) 72 000
10. Modo (Örnsköldsvik) 55 000
11. Rögle (Ängelholm) 38 000
12. Timrå (Timrå) 18 000
(Källa: SCB Kommunfakta 2007)

Jaha, kanske är detta den klassiska bilden? Men, invänder någon. Timrå ligger ju så nära Sundsvall att det nästan måste räknas in? Okej, det är rätt. Sundsvalls kommun har 94 000 invånare och ligger ju mindre än två mil bort. Visst. Men då börjar vi tala om befolkningsunderlag i närområdet vilket är viktigt.
Sundsvalls och Timrå kommun har alltså 112 000 invånare – på en yta av 3997 km2 (kvadratkilometer).

Men då får vi väl vara rättvisa och börja titta just på ytan och i princip upptagningsområdet för lagen. Även andra orter har ju större kommuner inom hyfsat avstånd. Som Linköping (Norrköping 125 000 fyra mil bort).
Andra orter? Nja, HV71 i Jönköping må räkna in grannkommunerna men mycket folk bor bort det inte där per kvadratkilometer. Tittar du på Karlstad, Gävle, Ö-vik, Skellefteå och Luleå så är det glesbygd när man kommer en bit utanför stan. Södertälje är förstås nära Stockholm och storstan – men där åker man å andra sidan kanske hellre till Hovet och Globen?
Men Ängelholm och Rögle då? Man glömmer lätt att Ängelholm det ingår i Helsingborgsregionen som i sin tur består av 10 kommuner i Nordvästskåne. Här bor det över 300 000 människor som inte har längre än fem mil till ishallen i Ängelholm. Då får vi plötsligt en annan bild. Jag plockar denna gång bort Södertälje som är svårt att placera in pga närheten till huvudstaden (det är fyra mil mellan Södertälje och Stockholms central).

4. Rögle (Helsingborgsregionen) 309 000
5. Linköping (Linköping/Norrköping) 263 000
6. HV71 (Jönköping) 122 000
7. Timrå (Timrå + Sundsvall) 112 000
8. Brynäs (Gävle) 92 000
9. Färjestad (Karlstad) 83 000
10. Luleå (Luleå) 73 000
11. Skellefteå (Skellefteå) 72 000
12. Modo (Örnsköldsvik) 55 000

Så kom inte och säg att det inte finns publikunderlag för Elithockey i Ängelholm. Det gäller bara att lyfta ögonen över kommungränsen.

Underlag för befolkningsanalysen hittar du i ett kalkylark på webben.

Titta också gärna på kommunkartan som visualiserar storleken på kommunerna (pdf).

Rögle har gjort en fantastisk bedrift och än en gång visat att ishockey är en lagsport som går ut på att skapa bästa möjliga lag. Malmö och Leksand som nu misslyckades trots lönebudgetar som är 3-4 ggr så stora som Rögles har missat denna detalj.
Malmö borde ha lärt sig läxan när man åkte ur Elitserien. Det gjorde man just för att man glömde bort lagbygget, man glömde att det krävs lagspelare som gör sitt jobb utan att gnälla när man hamnar på bänken. Stjärnor i all ära, men det är svårt att bygga ett framgångsrikt lag av bara stjärnor. Fråga bara de fotbollstränare i Spanien, Italien och England som gått bet.
Utmaningen blir nu att förstärka laget med spets utan att LAGET går förlorat. Även om Rögle besegrat båda elitserielagen Brynäs och Mora på hemmaplan i Kvalserien blir det tuffare att göra det under en lång säsong över 55 grundserieomgångar.

Men som sagt, låt oss en gång för alla krossa myten om att att Rögle är ett glesbygdslag. Det är svårt att leva upp till när man är en del av den fjärde storstadsregionen.

Däremot kvarstår utmaningen att omsätta detta i pengar. Rögles omsättning är 25 miljoner. Brynäs, Frölunda, Linköping, HV71, Färjestad och Modo omsätter alla över 100 miljoner. Södertälje var lågbudgetlaget med en omsättning strax under 60 miljoner. (Siffrorna plockade ur HD:s artikel och avser förra säsongen – verkar som om denna artikel bara finns i pappers-HD än så länge). Den nya hallen som nu börjar byggas på resterna av den gamla är ett viktigt steg.

Samtidigt som man måste behålla det unika – årets Röglelag är byggt på handplockade talanger och rollspelare. Det krävs inte 100 miljoner för att göra det, däremot rätt kompetens hos sportchef, scouter och tränare.

Fotnot: Ljungskile har 3500 invånare, ligger i Uddevalla kommun med 50 000 invånare fördelade på 654 km2.

Mer härlig Rögle-läsning:
Rooth: Ni är värda ett bragdguld

HD:s webb-tv

HD webb-tv sammandrag

Fortsätt läsaRögle är tillbaka – dags att krossa myten