Några förstörde säsongen direkt (nr 30) #blogg100

Jag undvek Helsingborg City i helgen. Eftersom jag bott i de centrala delarna i mer än tio år och dessutom varit på ett antal fotbollsmatcher så visste jag nämligen vad som väntade. Tyvärr. En fotbollsfest som riskerade att bli förstörd och en massiv polisinsats.

Jag har sett idioter på nära håll. Oftast ungdomar, men ibland även vuxna (till åldern) som springer runt på stan. Kastar sten. Försöker slåss. Ibland med likasinnade motståndare, ibland överfaller de även oskyldiga. Springer efter varandra, jagandes mellan husen och i Stadsparken. Ibland med ridande poliser efter sig. En del kommer till och med in på arenan och ställer till bråk där. Avbryter matcher, vilket också skedde idag.

Det är verkligen obegripligt. Eller rättare sagt, när man inser att det inte har med fotboll att göra blir det mer begripligt. När man inser att det är precis samma typ av människor som söker sig till andra demonstrationer som EU-toppmöten i hopp om att de ska kunna ställa till bråk och förstörelse och kunna vara anonyma, maskerade och gömda i folkmassor.

Jag läser i HD att en fotbollssupporter fått sätta livet till och att ett gäng huliganer stormat en restaurang och misshandlat oskyldiga. Helt sjukt och fullständigt meningslöst våld. Dessutom inte första gången det inträffar i samband med allsvensk fotboll. Påminner en del om vad som hände i Malmö vid en demonstration nyligen. Jag vet inte om det är fel att dra paralleller, men det kan rimligen inte handla om sport eller politik om man måste ta till våld för att vinna en diskussion om vem som håller på rätt sida. Det handlar snarare om folk som vill begå brott och hittar en miljö där de kan göra det med låg risk för att åka fast.

För fotbollen är detta en förstörd säsong. Redan i premiären. HIF hade förra säsongen problem med vikande publiksiffror. Hur många nya åskådare tror ni känner lust att gå på fotboll efter det här? Skulle du våga ta med dig barnen ut på stan för att gå till Olympia? Kommer stan att tömmas på vanliga människor så fort det kommer ett lag med många supporters på besök? Det vore trist om bortasupporters tvingades stanna hemma och de riktiga supportrarna bara kunde se sitt lag på hemmaplan. Tusentals drabbas av några som inte kan sköta sig.

Jag vet inte om medicinen är hårdare straff och i så fall hur. Maskeringsförbud känns som en självklarhet. Kanske dags att instifta “huliganism” som en egen grupp brott och alltid bestraffa dessa med samhällstjänst på ett par hundra timmar – och att denna samhällstjänst alltid ska utföras när brottslingens favoritlag har match.

Exempelvis skulle de kunna få gå runt och plocka upp hästskit efter polishästarna. Det brukar bli en hel del av den varan på stan efter varje högriskmatch.

Eller så är det så enkelt som att man anser att alla huliganrelaterade brott ses som planerade och genomför husrannsakan hemma hos alla som grips för detta brott. Sannolikt skulle man genom fynden där kunna döma en och annan för helt andra brott.

Men allra bäst vore förstås att alla som gick på fotboll enades om att man går dit för att man älskar sitt lag. Inte för att man hatar motståndarna. Och att alla som inte ställer upp på det inte är välkomna på matchdagen. Någonstans.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.