Negroponte: Fysiska boken död inom fem år

Har glömt att blogga om Nicholas Negropontes prognos tidigare i sommar om pappersbokens död inom fem år. Jag minns att jag hörde honom tala i Stockholm för många, många år sedan. Undrar om det inte var runt 1996 eller så. Då hade MIT Labs just börjat jobba med e-ink. Det skrevs en del då om de nya e-boksläsare som skulle komma tack vare den nya tekniken och många trodde att det skulle ersätta den tryckta dagstidningen.

Men fortfarande idag 2010 så läser vi både pappersböcker och papperstidningar. Därför säger många “det kommer aldrig att ske”. Då glömmer de det klassiska som gäller förändringar:

Vi överskattar ofta förändringen på kort sikt och underskattar den på lång sikt.

Alltså, när en ny teknik dyker upp blir det en hype och media får det att låta som om allt ska förändras över en natt. När det sedan inte gör det så säger en massa människor att “se det blev ingen förändring”. Men så går det tio år och plötsligt är det självklart att alla ska ha tekniken. Ibland för att tekniken är mogen, ibland för att företagen, samhället och människorna är mogna.

Så blir det även med pappersböcker och e-böcker.

It’s happening. It not happening in 10 years. It’s happening in 5 years,” he said.

Och så ska vi läsa det som inte står i alla rubriker:

By “dead,” he of course doesn’t mean completely dead. But he means that digital books are going to replace physical books as the dominant form.

Som förläggare och författare är det bra att förhålla sig till det här och hålla sig vaken. Jag ger ut pappersböcker idag men är helt övertygad om att det kommer att vara helt annorlunda om några år.

Tvivlar du? När jag var och signerade min bok InnebandyPiraterna i Båstad mötte jag en ung kille i 13-14-årsåldern som var intresserad av boken. Jag blev lite överraskad när han frågade om den fanns som e-bok. Jag svarade att “ja, den finns att köpa som e-bok” och han sa att “går det att låna den på biblioteket som e-bok? Jag har en läsplatta.”

Alltså – tro inte att ungdomarna helt dissat e-bokläsarna för iPads och mobiltelefoner.

Och självklart finns InnebandyPiraterna som e-bok för utlåning på biblioteket.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.