Lanseringsfest på Facebook – inte bästa lokalen

Igår var det lanseringsfest för min författarcoach Ann Ljungbergs bok “Min kompis är författare”, en bok som handlar om hur man använder sociala medier för att lansera och marknadsföra en bok. Boken, som jag ännu inte läst, innehåller flera intervjuer med författare som använder sig av sociala medier – däribland jag själv.

Helt logiskt hölls därför lanseringsfesten virtuellt, på Facebook. Knappt 100 personer hade anmält att de skulle komma och jag tror drygt hälften var där under den timme som det pågick. Utifrån eventet kan man dra några slutsatser utöver att det var kul och trevligt att “snacka” med lite folk kring en bok som alla är intresserade av:

1. Det är för kort tid med en timme, speciellt i sociala medier där vi är rätt vana att umgås asynkront och inte alltid chatta i realtid utan ofta logga in när vi känner för det. Kanske en lanseringsdag/kväll med ett par hållpunkter då det händer något extra? T ex kl 18 utlottning, kl 20.30 intervju med xxx etc… Kl 22.30 recensioner presenteras osv…

2. Det krävs en tydlig plan och struktur och färdiga diskussionsämnen för att inte trådar ska bli för splittrade.

3. Facebook är inte rätt verktyg för virtuella lanseringsfester.

En del reagerar säkert på punkt 3. Ja, igår var det kanske delvis problem på Facebooks server som gjorde att äldre inlägg på sidan dessutom försvann och det inte gick att hitta dem igen. Men jag tror även grundproblemet är att det skapas otaliga trådar som gör det svårt att överblicka. Någon ställer en ny fråga som svar på ett helt annat inlägg och sedan är det kört att hitta tillbaks.

Dessutom dök det snabbt upp förvirring kring om festen ägde rum på eventsidan eller på bokens vanliga FB-sida. Fast det kanske inte är konstigare än på en vanlig fest, att en grupp fastar fastnar i köket medan resten minglar i vardagsrummet?

Jag har inte tidigare varit med om något event som genomförts på Facebook, däremot sett en del exempel på där man använder event-funktionen till att bjuda in till fysiska event. Där fungerar det utmärkt tycker jag, man kan snabbt sprida inbjudan och information om en match, en fest eller vad det nu är och folk kan svara med en knapptryckning ifall de kommer eller ej.

Men tydligen fungerar det inte särskilt bra om man vill ha själva festen där på Facebook, online.

Jag har ju själv haft vissa funderingar inför lanseringen av InnebandyPiraterna bok 2 i september, ifall jag skulle köra en lansering på nätet (kanske på InnebandyPiraterna – facebooksidan) för att “alla” ska kunna följa den. Men jag tror det krävs att man hittar en bra plattform för att kunna genomföra det på ett bra sätt.

Uppenbarligen är Facebook inte det. Någon som har tips på andra plattformar på nätet som är bättre lämpade för virtuella fester? Det måste vara enkelt och snabbt att logga in, kanske genom att man loggar in med sitt FB-id eller liknande.

En tanke som slår mig är att man skulle kunna bygga en temporär festsida, kanske bara en bloggpost och sedan använda Disqus som jag har här på sajten. Där går det att “tråda” konversationer inom kommentarerna och det borde vara hyfsat enkelt att få en överblick?

Förmodligen kommer jag att koppla på Disqus även på InnebandyPiraterna.

Just det, gå nu och köp Anns bok.
(Kommer att uppdatera med länk så snart boken finns tillgänglig hos internetbokhandlarna, tills dess läs mer om henne på Ann Ljungberg författarcoach)

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.