Skriva för pengar eller tjäna pengar för att skriva

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:22 mars, 2010
  • Inläggskategori:Blogg
(C) iStockphoto.com

Varför är det så fult att vara en kommersiell författare? Du måste ju någon gång börja snacka pengar om du vill skriva på arbetstid. Antingen skriver du för pengar eller så måste du tjäna pengar för att ha råd att skriva. Jag har räknat ut hur mycket jag måste sälja för att ha råd.

När man pratar om ekonomi och författare så snackar man nästan alltid om det fåtal som befinner sig på topplistorna, räknar upplagor med fem-sju siffror och därmed tjänar miljoner varje år. Det är dock bara en liten, liten del av de svenska författarna förunnat att göra det.

De allra flesta kan inte leva på sitt författarskap. Det är helt enkelt inte tillräckligt många läsare som är beredda att betala för deras böcker, ofta i kombination med att varje bok tar för lång tid att skriva.

Jag själv satte inför 2009 som mål att jag skulle vara författare på deltid, till att börja med 20 procent av min arbetstid. I princip skulle jag då kunna ägna fredagarna åt skrivande (och därtill relaterade uppgifter) och resterande fyra dagar åt övriga uppdrag i mitt företag.

Fortsätt läsaSkriva för pengar eller tjäna pengar för att skriva