Dags att komma igång med dagligt skrivande igen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:27 juni, 2012
  • Inläggskategori:Blogg

Det här året har så här långt varit rätt dåligt för mig som författare, rent produktivt. Jag hade höga ambitioner vid nyårsskiftet och hade hoppats skriva både en och två och tre böcker under 2012. Men, annat kom i vägen. Nu är det snart halvårsskifte och jag har funderat över en nystart.

Att hitta tillbaks till det dagliga skrivandet, två timmar om dagen har varit målet.

Kanske var det en händelse som såg ut som en tanke när jag snubblade över den här länken till “How I Went From Writing 2,000 Words a Day to 10,000 Words a Day” via kommentarerna till det här blogginlägget. Den ger faktiskt en del konkreta tips och bra påminnelser. I grunden handlar det om tre saker:

1. Kunskap – att veta vad jag ska skriva
Jag brukar faktiskt göra så här i viss mån, sitta ner och anteckna på papper vad varje kapitel ska handla om. Därigenom går det fortare när jag väl sätter mig och ska skriva en scen eller ett kapitel. Men det går att göra än mer systematiskt, att inleda skrivpasset med 5-10 minuter där jag tänker igenom vad jag ska skriva.

2. Tid
Logga varje skrivpass: tidpunkt, timmar och antal ord. Hitta den bästa tiden på dagen då du producerar allra mest. Och vilken miljö/plats som ger bäst produktivitet.

3. Entusiasm
Hitta glädjen i att skriva, hitta det som är roligt och spännande med varje kapitel/scen så att jag inte kan låta bli att skriva. Skapa ett driv av att berätta och egentligen själv få veta vad som händer härnäst.

Så vad ska jag skriva? Tja, jag har tre projekt på short-listen som egentligen alla tre borde vara skrivna redan i år: en fackbok om epost, InnebandyPiraterna 4 och så en ny roman för unga vuxna som jag ska berätta mer om lite längre fram…

Fortsätt läsaDags att komma igång med dagligt skrivande igen

Utmaningar och mål – vad sägs om en miljon ord 2012?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:12 december, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Att utmana sig själv är nyttigt. Att sätta mål och deadlines är ett måste för att få fart på skrivandet. Mitt eget mål – att skriva klart InnebandyPiraterna 3 till julhandeln tvingade mig att pressa mig att faktiskt skriva ett par tusen ord om dagen.

(Ja, jag vet att jag ursprungligen hade satt målet att bli klar med trean till SM-finalen i april 2011 – men tydligen hade jag inte satt det målet tillräckligt skarpt för mig själv?)

Snart är det nyår och det är ju då många sätter upp mål och löften inför det kommande året.

Så, alla ni som skriver – vad har ni för mål för 2012?

Idag läste jag ett inlägg om “The 10.000 word-day” som handlar om hur många ord man skriver eller kan skriva per dag. Jag har själv jobbat med 3000 ord/dag under en period för att verkligen få upp farten. En fokuserad dag tar det mig 2-3 timmar att nå dit.  Men jag har också skrivit över 5000 ord på en enskild dag vid något tillfälle på fyra timmar ungefär.

Med andra ord (!) så är 10.000 ord på en dag ingen omöjlighet. Sen har jag haft en massa dagar utan ett skönlitterärt ord…

NaNoWriMo är en utmaning som bygger på att man under november månad skriver 50.000 ord eller mer och slutför en roman. Fokus blir på att skriva snabbt och låta orden flöda, inte på grammatik och exakta formuleringar. Man hittar ett flow helt enkelt.

Så vad är en lämplig utmaning och mål för 2012 om jag verkligen vill ta mitt skrivande till nästa nivå? De tankar som dyker upp i mitt huvud är:

  • Att skriva en miljon ord (83.000 ord/månad eller 2739 ord/dag)
  • Att skriva en bok varje månad (romaner, fackböcker, barnböcker = 12 st på ett år)
  • Att skriva 50 000 ord/månad
  • Att skriva 3000 ord/dag = ca 750 000 ord (om man räknar bort lörd-sönd)

En del avfärdar allt snack om kvantitativa mål med att det är kvaliteten som räknas. Ja, det är helt rätt. Men utan kvantitet så kommer du aldrig att skriva något kvalitativt. Eller, jo det finns ju ett antal exempel på folk som skrivit på sin debutroman i fem-tio år och slutligen blir klara och det är fantastiskt.

Tror dock att jag är för rastlös för det. Min melodi får nog vara 10K-spåret.

10.000 ord/dag blir förresten en bra bit över 3,5 miljoner ord på ett år eller 30-40 romaner av normallängd. Men DET känns nog lite väl ambitiöst eller hur? Skulle underlätta i min ambition att sälja en miljon exemplar av mina böcker.

Hur ser dina skrivarmål ut?

 

 

Fortsätt läsaUtmaningar och mål – vad sägs om en miljon ord 2012?