InnebandyPiraterna 1-11: Legoknektar i huvudrollen

De behövde bara hålla tätt mot Helsingör och bevaka sin 3-2-ledning. Det blev en dramatisk avslutning på matchen.
19.37: Helsingör fick ett jätteläge framför mål, skott i ribban av Lehtinen. Anton rensade undan bollen som rullade mot den tomma målburen, men den fångades upp av en motståndare.
19.42: Nytt avslut av Helsingör i slottet, denna gång räddade Emil som gjorde ett långt utkast ner i hörnet.
19.52: Helsingör skapade nytt jätteläge framför mål. Denna gång blev det frislag. Helsingör fintade skott, spelade ut på kanten och avslutet tog i hjälmen på Emil ut till inslag.
19.58: Trasslig situation framför mål igen då Helsingörs spelare lyfte in bollen på chans. Virtanen vevade efter bollen och träffade Emils fingrar. Strax därpå hamnade bollen hos Nieminen som fick öppet mål och skickade in kvitteringen 3-3.
Emil fick ett rejält utbrott. Sprang bort till domarteamet och visade upp sina fingrar som var uppskrapade och blödde. Domarna viftade avvärjande och när Emil fortsatte protestera fick han matchstraff för protest mot domslut.
Helsingborgarna hängde med huvudet.
– Det är typiskt att domarna ska avgöra matchen på det här sättet, sa Charlie och kastade klubban i golvet när han klev över sargen för att sätta sig på bänken.
– Fattar inte hur de kan missa slaget mot Emil. Det var ju solklart frislag för oss innan han gör mål, sa Brian och satte sig.
– Kom igen nu grabbar. Det är inte avgjort än, vi har fortfarande lika stor chans som dem att vinna matchen, sa Anton.
– Inte lika stor. De har ju powerplay i förlängningen och vi får kasta in reservmålvakten. Domarna ger dem ju segern, sa Charlie.
– Ja, tänker vi så blir det ju så. Vi måste kämpa. Vi gör ett mål i boxplay, det blir kontringslägen, sa Anton.
Det blev inget mål under de två sekunderna som återstod av ordinarie speltid. När sudden blåstes igång var det tydligt att ingen lyssnat på Anton. Consuls spelare verkade inte tro på att det var möjligt att vinna och man jobbade inte alls lika aggressivt i boxen som man gjort tidigare under matchen. Helsingörs finska femma spelade riktigt bra powerplay, lät bollen gå runt på ett tillslag och skapade hela tiden bra skottlägen.
Reservmålvakten Ali Hassan gjorde bra ifrån sig. Efter att ha suttit på bänken nästan hela säsongen, bortsett från några enstaka matcher och inhopp så höll han faktiskt nollan i tre minuter. Men när Virtanen sköt sitt sjätte skott i sudden så rasslade det till slut i nätmaskorna. Helsingör hade gjort 4-3 och var klara för huvudturneringen. Consuls var ännu en gång utslagna.
– Vi var två sekunder från 100 000 kronor, suckade Charlie.
– Det var mitt fel, jag borde ha tagit det lite lugnare med protesterna, sa Emil i omklädningsrummet. Han hade redan duschat när de andra kom ut.
– Är det inte lite fusk att hyra in halva laget inför en turnering? Ska de hyra ett gäng tjecker till turneringen i Prag eller? sa Viktor när de analyserade matchen efteråt.

* * *

– Är du säker på att det är vad du vill?
Anton ställde frågan över en mobillinje som var riktigt bra. De hade pratat en stund, han och Emma, om sommaren som nu hade börjat. Hon hade först sagt att hon skulle komma till Helsingfors men sedan backat för att hon fick möjlighet att jobba lite extra i en butik på Kullagatan som hennes granne ägde. Istället skulle hon komma till Prag. Men sedan hade hon fått erbjudande om att jobba resten av sommaren eftersom en annan tjej hade hoppat av.
– Även om det är skoj att åka iväg skulle det vara skönt att tjäna lite pengar också. Det blir rätt tufft att leva på studiemedel i höst även om jag kommer in i Lund. Nu kan jag spara ihop lite pengar så jag har råd med något mer än mat och hyra, sa Emma.
– Jo, jag förstår det. Men du hade ju lovat att du skulle komma, sa Anton.
– Jag sa att jag kanske skulle. Det är inte samma sak.
– Visst. Kommer du ner till Europa någonting i sommar eller du stannar i Helsingborg hela tiden?
– Jag vet inte, jag funderade på att ta en restresa veckan innan skolan börjar. Då borde resorna vara lite billigare också. Var är ni i slutet av augusti?
– Zürich eller Mallorca tror jag.
– Mallorca hade ju varit roligare, man vill ju gärna bada lite. Här hemma är ju inte så varmt i vattnet.
– Det vore kul om du hade tid att träffas någonting.
– Det är klart jag vill. Men du får passa på att njuta själv. Du har ju alla kompisar med dig. Ni måste ha hur roligt som helst?
– Det är okej. Alltså, det är jättekul att vara iväg och resa och spela innebandy och hela den grejen. Man känner sig verkligen som innebandyproffs. Men det är tufft också. Jag menar vi har ju press på oss. Vi måste vinna fler matcher för att kunna ta oss in i turneringarna och tjäna pengar. Gör vi inte det så är pengarna snart slut och då får vi åka hem. Vi kanske inte ens är kvar på touren i augusti om vi inte vunnit några riktiga matcher innan dess.
– Men ni har väl vunnit en massa matcher?
– Ja, men det är fortfarande bara kvalmatcher. De betyder inget. Eller, jo de betyder massor men det är bara i huvudturneringen som lagen får prispengar. Än så länge har laget inte tjänat en enda krona, vi har bara gjort av med pengar.
– Men ni hade väl fått en sponsor som betalade?
– Jo. Vi hoppas det. Men det känns lite osäkert. Eller, glöm det. Säg inte det till någon. Allt löser sig, men det var en av sponsorerna som inte hade betalat ännu så pengarna räcker bara ett par turneringar till som det är just nu. Det är inga problem, sa Anton.
– Då får vi hoppas att inte sponsorn går i konkurs.
– Nej, det tror jag inte. Det var bara ekonomiavdelningen som var sen.
Sedan pratade de lite om vädret. Diskussionen lämnade de heta ämnena. Anton tyckte ändå att det var något som inte stämde i hennes röst. Det var något hon inte sa. Han ville ställa frågan till henne men gjorde det inte. Det fick vänta. Just nu spelade det ingen större roll, han var i Helsingfors och hon var i Helsingborg. Han hade större problem än kärleken. Och kanske var det svaret på hans fråga.

