Om man skulle ta och skriva en deckare…

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:12 juli, 2010
 • Inläggskategori:Blogg

Deckare säljer. Så är det bara. Ibland har jag funderat på om jag borde lagt min tid på att skriva deckare istället för den något smalare genren som sportromaner ändå är.

Det verkar inte heller vara så svårt, om man ska tro den här analysen av hur man skriver en svensk deckare.

Lite på skoj, men också mycket allvar. Å andra sidan så bygger väldigt många romaner på en snarlik “mall”, det finns vissa beståndsdelar som ska finnas i en berättelse för att den ska bli spännande och läsvärd. Men för den som behärskar grunderna så blir resultatet så mycket bättre när man vågar bryta mönster. Precis som inom idrotten.

Under sommaren har jag fått ännu en idé till en roman med sporttema som jag tror skulle bli väldigt rolig, en oväntad hjälte. Långt ifrån InnebandyPiraterna men ändå inte. Attans. Bäst att jag läser lite fler deckare.

Fortsätt läsaOm man skulle ta och skriva en deckare…

Judgement Magazine

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:15 januari, 2010
 • Inläggskategori:Noveller

Det nya numret av Judgement Magazine var färdigt. Chefredaktör Svensson tänkte precis som han gjorde varje gång det var dags för utgivning att det borde ha gått att hitta en bra svensk titel på tidningen.

Men han hade fortfarande inte kommit på någon som inte lät mossig. De hade experimenterat med Magasinet Domen eller Domartidningen men det lät mer som en fackföreningstidning för anställda inom rättsväsendet.

Fortsätt läsaJudgement Magazine

Tant Pedants död

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:16 januari, 2008
 • Inläggskategori:Noveller

Med tanke på att Elsa Sigridsson planerade allt hon tog sig för, varje dag i sitt liv, kom hennes död ytterst oväntat. Men personalen på servicehemmet Askhögen (det var mer än en person som hade upprörts över hur man kunde kalla ett äldreboende för något sådant men det var ett politiskt beslut som hade tagits i socialnämnden och därmed något ytterst genomtänkt får man förmoda) var däremot inte särskilt överraskade då hennes död såg planerad ut. Av henne själv.
Det var föreståndarinnan som hittade fru Sigridsson liggande på golvet framför sin favoritfåtölj i den lilla lägenheten. I hennes hand låg en burk med sömnpiller. Det fanns fortfarande lite liv kvar i åldringens kropp och ambulans tillkallades.

Fortsätt läsaTant Pedants död

Mannen som kunde tala med träd

 • Inläggsförfattare:
 • Inlägget publicerat:16 januari, 2006
 • Inläggskategori:Noveller

Elsa betraktade den ståtliga eken som stod i ena hörnet av hennes gräsmatta. Den reste sig majestätiskt mot himlen och spred en skön skugga över stora delar av hennes lilla tomt. Den skuggade även grannen.
Den elake Bengtssons tomt. Det gjorde ont i Elsa varje gång hon tittade på den smaklöst renoverade villan som Bengtsson bodde i. Han hade inte bevarat någonting av det gamla fina 20-talshuset i sin iver att få ett modernt hem.
Det hade däremot Elsa. Hon bodde fortfarande kvar i samma hus som hon själv växt upp i. När hennes föräldrar byggde huset i slutet av 1910-talet så hade de nog knappast en tanke på att deras dotter skulle bo kvar där nästan 90 år senare.

Fortsätt läsaMannen som kunde tala med träd