InnebandyPiraterna 1-09: Debut i huvudstaden

– Har ni kört vilse, grabbar?
Rösten lät inte längre lika hotfull. Mannen närmade sig och de kunde se ansiktet under huvan. Det var ett leende och Charlie slappnade av.
– Är du Karl-Anton Grönlund? frågade Anton.
– Säg Kalle, det gör alla andra.
– Jag heter Anton Stankovic, du spelade med min pappa för många år sedan.
– Jaså, du är Josefs son. Men vi har ju träffats, sa Kalle.
– Va?
– Ja, fast det minns du nog inte. Josef brukade ta med dig ner på träningen ibland, du var väl tre-fyra år eller något när du sprang runt med klubban första gången.
Anton presenterade sig själv och de andra. Började berätta om deras lag som vunnit serien och att de nu tänkte slå sig in på Floorball World Tour.
– Jo, jag har hört talas om den, sa han försiktigt.
– Och nu vill vi ha dig som spelande tränare, sa Viktor.
– Är du intresserad? frågade Anton.
– Kom med in så bjuder jag på lite fika, sa Kalle och gick mot korsvirkeshuset.
* * *

Kalle kokade te och ställde fram färskpressad juice. Tinade lite källarfranska i micron, ost, smör och marmelad. Inga sötsaker. Sedan började han berätta sin historia.
Han tog dem med tillbaks till våren 2003. Han stod på toppen av sin karriär, hans debutår i schweiziska ligan hade krönts med ett ligaguld och idel lovord från tränare, lagkamrater, fans och motspelare. Det var bilden utåt. Det var också vad folk hörde hemma i Sverige även om han hade väldigt lite kontakt med sina tidigare lagkamrater.
– Men de sista månaderna i Schweiz var en ren pina. Hemma i Sverige hade jag knappt varit skadad under hela min karriär. När jag väl blev proffs och kunde spela innebandy nästan på heltid så var det precis som en förbannelse. Jag stukade foten på första träningen, och sedan blev det till en uttänjt ledband under säsongen. Vred till knäet och sträckte ryggen, berättade Kalle.
Han hade spelat halvskadad nästan hela säsongen. Men bitit ihop, tejpat och lindat de skadade delarna och ändå bara missat en handfull matcher. Så när alla andra firade i champagne och skrek ut sin glädje kände han själv bara lättnad.
– Jag ville bara vila och läka alla mina skador. Jag gjorde knappt ett mål på hela säsongen och spelade inte alls lika bra som sista säsongen i Sverige. Men jag har alltid haft höga krav på mig själv, sa Kalle.
– Efter guldet tog jag det lugnt några veckor, men kände mig inte mogen att börja spela igen. Jag åkte hem till Sverige för att vara med min mamma som blev hastigt sjuk och gick bort den sommaren. Jag hade ingen lust att återvända till Schweiz och ingen lust att spela i Sverige heller. Jag hade faktiskt ingen kontakt alls här hemma med någon utan höll mig på gården och hjälpte pappa.
– Innebandyn var mitt liv under så många år. Jag tränade hårt varje sommar, sedan träningar och matcher hela veckorna under höst och vinter och vår. Jag älskade det. Men i Schweiz tröttnade jag på att vara halvskadad så jag svor på att inte spela förrän jag var helt återställd igen.
Sedan dog Kalles pappa också. Av en hjärtattack, en höstdag när han som vanligt slet på gården.
– Jag tror inte det var jobbet som tog död på honom utan mammas död. Så jag satt här ensam på gården och funderade över vad jag skulle göra. Pappa hade redan börjat trappa ner och sålt av en hel del mark de sista åren så jag hade pengar och behövde inte jobba. Jag bestämde mig för att sälja alla maskiner vi hade kvar och allt som jag inte behövde. Sedan anlitade jag en mäklare som hyrde ut gården.
Därefter hade han alltså ringt Gustav “Gurra” Rasmusson och rest runt i Asien som backpackers på obestämd tid. Sökande efter något annat än innebandyn.
– Jag visste att jag inte ville jobba på gården. Ett tag ville jag spela innebandy på heltid, leva av sparpengarna. Men sedan började jag fundera på andra saker, meningen med livet och sånt. De har en rätt skön filosofi där borta i östern, sa Kalle.
– Jag hörde att du hade dragit till Tibet och blivit munk, sa Anton.
– Ha ha, nja inte riktigt. Men jag reste dit faktiskt och träffade en del munkar och annat folk. Det var en väldigt spännande resa, jag bodde under enkla förhållanden på många olika platser i världen. Stannade några veckor,
ibland månader på ett ställe innan jag reste vidare. Det ger ett annat perspektiv på saker och ting. Plötsligt kändes den här gården toppmodern, trots att vi inte ens hade varmvatten när jag var liten.