* * *

Jocke borde ha varit vansinnig på dem för att de kastat bort segern. Men han visade det inte när han samlade laget på kvällen efter matchen.
– Ni gör en jättebra match i 59 minuter och 50 sekunder ungefär. Sedan gör ni två misstag. Men det är inte det som kostar er matchen, det är att ni inte kan glömma de två misstagen och spela vidare efter det, sa Jocke.
– Du glömde domarens misstag, sa Joel Magnusson.
– Det är mycket möjligt att de gjorde ett misstag. De gör flera misstag i varje match, men ni kan inte låta det påverka er. Ni måste gå vidare och fortsätta spela. Jag minns hur det var i början när jag spelade på Challengertouren och försökte kvala in till olika ATP-turneringar. Domarna var lite si och så ibland och man fick en massa konstiga domslut emot sig. Jag förlorade flera matcher på det.
– På felaktiga domslut? Du sa ju precis att vi inte skulle skylla på domaren?
– Jag förlorade matcherna för att jag lät domarens misstag påverka mig. Istället för att fokusera på att vinna nästa boll sprang jag runt och ältade det felaktiga domslutet. Det var ju bara en boll jag hade förlorat, det betydde egentligen ingenting. De som lyckas i tennis eller golf är de som kan fokusera på nästa boll hela tiden. Det är ingen skillnad med innebandy. Oavsett om man ligger under med 0-4 eller leder med 4-0 måste man fokusera på nästa spelsekvens.
– Ibland känns det som om vi har oflyt. Nu har vi förlorat två kvalfinaler i rad, sa Robin Gonzales.
– Se det positiva istället. Både här och i Stockholm har ni varit ett av de fyra lag som hamnat alldeles utanför huvudturneringen. Ni är alltså bland de bästa 40 lagen i hela turneringen. Bland över 400 anmälda lag. Det är ju jättebra, sa Jocke.
– Hur lång tid tog det innan du kvalade in på ATP-touren? frågade Viktor.
– Ett halvår. Jag tror jag förlorade sista matchen i kvalet fem-sex gånger i rad, ibland åkte jag ut i första omgången i kvalet. Men till slut lyckades jag ta mig in och fick spela mina första ATP-matcher. Det var en härlig känsla att ha lyckats. Det var nästan lika stort som att vinna min första ATP-titel.
– Han vann ju bara en enda singeltitel under sin karriär, viskade Viktor till Anton.
– Efter det här kvalet kommer vi att ligga runt 150:e plats på världsrankingen. Det är inte så illa efter två turneringar, sa Emil som varit inne och kollat statistiken.
– Helt rätt, Emil. Nu tittar vi framåt. Lär av misstagen idag. Jag tror det var Churchill som sa “Det är en fördel att tidigt göra de misstag man kan lära sig något av”. Det är det ni gör nu, sa Jocke.
Ännu en gång fick de alltså se huvudturneringen från läktaren. De fick boka om sina flygbiljetter till Prag där nästa turnering på touren skulle spelas. De skulle åka ner några dagar före första kvalmatchen för att hinna träna i hallen och göra sig hemmastadda. Förhoppningen var att de skulle spela fler matcher där än det fått göra i Stockholm och Helsingfors.

* * *

På kvällen efter kvartsfinalerna satt Emil som vanligt och surfade runt på nätet. Han läste på nyhetssidan för Floorball World Tour och gick in på Helsingborg Consuls presentationssida för att kolla spelarstatistiken.
– Kolla här Anton. Det måste ha blivit något fel i deras system, vi har fått två helt nya spelare i laguppställningen här, sa Emil.
– Jan Svoboda och Pavel Skovajsa, låter som tjeckiska namn, sa Viktor som tittade över axeln på dem.
– Svoboda spelade i det tjeckiska landslaget för många år sedan enligt spelarpresentationen på hemsidan, sa Emil.
– Men de verkar inte ha spelat några matcher ens i kvalet till någon turnering tidigare. Båda två är över 30, fortsatte han.
– Märkligt, varför står de med i vår trupp? undrade Anton.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.