InnebandyPiraterna 1-12: Överraskningar i Prag

På flygplatsen i Prag möttes de av två killar i 30-årsåldern. En av dem höll upp en papperskylt där det stod “Welcome Helsingborg Consuls”. Jocke Wilhelmsson stegade fram till dem och skakade hand och bytte några snabba ord på engelska. Spelarna i laget följde efter.
– Jan Svoboda, sa en av killarna och sträckte fram handen mot Anton.
– Anton Stankovic, svarade Anton och tittade på Emil.
Den andre hette Pavel Skovajsa och när de kommit till hotellet samlades de på Jockes rum och han berättade mer om sin plan.
– Vi såg ju alla i Stockholm och Helsingfors att flera lag valt att förstärka sina trupper. Consuls har ett väldigt talangfullt lag men vi saknar rutin. Därför började jag fundera på om inte vi också kunde hyra in en spelare som förstärkning, sa Jocke.
– Så du har hyrt in de här två legoknektarna för att spela med oss i Prag? avbröt Viktor.
– Jag tog kontakt med en agent som förmedlar spelare och han rekommenderade Svoboda och Skovajsa. Det är två rutinerade och proffsiga killar. Båda har spelat länge i högsta ligan här i Tjeckien och har dessutom några landskamper på meritlistan. De kommer att spela för oss här i Prag men även i Lindau och Zürich eftersom det är så korta avstånd dit, sa Jocke.
– Hur mycket har det kostat? undrade Emil.
– Jag har fixat en ekonomisk lösning som inte belastar budgeten. Tar vi oss in i huvudturneringen så så är det en bra investering. Och det tror jag att vi gör. Vi har varit nära två gånger, det här blir tungan på vågen.
– Vilka positioner har de?
– De kan spela varsomhelst utom målvakt. Men Svoboda var back i det tjeckiska landslaget och Skovajsa har mest lirat center enligt agenten, sa Jocke.

När de tränade samma kväll så visade de båda tjeckerna att de kunde lira innebandy. Det verkade dock som om agenten överdrivit en aning då det gällde deras fysiska status.
– Skovajsa har lite ölmage tycker jag. Undrar om han verkligen lirar i högsta serien fortfarande, sa Viktor.
– Nej, det gör han inte. Jag pratade med honom. Han slutade förra året, den här säsongen har han bara lirat på skoj med kompisar. Men han har ju rutin och blick för spelet, det märks. Hoppas han kommer in i det igen snabbt, sa Anton.
* * *

Svoboda och framför allt Skovajsa visade sig vara två sympatiska killar. Mellan träningarna visade de sin stad och tog med dem ut på små restauranger som de aldrig hade upptäckt annars. Precis som Jocke sagt så har de mycket att lära ut på innebandyplanen.
– Jag var tveksam först men jag har faktiskt lärt mig massor av Skovajsa. Det är småsaker i spelet, som hur man tar emot bollen och täcker den. Eller hur man läser av motståndarna. Det är ju nästan som om han kan läsa tankar när han bryter passningar ibland, sa Charlie efter tredje träningen med deras nya lagkamrater.
Kvalet i Prag blev en roligare upplevelse än de tidigare. Tack vare Consuls redan inspelade rankingpoäng var de seedade i kvalet och fick enklare motstånd i de första omgångarna. Dessutom menade vissa att klassen på lagen inte var riktigt lika hög i Prag som i Stockholm och Helsingfors där det fanns ovanligt många nyanmälda lag med elitspelare.
De inledande matcherna var precis som i tidigare kval mest lag av korpkvalitet.
– Deras målvakt berättade att de jobbar på samma företag och lirar innebandy tillsammans varje fredagkväll. Företaget betalar anmälningsavgiften till kvalet och de får tillgång till biljetter till finalspelet. Det här är bara en kul grej för dem, sa Svoboda efter att de vunnit första kvalmatchen med hela 12-2.
– Det märks att de inte lirat innebandy på riktigt. De kunde ju knappt reglerna, sa Charlie.
Det rullade på utan problem fram till kvalfinalen. När de såg lottningen spred sig en viss oro inom laget. De skulle möta Helsingör igen.
– Hur många legoknektar har de den här gången? frågade Viktor.
– De har fem utespelare och en målvakt precis som förra gången. Men nu är det tjeckiska spelare. Och vi kanske inte ska snacka så mycket om legoknektar själva, sa Anton.