– Inget varmvatten?
– Nej, vi kokte på spisen. Nu finns det varmvattenberedare, det satte pappa in när jag var tolv. Och efter att jag kom hem från Asien så renoverade jag faktiskt ett badrum Och satte in ett massagebadkar, sa Kalle.
– Munkarna i Tibet lyckades inte övertyga dig om att avstå från alla ägodelar, sa Emil.
– Nej. Jag är inte så religiös av mig. Men jag uppskattar nog det jag har mer nu än tidigare och jag köper inte nytt bara för att ha det senaste. Fast det tjatade pappa om under hela min barndom så…
– När kom du tillbaks till Sverige?
– För två år sedan. Man kan ju inte bara resa runt hela tiden. Jag ville hem. Det känns faktiskt rätt skönt även om det är lite tomt ibland.
– Jobbar du nu då?
– Nej, faktiskt inte. Jag behöver inte göra det än. Om ett par år kanske jag får ta tag i det och börja tjäna pengar igen, men än så länge har jag så jag klarar mig. Dessutom gör jag inte av med så mycket pengar, jag lever rätt enkelt.
– Hur länge sedan var det egentligen du rörde en innebandyklubba, undrade Anton.
– Inte alls länge sedan faktiskt. Hade ni kommit lite tidigare så hade jag kanske mött er med en innebandyklubba i handen istället för en yxa, sa Kalle.
Han dukade undan på bordet och visade dem ut på gårdsplanen, bort till den större ladan 100 meter från boningshuset. Han öppnade dörren och de steg in. Killarna bara gapade.
Inne i ladan fanns en nästintill fullstor innebandyplan med vad som liknande ett parkettgolv. Två godkända målburar och en riktig sarg, som visserligen hade några år på nacken.
– När jag var liten byggde pappa en innebandyplan till mig i den lilla ladan. När jag blev lite äldre fick jag ett sponsorkontrakt och de skänkte mig en sarg och två målburar istället för pengar. Året innan jag drog till Schweiz slutade pappa använda den stora ladan och vi kom över ett parkettgolv så jag byggde den här planen. En galen idé egentligen. Det är nästan bara jag som spelar här, ibland lirar jag med ett gäng gubbar från byn, sa Kalle.
– Då är du fortfarande i form, sa Viktor.
– Fysiskt sett är jag väl rätt okej tränad. Jag kör ett innebandypass varje dag, styrketräning och löpning förstås. Men jag har inte spelat en riktig innebandymatch på sex år.
– Det är säkert inga problem, du kommer snabbt in i det. Du har ju rutin, sa Charlie.
– Jag är faktiskt 33 år gammal. Spelet går mycket snabbare idag än när jag spelade, det har hänt mycket på de här åren. Jag såg några matcher på tv förra säsongen. Det går ruggigt snabbt, sa Kalle.
– Det finns spelare i Superligan som är äldre än dig. Du är nog bättre än många av dem fortfarande, sa Anton.
– Det tvivlar jag på. Jag var en slitvarg, ingen stjärna, sa Kalle.
De gick runt i ladan och hittade ett större hemmagym som stod bakom en vägg på kortsidan. Skivstänger, hantlar och några gamla maskiner.
– Fattar du, han har en komplett träningsanläggning. Vi skulle kunna köra ett träningsläger här och finslipa formen inför första turneringen i Stockholm, sa Emil med låg röst till Anton.
– Och han är i toppform. Jag kan slå vad om att han är minst lika bra fortfarande, en landslagsstjärna. Tänk vad han skulle betyda för vårt lag, sa Anton med lika låg röst.
Innan Kalle släckte lampan och avslutade rundvandringen vände han sig om till dem.
– Jag vill be er om en sak innan ni går. Berätta inte för någon att ni varit här och hälsat på. Jag har hållit en låg profil och tänkte fortsätta med det, sa han.
– Vi tänkte ju övertala dig att bli spelande tränare i Helsingborg Consuls, sa Anton.
– Jag är inte så säker på att det går. Ni får gärna komma ut hit hela laget och träna om ni har lust. Det är alltid kul att lira lite och kanske jag kan lära er något. Men jag är inte redo att spela matcher. Än.
Det fanns inte mycket mer att säga just då. Anton fick i alla fall Kalles telefonnummer och de pratade om att köra ett träningsläger där i juni när deras vanliga hall förmodligen skulle ha sommarstängt. Kanske kunde de locka Kalle att hänga med till Stockholm då. Eller senare.
– Nu håller vi tyst om det här allihop. Det är bättre att han är vår hemlighet, annars kanske någon Superligaklubb värvar honom istället, sa Viktor i bilen på vägen mot Helsingborg.

