Bokmässan 2010 några korta minnen

Bokmässan 2010 är över. Fyra intensiva dagar som har gått väldigt fort och då det har hänt massor. Jag tänkte samla några lösa tankar och minnen, höjdpunkter och annat.

* * *

Twitter-flödet under mässan var enormt. Facebookande blev det inte lika mycket av för min del, kanske för att det mobila bredbandet stundtals blev överbelastat i mässhallarna. Inte minst på fredagen när 15 000 människor samtidigt försökte ringa till varandra och ställa frågan “Var är du? Ska vi äta lunch?”.

* * *


Vår monter A04:10 blev lyckad. Proffsig, snygg och ren var de omdömen jag hörde. Det enda tråkiga var placeringen, bland alla barnböcker och pussel, bakom Nallescenen och Barnens torg. Nästa år förväntar jag mig en betydligt bättre position, eller hur?

* * *

Lanseringen av InnebandyPiraterna – Andra säsongen skedde alltså på mässan. Ett par kartonger skeppades direkt dit från tryckeriet med bud. Denna vecka levereras boken till bokhandeln. Man har dock kunnat beställa boken hos Adlibris, Bokus och CDON en tid nu. En liten bugg hos Bokrondellen/Förlagssystem gör dock att boken fått status “tillfälligt slut” istället för “ej inkommen” vilket ställer till det för vissa nätbokhandlare. Men det löser sig nog idag när den kommer in på lagret hos Förlagssystem.

* * *

Sölve Dahlgren signerar InnebandyPiraterna på BokmässanSigneringar. Under Bokmässan har jag signerat i sammanlagt 8-10 timmar. Många böcker har det blivit, även om jag gärna hade sålt ännu fler böcker.

* * *

Biblioteken. Har träffat flera läsare som upptäckt boken via sitt lokala bibliotek. Eftersom InnebandyPiraterna Första säsongen finns på 400-500 bibliotek idag så räknar jag med en bra effekt av det på försäljningen av Andra säsongen.

* * *

De yngre som är min främsta målgrupp har aldrig hört talas om Åshöjdens BK som många jämför InnebandyPiraterna med. Men det har i alla fall deras föräldrar.

* * *

Dagstidningarnas bevakning av mässan kan jag inte påstå att jag lusläst. Men det lilla jag sett imponerar inte. Vi som stod längst bort i A-hallen konstaterade snabbt att det var väldigt få journalister med pressackreditering som letade sig så långt bort. Om man är på mässan och har betalt för det – borde man då inte se hela mässan och kanske hitta en egen unik vinkel? Jag erkänner att jag inte såg alla montrar, men å andra sidan var jag ju där för att ställa ut i första hand.
Det känns som om bokbloggarna gjorde en betydligt mer spännande bevakning av mässan. Mer omfattande och mer nyskapande.
Men det finns förstås ett samband mellan sjunkande dagspressupplagor och bristen på bredd i bevakningen.

* * *

Ja, egentligen är jag väl besviken på att inte ens den lokala dagstidningen HD lyckades uppmärksamma min monter på mässan. Men de hade tydligen fullt upp med att klistra upp flygblad där de gjorde reklam för sina egna bloggare. Tänk om de lagt mer energi på att skriva och leta spännande förlag och författare istället?
Eller så borde jag lagt mer tid på att marknadsföra mig även hos gammelmedia?

* * *

Dåligt omdöme hade också Bokmässan själva när de placerade Nalle-scenen mitt bland utställarna. Torsdag och fredag var det okej, men lördag och söndag blev rätt förstörda när sjungande mumintroll och andra musiknummer dundrade ut ur högtalarna och gjorde att vi som stod i montrarna bakom var tvungna att skrika till besökarna för att de skulle höra vad vi sa. Hoppas att de lär sig av misstaget till nästa år – även om jag själv kommer att ha en bättre placering av montern då så kan ju någon annan drabbas.

* * *

Roligast på mässan var ändå mötena med alla nya och gamla vänner i förlagsbranschen, fick många bra tips från exempelvis Sekwa. Monterkompisarna Ann Ljungberg, Pontus Wikner, Margareta Strandman Dahlberg och Ann-Catrin Malmlöf bidrog till att vi alla hann med både att sälja våra böcker och gå runt och uppleva resten av mässan. Samt vår gästsignerare nya deckar-export-succén Lars Rambe. Han sålde slut på pocketutgåvan av sin första bok (som just nu ligger etta på topplistan i Italien) på mässan hos Pocketförlaget. I vår monter hade han sin nya bok och fick sålt en del även av den. Även om kanske inte alla deckarälskare hade hittat dit.

* * *

Har redan bokat monter till 2011. Nu gäller det att fundera ut strategi för hur den mässmontern ska utformas och vem/vilka jag ska dela den med. En lite större monter, med lite bättre läge är målet. Och kanske blir vi 5-10 förlag/författare/partners som delar på kostnaden och jobbet.
Tills dess ska jag dock ha hunnit skriva ytterligare minst två böcker. Och jag lär ha släppt ett par titlar till på Dahlgrens Förlag.

* * *

Att bo på Gothia Towers var också en hit. En njutning varje morgon att bara kunna ta hissen ner efter frukost och promenera något hundratal meter till montern utan att behöva sätta sig i bil eller på spårvagn.

* * *

Vi byggde inte montern själva. Det var också kanon att slippa. När vi kom på onsdagen klistrade vi bara upp några skyltar med bokomslag, allt annat var redan klart. Fantastiskt skönt då och nästan ännu skönare på söndagskvällen när mässan stängde. Andra slet med att demontera hyllor och bord medan vi bara packade ner böckerna i lådor, tog ner skyltarna och skar loss oss själva från den stora vepa som satt längst bak i montern:
Monter A04:10 på bokmässan 2010.

* * *

När jag körde hem från Göteborg på måndagen var det med trötta fötter men förvånansvärt piggt huvud. Jag kände mig mest inspirerad och full av nya idéer på hur man kan marknadsföra boken. Och massor av tankar på vad jag kunde gjort bättre kring vår monter. Ska försöka komma ihåg det till nästa års mässa. Men det är ju trots allt mindre än ett år sedan jag kom ut med min första bok och förlaget har bara existerat sedan sommaren 2009…

* * *

Uppdaterat: missa inte InnebandyPiraterna och Svenska Akademien...

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.