* * *

– Kul att få möta lite gamla kompisar. Jag har spelat tillsammans med tre av dem, sa Skovajsa när han fick veta vilka inhyrda spelare som Helsingör ställde på banan.
– Är de bra?
– Jo, Novotny och Dvorak spelar fortfarande i högsta ligan så de är bra. Jelinek och Hajek var ruskigt bra när jag spelade med dem i landslaget. Men jag har för mig att de lade av redan för två-tre år sedan. De kanske har spelat i lägre divisioner. Kratochvil är en lysande målvakt när han är på rätt humör men han kan också släppa in precis vad som helst. Zeman har jag inte hört talas om tidigare.
– Hur är de danska spelarna i Helsingör då? frågade Svoboda.
– De är helt klart sämre än oss. När vi mötte Helsingör i Helsingfors gjorde de finska spelarna alla deras mål.
– Då ska vi bara sätta stopp för våra landsmän så går det vägen, sa Skovajsa.

* * *

Match mot dansk-tjeckiska Helsingör. Helsingborg Consuls var laddade och förväntansfulla. Deras tjecker hade sett bättre ut för varje träning och alla spelare var friska och skadefria. Allt såg riktigt bra ut. De skulle bara vinna den här matchen.
Men det började riktigt illa. Redan i första bytet slog Svoboda en idiotisk passning med slarvig adress och Novotny som låg högt och fiskade gjorde inget misstag när han vispade in 1-0 redan efter en dryg minuts spel.
Mardrömmen fortsatte. I tredje minuten sköt Dvorak 2-0, ett skott som inte såg otagbart ut men Emil menade att han varit skymd av Svoboda och inte sett bollen förrän det var alldeles för sent.
Efter det målet skapade Consuls ett par halvchanser. Skovajsa prickade stolpen med ett rappt handledsskott men sedan vände Helsingör och gjorde 3-0 på en kontring. De tjeckiska stjärnorna i Helsingborg hade varit inne på alla tre baklängesmålen.
De höll tätt perioden ut. När de gick ut till omklädningsrummet funderade Anton över vad han skulle säga som lagkapten. Men när alla kommit in så reste sig Svoboda upp.
– Vi ber om ursäkt. Det här är vårt fel. Ni har spelat bra allihop, det är våra misstag som ligger bakom alla tre målen. Fortsätt ni bara spela som ni gör så skärper vi till oss. Vi kan vända på det här. Se bara till att vi stänger ytorna när Dvoraks kedja är inne och så gör vi mål på de deras andrafemma. De har två långsamma backar som vi måste sätta press på.
De gjorde även en förändring i laget. Skovajsa flyttade ner som back bredvid Svoboda.
– Jag har lite för dålig kondition för att göra nytta som center, sa Skovajsa till Anton.
Det heltjeckiska backparet matchades sedan mot Helsingörs tjeckiska femma. Det visade sig vara ett lyckat drag och plötsligt blev både Dvorak och Novotny osynliga när Skovajsa krympte deras ytor. Istället skapade det kontringar och Skovajsa visade att han fortfarande var en mästerlig passningsspelare. Han hittade Brian som hittade målet, 3-1. Sedan avväpnade han en motståndare och spelade bollen via sargen till Charlie som frispelade Tom Stenhög. Han var en av de spelare som fortfarande inte gjort mål i någon kvalmatch. Men den här gången placerade han säkert in 3-2. Och bara några minuter senare upprepades samma sekvens och Tom sköt sitt andra mål i matchen när han kvitterade till 3-3.
Helsingör fick inte många avslut på mål i den andra perioden och de få skott som letade sig fram tog Emil hand om. I början av tredje perioden spelade Charlie fram Tom till hans tredje mål i matchen och Consuls var i ledningen med 4-3.
Nu kontrollerade Consuls matchen fullständigt. Svoboda och Skovajsa spelade säkert, slog inte några chanspassningar utan såg bara till att danskarnas tjeckfemma fick springa och jaga utan att röra bollen. I slutminuterna plockade Helsingör ut målvakten och spelade sex mot fem.
En minut före full tid fick Skovasja bollen, tittade sig omkring och skickade sedan iväg en långboll mot den tomma målburen. En av de danska backarna, Jörgensen, jagade efter. Sida vid sida kom Tom Stenhög springande och precis innan bollen skulle gå över mållinjen sträckte Stenhög fram sin klubba och vispade in bollen i nätmaskorna. Hans fjärde mål i matchen. Alla sprang in och omfamnade honom.
– Någon som är sugen på att göra mål idag, sa Charlie när han kramade om Tom.
– Förlåt om jag snodde ditt mål, sa Tom till Skovajsa.
– Äh, det var helt rätt. Backen kunde ju ha räddat den annars, sa tjecken.
Det målet avgjorde matchen, Consuls vann med 5-3 och var för första gången inne i huvudturneringen på Floorball World Tour. Och minst lika viktigt, de hade säkrat närmare 100 000 kronor i prispengar.

