Ge ut en egen bok är busenkelt och jättesvårt

Läste inlägget “Self-Publish, just do it” på Storyteller (mitt projekt VIPstory hette från början Storyteller men eftersom det domännamnet inte var ledigt så fick jag välja ett annat namn). Som i sin tur länkade till en intressant artikel på Wall Street Journal om digital egenutgivning. Något som exploderar i USA just nu då Amazon och Apple båda erbjuder författare 70% av intäkterna vid försäljning av deras e-böcker som publiceras direkt där – utan ett förlag som mellanhand.

Redan idag räknar man med att e-böckerna står för 5-10 procent av den amerikanska marknaden och prognosen är att det kan öka till 20-25 procent år 2012.
Det är en radikal förändring.

I Sverige har vi ju inte fått det där riktiga genombrottet för e-böcker ännu. Läste (i Svensk Bokhandel) att E-lib (den stora distributören) i mars sålde 15000 e-böcker, men nästan 90% av försäljningen var egentligen utlåning till bibliotek. Men det var ändå en otrolig ökning från 2009 då det bara såldes knappt 500 kopior under motsvarande månad…!

Min egen bok InnebandyPiraterna finns självklart som e-bok och där har nästan all försäljning hittills varit biblioteksutlåning (typ 95 procent). Den finns även för iPad/iPhone/iPod men där har jag ännu inte sett någon statistik på försäljningen.

I WSJ-artikeln berättas om en succédebut av 49-åriga Karen McQuestion som på elva månader sålt 36.000 e-böcker via Amazon och fått en option på filmatisering av boken “A scattered life”. Efter att i nästan tio år försökt hitta ett förlag som ville ge ut den så gjorde hon det själv.

Det intressanta är att tröskeln för att ge ut sin egen bok sjunker ytterligare när e-böcker blir den dominerande kanalen. Även om tjänster som Publit eller Vulkan (dyrare) idag gör det väldigt enkelt att ge ut en bok i pappersform via print-on-deman så går det inte att jämföra med vad som kommer att ske när e-boksplattformar etableras på allvar.

En del förfasas över att kvaliteten kommer att sjunka. Det kommer att ges ut massor av böcker som inte borde ges ut. Visst, så är det absolut. Men det kan också finnas 10 eller 100 eller 1000 personer som inte håller med alla andra. Som ser ett värde i boken.

Egenutgivningen är här för att stanna och den kommer att explodera de kommande åren. Det som blir riktigt spännande är ifall utvecklingen på e-bokssidan kommer att följa den i USA där vissa författare (stora namn som Stephen King) idag ger ut vissa böcker på egen hand eller via avtal med stora återförsäljare som Amazon i e-boksformatet.

Vissa författare talar till och med om att strunta i det tryckta formatet i framtiden och bara sälja sina böcker i e-boksformatet, delvis för att deras förtjänst blir större per såld bok. Och då talar vi om prisnivåer på 30-60 kr för konsumenten.

Men, fortfarande återstår en sak: för att sälja många böcker måste du vara duktig på att marknadsföra dig själv och dina böcker. Det gäller kanske i ännu högre grad för egenutgivaren. Oavsett om det är e-böcker eller pappersböcker så måste du hitta dina läsare.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.