Inbundet eller inte – det är frågan?

En nackdel med print-on-demand (POD) som jag upplevt är att man inte kan få hårda pärmar, så kallat inbunden bok. Jo, egentligen kan man det men det kostar så mycket pengar att bokens pris skulle bli så högt att ingen vill betala. Jag tror vi räknade med att priset på InnebandyPiraterna skulle hamna över 300 kronor – hos nätbokhandlarna, förmodligen över 400 kr ute i bokhandeln – om den trycktes som POD med hårda pärmar.

Alternativet är då traditionellt tryck på offset, alltså att man trycker minst 1000 böcker åt gången och sedan lagerhåller dem. Precis det som jag velat slippa. Där är skillnaden per exemplar mindre i kostnad.

De senaste dagarna har jag dock läst en inbunden bok, Dan Browns “Den förlorade symbolen”, uppföljaren till Da Vinci-koden. Jag har läst den i sängen och då känner jag faktiskt lite att det är lite opraktiskt med hårda pärmar. Boken blir tyngre och mer otymplig att hålla. Det är snudd på att jag föredrar pocket (förutsatt att det inte är mikroskopisk text) ur ren läsesynpunkt.

Sedan är det förstås estetiskt snyggare med en inbunden bok i hyllan. Men hur mycket har man böcker i hyllan numera? På samma sätt som CD-skivor blivit något man hade förr (jag lyssnar nästan aldrig på CD-skivor idag när det finns Spotify) kommer kanske böcker att gå samma väg. Det har talats om att e-boken tar över och jag har själv alltid gissat att det är pocketläsarna som väljer e-böcker och att pocket försvinner. Därmed skulle de hårda pärmarna bestå för dem som vill ha samlarutgåva.

Men nu är jag inte lika säker längre. Eller rättare sagt, frågan är om det inte blir en ännu större polarisering. När POD sprider sig mer och sannolikt blir det naturliga valet för allt utom de säkraste kassakorna så kanske det formatet blir det normala. Storpocket eller möjligen danskt band.

Och ser vi till samlarna, alltså de som verkligen vill ha en bok att visa upp, så kanske dessa vill ha en äkta inbunden bok. Inte bara kartonnage som väl egentligen är det vanligaste numera. Kanske får vi en återkomst för handbundna böcker med pärmar i skinn och högkvalitativt papper? Riktigt dyra samlarutgåvor, kanske med en skyddskarton runtom? Bibliografiupplaga, signerad och numrerad med en äkthetsstämpel?

Anledningen till att jag funderar är förstås bok 2 av InnebandyPiraterna som ska ut i höst. Eftersom ettan sålt så bra så finns det alla möjligheter att trycka den i offset – med hårda pärmar. Det kanske skulle göra folk mer benägna att betala dyrt för den, men det skulle också föra med sig andra problem i form av lagerhantering, tyngre vikt etc.

Kanske ska jag helt enkelt köra vidare på samma format som bok 1, även om jag förmodligen trycker en startupplaga i offset för att komma ner i pris och när den är slut fortsätter man direkt med POD. Det borde vara det moderna sättet att ge ut böcker. Om det nu inte vore för nostalgin kring hårda pärmar förstås.

Dessutom har jag funderat på en pocketupplaga, alltså utgivning i mindre format med tunnare och billigare papper för att kunna sälja boken riktigt billigt. Frågan är om det är lönt eller inte. Priserna är enormt pressade på pocket och du måste trycka upplagor på kanske 5000 ex för att det ska vara lönt. Marginalerna är låga per bok, kanske kan ett förlag behålla 10 kr/bok när tryck och distribution är betalt – då inser man vad som är kvar till författaren.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.