Skriva för pengar eller tjäna pengar för att skriva

(C) iStockphoto.com

Varför är det så fult att vara en kommersiell författare? Du måste ju någon gång börja snacka pengar om du vill skriva på arbetstid. Antingen skriver du för pengar eller så måste du tjäna pengar för att ha råd att skriva. Jag har räknat ut hur mycket jag måste sälja för att ha råd.

När man pratar om ekonomi och författare så snackar man nästan alltid om det fåtal som befinner sig på topplistorna, räknar upplagor med fem-sju siffror och därmed tjänar miljoner varje år. Det är dock bara en liten, liten del av de svenska författarna förunnat att göra det.

De allra flesta kan inte leva på sitt författarskap. Det är helt enkelt inte tillräckligt många läsare som är beredda att betala för deras böcker, ofta i kombination med att varje bok tar för lång tid att skriva.

Jag själv satte inför 2009 som mål att jag skulle vara författare på deltid, till att börja med 20 procent av min arbetstid. I princip skulle jag då kunna ägna fredagarna åt skrivande (och därtill relaterade uppgifter) och resterande fyra dagar åt övriga uppdrag i mitt företag.

I praktiken handlar det om att hitta några timmar varje dag till skrivandet och förlaget, i mån av tid. För att verkligen fullt ut kunna lägga 20 procent av den vanliga arbetstiden och inte nalla av fritiden (vilket jag ärligt talat fått göra under mitt första år som författare) så krävs det inkomster från skrivandet.

Hur mycket måste man sälja för att leva på det? En hel del. Vi kan ta ett räkneexempel som utgår ifrån att man vill ha en månadslön på 25 000 kronor, inte orimligt. Om vi då ska lägga 20 procent av arbetstiden på skrivande måste också 20 procent av inkomsten komma därifrån, alltså 5000 kronor per månad. Det blir 60 000 kr per år.
Men det räcker inte eftersom staten även ska ha sociala avgifter, du ska kanske ha lite avsättning till pension och semesterersättning etc. Vi räknar med att det behövs ett påslag på 50 procent, alltså totalt 90 000 kronor.
Dessutom behöver man ha intäkter för att täcka kostnader kring marknadsföring av boken. Även om en hemsida mest kostar arbetstid så finns det ju resor till signeringar, bokmässan i Göteborg och liknande arrangemang. Trycksaker (rollups, visitkort, flyers, broschyrer etc) och utskick (till bokhandlare, bibliotek m fl).
Utöver detta ska ju denna arbetsdag även bära delar av de andra kostnader som finns i företaget (telefon, dator, bredband, kontor mm).
Om vi räknar lågt så lär det kosta 30 000 kronor per år, då landar vi på 120 000 kr.
Nu har jag inte räknat med kostnaderna för att producera en bok (lektör/redaktör, korrektur, layout) utan lägger in den kostnaden i de sålda böckerna istället för enkelhetens skull. Även om man har dessa kostnader redan innan man sålt en enda bok.

Nåväl, jag räknar med att jag i snitt tjänar 45 kr per såld bok (efter en viss upplaga). För att dra in 120 000 kronor behöver jag alltså sälja 2667 böcker. Varje år.

Skulle jag vilja jobba 100 procent med skrivandet så ska motsvarar det lite grovt räknar över 13 000 böcker per år. Och då får det inte vara pocketböcker där intäkten per bok är betydligt lägre.

Jaha, hur många författare i Sverige säljer då över 13 000 böcker per år? Ja, det är inte jättemånga. Dessutom är det många författare som får betydligt lägre royalty per bok än 45 kr. Det finns ett antal som säljer 10-50 000 ex av enskilda titlar och därmed utslaget över några år kommer upp i den nivån. Men helt klart är att för att en författare ska kunna sälja 13 000 böcker per år uthålligt så krävs att man ger ut nya böcker regelbundet, helst en titel per år eller kanske ännu mer. Och gärna i samma serie med samma huvudperson.

Så ser i alla fall strategin ut för mig. Det är en bra bit kvar tills jag sålt 2667 exemplar av InnebandyPiraterna – första säsongen. Jag tror inte att jag kommer att ha gjort det innan andra boken i serien kommer ut, men å andra sidan tror jag att bok 2 kommer att sälja även bok 1. Det är i alla fall vad teorin säger och en anledning till att det görs så många uppföljare i Hollywood. Det kommer att krävas att jag skriver minst en ny bok varje år, gärna två.

Dessutom måste man sannolikt vara lite bredare än jag är med min debutroman. Deckare ligger nära till hans att säga, men framför allt något som kan tilltala ungefär “vem som helst över 15 år”. Även om det finns framgångsrika författare som enbart skriver barn- och ungdomsböcker.

Läser på Svensk Bokhandels sajt att en medlem i Författarförbundet i genomsnitt tjänar 120 000 kronor (före skatt får man förmoda). Det är en lång läsvärd artikel som tar upp villkoren i branschen. En sammanfattning kan se ut så här:

“Framgångsrika deckar- och underhåll­ningsförfattare redovisar i dag årsinkomster som ligger åtminstone kring miljonstrecket och ända upp till tio miljoner. Hyllade litterära författare hamnar ofta på inkomster under 200 000 kronor om året. Inkomster som skulle vara ännu lägre utan det system med stipendier som finns sedan många år tillbaka. En etablerad författare utanför bestsellerkategorin tjänar kanske 120 000 kronor om året på själva författandet.

Uppskattningsvis kan drygt hundra författare i Sverige leva uteslutande på att skriva böcker.”

Om du vill botanisera mer i vad populära författare tjänar så läs Löneligan på SvB (avser inkomster 2008). En bit ner i artikeln finns en länk till en pdf.

Topp 5 författare (inkomst 2008)
1. Henning Mankell 15,75 milj
2. Jan Guillou 3,27 milj
3. Liza Marklund 2,64 milj
4. Camilla Läckberg 2,41 milj
5. Fredrik Lindström 2,33 milj

Frågan är väl om Lindström tjänade det mesta av sina pengar på böckerna eller sina programledaruppdrag? Något som gäller flera författare längre ner på listan som har rätt bra löner. Som jämförelse motsvarar de 25.000 kr per månad som jag använde i exemplet ovan “bara” en årslön på 300 000 kronor. En tiondel av Jan Guillous…
Sedan varierar inkomsterna rätt kraftigt från år till år beroende på om författarna släppt en ny bok eller sålt rättigheter. Året innan var exempelvis Mankell etta på 10,6 milj och Läckberg tvåa med 4,47 milj.
En del författare har utöver inkomst av tjänst även inkomst av kapital eftersom böckerna ligger i ett bolag, något som gör det än mer komplicerat att jämföra.

Som slutkläm så gör jag en omräkning på hur många böcker jag behöver sälja för att kvala in på topp 5 i Sverige. Säg att det behövs 2,4 miljoner kronor för det så hamnar jag på 83 000 böcker (till fullpris, inga lågprispocketar). Hm, det var väl inte så svettigt?

Vill du hjälpa mig att nå ett steg närmre en författarkarriär så köp InnebandyPiraterna idag. 🙂

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.