* * *

Segern firades med middag på en liten restaurang i centrala Prag. Den ägdes av en kompis till Jan Svoboda. De flesta åt schnitzel i olika varianter men Anton och Emil vågade sig på svičkova som rekommenderades av Svoboda. Det var nötstek i en svagt sötsur gräddsås, serverad med knödel.
När desserten skulle serveras fick Jocke ett mobilsamtal. Han svarade, ursäktade sig sedan med att han var tvungen att gå ut ett ärende. Han försvann ut med raska steg och Anton mötte honom på väg från toaletten.
– Ska du sticka redan?
– Jag är tvungen att köra ett snabbt möte … med … agenten. Vi ses på hotellet om jag inte hinner tillbaks innan ni har ätit färdigt, sa Jocke och rusade vidare.
Anton gick först mot bordet. Sedan vände han och följde efter Jocke. Han var nyfiken på att se vem den här agenten egentligen var. Han smög efter på avstånd och hoppades att mötet inte var alltför långt ifrån restaurangen eller att Jocke skulle hoppa in i en taxi. Det gjorde han inte. Bara ett par hundra meter längre bort stannade han vid ett skyltfönster och studerade skyltdockan som var klädd i en kort kjol och en avslöjande topp.
Bredvid honom stod en man klädd i en träningsjacka och huvan uppdragen, han var bred över axlarna och hade en rakad skalle med ett stort ärr. Även han stirrade in i skyltfönstret.
Anton satte sig på en bänk med ryggen mot de två, bara några meter bort. Det var mycket folk i rörelse.
– Har du mina pengar? Räntan för den här veckan, 5 500 kronor, sa mannen som såg ut att sakna hals, huvudet satt direkt mellan axlarna. Han pratade svenska.
– Tyvärr. Ni får lägga det till skulden, sa Jocke.
– Jaha. Räntan är 1 procent i veckan och du får betala ränta på dina 5 000 också nästa vecka. Det här blir dyrt för dig. Fortsätter du så här är skulden snart uppe i 600.
– Vi vann hundra tusen idag. Ett par segrar till så har jag tillräckligt med pengar för att betala tillbaks hela lånet. Kanske redan nästa vecka, sa Jocke.
– Det är säkrast för dig det. Du kan inte låta skulden växa hur länge som helst. Det här är bara för att jag är schysst mot dig, fattar du det?
– Ja, jag är tacksam för det.
– Du har en månad på dig. Sedan får du börja sälja dina bilar och allt annat du har. Då vill han ha sina pengar. Varenda krona inklusive ränta, sa mannen.
Det var tyst och Anton vände sig om för att se om de var kvar. Jocke stod ensam kvar. Och han vände sig om och mötte Antons blick.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.