Innebandy som PPV – utan en tv-kanals hjälp (#004 av #blogg100)

Mais-TV-innebandy-PPVBland det mest spännande som hänt den här säsongen i SSL (Svenska Superligan i innebandy) är webb-tv som pay-per-view som nu verkar sändas från i stort sett alla arenor med hjälp av solidtango.

För egen del, som följer FC Helsingborg och ser de flesta hemmamatcherna, innebär det att jag plötsligt fått möjlighet att se mycket fler bortamatcher. I torsdags såg jag exempelvis bortamatchen Mullsjö-FCH på alldeles utmärkt webb-tv-sändning. En enda kamera, två kommentatorer knytna till hemmalaget. Men det är inget som stör, tvärtom har de ett engagemang och har stenkoll på åtminstone ett av lagen.

TV4 har rättigheterna till SSL och sänder mindre än en match i veckan, förutom under slutspelet. De kommer aldrig att kunna producera varje match professionellt och få ekonomi i det. I alla fall inte förrän antalet tittare på PPV är åtskilliga tusen per match.

Det är verkligen häftigt med teknikutvecklingen. Det är inte heller någon tvekan om att dessa webb-sändningar sätter press på TV4sport att höja sina sändningar till en högre nivå – eller kanske framför allt sända fler matcher än man gör idag. Det här är visserligen tablå-tv i ett avseende, en match börjar vid en viss tid och slutar vid en viss tid. Men samtidigt, en begränsning med tablå-tv är att man inte kan sända mer än en match om de spelas samtidigt (vilket ofta är fallet med innebandyn framföra allt på söndagar). På webben kan de sända alla matcher som spelas en viss dag.

Dessutom: klubbar och förbund kan själva behålla rättigheterna om de vill. Kanske kan man jämföra den här utveckligen med den inom bokbranschen? Egenutgivning är stort där. Ska Egentv bli nästa stora grej inom idrotten?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.