Hur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:23 november, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Först: jag tror inte att svenska eböcker i allmänhet kommer att säljas för 9 kr eller 19 kr. Lika lite som nya releaser av DVD-skivor eller pappersböcker kostar 29 kr. Men under kampanjer och vissa delar av dess livscykel kan det mycket väl vara möjligt.
Dessutom finns en produktkategori som borde fungera som eboksprodukt: noveller. Just noveller tror jag i många fall inte ska kosta mer än 9-19 kr. Men det är inte lika lätt att åstadkomma i Sverige just nu.

Jag gjorde nämligen ett galet experiment i veckan genom att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen till 5 kr (och sedan till 3 kr, se längre ner). På detta pris (5 kr) ska sedan Elib lägga sin marginal 3 kr (för Eböcker som är billigare än 5 kr, för dem som kostar under 10 kr är påslaget 5 kr och övriga titlar 10 kr) och därefter ska Ebokhandlarna ha sitt.

Efter några dagars väntetid på att prisändringen skulle slå igenom (nej, det märkliga är att det tar längre tid att ändra pris på en ebok än en pappersbok) så försvann plötsligt boken. Den mänskliga faktorn hos Elib gjorde att boken plötsligt fick status “tillfälligt slut”. Lite ironiskt med tanke på att det är en ebok. Dessutom hamnade Adlibris pris på 29 kr (berodde sannolikt på att prisändringen inte slagit igenom per automatik i deras system).

Fortsätt läsaHur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

E-boksrevolutionen i USA – snart i Sverige

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:31 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Jag skrev igår en del om e-boksmarknaden och den stundande revolutionen. Idag hittade jag den här lysande grafiken som visar tillväxten för e-boksförsäljningen i USA. Kanske något för skeptikerna att fundera över och inse att det inte är frågan om utan när e-böckerna helt dominerar marknaden.

Notera även denna punkt:
I november 2010 såldes det fler e-böcker än under hela 2008.

Fortsätt läsaE-boksrevolutionen i USA – snart i Sverige

E-böcker står för närmare 45% av Amazons försäljning – i exemplar

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:30 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

Det finns många som tvivlar på e-böckernas genombrott, men rapporter från julhandeln där flera av de amerikanska sajter som säljer e-böcker drabbats av överbelastning (!) pga att för många köpt e-böcker samtidigt tyder på att genombrottet är här.
I en pressrelease (via Teleread) meddelar nu även Amazon att försäljningen av e-böcker, till deras egen e-bokläsare Kindle, nu är större än försäljningen av både paperback (mjukband) och hardcover (inbundna böcker).

“Amazon.com is now selling more Kindle books than paperback books. Since the beginning of the year, for every 100 paperback books Amazon has sold, the Company has sold 115 Kindle books. Additionally, during this same time period the Company has sold three times as many Kindle books as hardcover books. This is across Amazon.com’s entire U.S. book business and includes sales of books where there is no Kindle edition. Free Kindle books are excluded and if included would make the numbers even higher. “

Om jag räknar rätt så innebär detta att e-böcker står för 45% av Amazons bokförsäljning, i exemplar räknat (paperback 40% och hardcover 15%) om man bortser från ljudböcker. Eftersom e-böckerna är billigare så står fortfarande pappersböcker för en större andel i omsättning.
Utbudet är förstås lite större än här hemma. Kindle Store har 810 000 titlar. På svenska finns det än så länge bara drygt 3000 titlar även om antalet växer snabbt då de svenska förlagen nu börjar inse att tåget lämnar stationen.
Hur mycket säljs då InnebandyPiraterna som e-bok? Ja, i förhållande till hur många pappersböcker jag sålt så är antalet e-böcker väldigt marginellt. Kanske 1% av det totala antalet. Men jag är helt övertygad om att det kommer att förändras, kanske redan under 2011. Jag har i alla fall dragit mitt strå till stacken genom att sätta ett väldigt lågt pris på e-boksutgåvorna.

Fortsätt läsaE-böcker står för närmare 45% av Amazons försäljning – i exemplar

Vad är billigt för en e-bok?

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:5 januari, 2011
 • Inläggskategori:Blogg

I höstas funderade jag lite över priserna på e-boksversionerna på mina böcker. Och jag har även tidigare skrivit om prissättning på e-böcker och pappersböcker.

Igår bestämde jag mig för att testa att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen som numera finns som pocket. Priset är satt så att jag tjänar ungefär lika mycket på en e-bok som på en pocketbok när man tar hänsyn till tryckpris och fraktkostnader.

Därför kan du nu köpa den som e-bok billigare än som pocket. Exempelvis hos Adlibris eller Bokus. Just nu är deras pris 35 respektive 37 kr. Visst skulle jag kunna sälja e-böckerna även direkt från hemsidan för nedladdning men sanningen är väl ändå att de allra flesta handlar böcker där de handlar böcker?

Det som ska bli spännande är i alla fall att se hur det nya priset påverkar försäljningen (förutom att jag såg att en bok såldes inom fem minuter efter att jag gjort en statusuppdatering på InnebandyPiraternas Facebooksida).

Vad tycker ni? Hur mycket kan en e-bok få kosta? Om ni tänker på att den inte ska ersätta pocketen utan originalutgåvan (inbunden, danskt band, storpocket eller vad förlaget nu väljer) och därmed ge tillräckliga intäkter för både förlag och författare.

Att som Bonniers sälja Leif GW Perssons senaste i e-boksformat för 147 kr (jmf 169 kr inbunden) känns väl magstarkt. Även om man ska komma ihåg att priserna exkl moms  som man ska jämföra är 118 och 159 kr pga den ologiska 25-procentiga momsen på e-böcker. Själv tycker jag nog att en nyhet ska kunna kosta 99 kr som e-bok för att sedan sjunka efter några månader. Och att momsen borde ner till 6% även där förstås.

Och har du aldrig köpt en e-bok – låt InnebandyPiraterna bli din första. 🙂

Fortsätt läsaVad är billigt för en e-bok?