Baksidestext – svårare och viktigare än själva boken

Igår kväll skickade jag iväg manuset till InnebandyPiraterna – Andra säsongen för andra gången. Med flera korrigeringar och ett par nya scener för att romanen ska bli bättre. Den nya versionen var runt 10-15.000 tecken längre än den ursprungliga. Och den är 30.000 tecken längre än den första boken.

Idag satte jag mig med baksidestexten. Och jag tänkte på en artikel jag läste för några dagar sedan om hur viktig den är för boken och hur man skriver en baksidestext.

“Stores have tens of thousands of books being displayed spine-out. With all this congestion, it is hard to get attention. Initially, all a potential buyer sees is the book’s spine. If the browser takes it down, he or she will gaze at the cover about four seconds and the flip it over to read the back cover. On average, he or she will spend just seven seconds here, so the trick is to keep them reading longer. Your copy has to be punchy and benefit-laden; it has to speak to the potential buyer.”

Sju sekunder? Det gäller att komma till poängen snabbt då.

Med samma layout på bok 2 som på bok 1 så har jag ungefär 750 tecken på mig att sälja innehållet i boken. Därunder ska jag ha två blurbs (lyriska kommentarer från läsare som förhoppningsvis är kända för köparna av boken) samt en kort resumé av författaren (mig själv).

Så här blev min baksidestext efter att jag skrivit om den tre gånger. Kan säkert behöva filas på ytterligare innan jag är redo att lägga ut den i Bokrondellen och göra omslaget klart för tryck.

Anton, Emil och de andra i Helsingborg Consuls lever drömmen. De inleder sin andra säsong på Floorball World Tour och reser jorden runt till exotiska länder och spelar innebandy på heltid.
Men verkligheten är tuffare. För att de ska ha råd att fortsätta krävs att de börjar vinna och säsongen börjar inte bra. Alla spelare i laget har inte samma inställning till träning och matcher. Konflikterna blir allt fler, ska de lyckas hålla ihop det gamla kompisgänget när pressen ökar på dem? När spelare försvinner ska de ersättas av nyförvärv som ska passa in både på och utanför plan. Det visar sig snabbt att det inte är alldeles lätt att veta vem man kan lita på.
Andra säsongen ingår i serien InnebandyPiraterna.

Vad tycker du? Är den tillräckligt säljande och informativ?

Nu ska jag hitta några innebandyprofiler som kan läsa och lämna ett omdöme om den nya boken som inte ens är färdigredigerad…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.