Är jag en kandidat till Nobelpriset i litteratur 2010?

Om några timmar får vi veta vem som tilldelats Nobelpriset i litteratur. Jag är lite nyfiken på om det denna gång kan bli en författare vars namn jag tidigare hört utanför spekulationerna om vem som ska få priset. Kanske kan det rentav bli en författare vars böcker jag läst? Ian McEwan är förmodligen den ende av dem som finns bland förhandstipsen som jag kan minnas att jag läst på senare år, är faktiskt sugen på att köpa hans senaste bok Hetta. Däremot har jag läst en del andra, historiska nobelpristagare.
Den yngste genom tiderna till exempel. Vet ni vem det är? Svaret kommer längst ner. Det är verkligen en bokdjungel av pristagare; Selma Lagerlöf, Winston Churchill, Ernest Hemingway, William Golding och Harry Martinsson för att bara nämna några som jag faktiskt läst en del av.
Man brukar skämta om att kriterierna för att få nobelpriset är att dina böcker inte får finnas utgivna på svenska, du ska ha ett namn som är helt omöjligt att uttala och det får inte ha gjorts någon intervju med dig i svenska tidningar innan du får priset. Det stämmer ju inte riktigt. Däremot har juryn genomgående valt smalare författare som är totalt okända för den breda massan.
Rätt eller fel? Det är bara att hoppas att det ligger i linje med Alfred Nobels intentioner att priset skulle gå till den som under det gångna året “inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning”. Svenska Akademien har numera en egen tolkning och det som belönas är inte det senaste året utan mer författarens karriär.
Ekonomiskt är det jackpot för pristagaren. Utöver 10 miljoner kronor i prispengar så säljs tidigare utgivna böcker snabbt i nytryckta upplagor. Bara i Sverige kan en Nobelpristagarens böcker säljas i tiotusentals exemplar – vilket är mycket då de ofta bara sålts i enstaka tusental tidigare.

Rubriken då – är jag en kandidat till Nobelpriset i litteratur 2010? Ja, det är klart att jag är. Ja, precis som några miljoner andra författare runtom i världen. Därifrån till att faktiskt ens nå den nomineringslista på några hundra namn är steget förstås enormt långt. Och det finns ju ett antal riktigt stora författare som aldrig fått eller fick priset. Som Astrid Lindgren som många menar borde ha fått det. Och som andra tycker absolut inte var värdig rent litterärt.

Med andra ord förväntar jag mig inte att mitt namn läses upp efter lunch idag när bokbranschen håller andan och hoppas på att en författare på just deras förlag ska väljas. Eller blir det en poet? En del tror det. Jag gissar att ett svenskt förlag kommer att jubla högst om ett par timmar. Då spelar det ingen roll om resten av utgivningen under året inte gått bra – ett nobelpris räddar resultatet.

Yngst genom tiderna: Enligt Wikipedia är Rudyard Kipling som fick 1907 års Nobelpris i litteratur, då han var 41 år gammal, den yngsta person som belönats med priset. (Noterade ni ledtråden, bokdjungel som i Djungelboken?) Det är ytterligare ett skäl som talar för att jag som inte ens fyllt 40 skulle få det i år.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.