* * *

Sista delen av vårterminen gick i rasande fart, timmarna i skolan försvann. De tränade vidare, hårt och målmedvetet. Gjorde ett par besök ute hos Kalle och tränade. Han var precis så bra som de hade hoppats. Eller rättare sagt, han var bättre än de vågat drömma om. En fantastiskt kille, underbar blick för spelet, stenhård i kroppen, en ledargestalt som kunde lära ut. Han var precis den de behövde för att lyfta laget till en helt ny nivå.
Men Kalle var precis lika ointresserad av att spela match som tidigare. Han skyllde på att han kände av ljumskarna eller andra kroppsdelar. Anton började misstänka att det handlade om psykologi. Kanske vågade han inte ge sig ut på fullsatta arenor igen.

* * *

De spelade ett par träningsmatcher, utan Kalle. Alla hade utvecklats sedan turneringen i Växjö och de kände sig redo för allvaret i Stockholm. Jocke ställde upp som tränare tills vidare i brist på bättre alternativ.

* * *

Laget anlände till Stockholm dagen innan första matchen i kvalet skulle spelas. Det var bara segrar som räknades. Inget gruppspel. De fick en hyfsad lottning, vann sina tre första matcher mot två korplag och ett juniorlag. Helsingborg var det bästa laget i alla matcherna, de spelade riktigt bra. De övriga lagen verkade inte ha tränat lika hårt efter att den svenska innebandysäsongen tog slut i mars-april.
Klassen på startfältet i Stockholmskvalet var dock det bästa hittills på touren, enligt några spelare de pratade med som varit i Oslo och kvalspelat ett par veckor tidigare. Rekordmånga, 400 lag, provade lyckan och hoppades kunna ta sig in i huvudturneringen och slåss om prispengarna där.
De allra bästa lagen var direktkvalificerade genom rankingpoäng från turneringarna i Asien under våren. Frågan var dock om inte ett par oseedade lag i kvalet var minst lika bra, på en laguppställning kände de igen flera Superligaspelare från Stockholmsklubbar.
Själva kvalet var inte glamoröst. Små, trånga hallar med minimala läktare som fylldes av de närmast sörjande i form av familj, kompisar och flickvänner. Det kunde varit vilken turnering som helst, bortsett från de stora banderollerna på väggarna med “Floorball World Tour”. Och den proffsiga uppdateringen av hemsidan med live-rapportering från varje match.
Det var 32 lag i huvudturneringen. Fyra av dessa skulle komma från kvalet. Efter de första tre matcherna återstod 64 lag i kvalet och Consuls behövde vinna ytterligare fyra matcher för att ta en av dessa platser. Tufft men inte omöjligt.
Åttondelsfinal mot ett danskt lag, Bröndby Barbers som faktiskt hade en dansk landslagsspelare på laguppställningen. Hans kompisar höll dock inte alls samma klass och Consuls lyckades vinna med 6-5 trots att den danske stjärnan gjorde alla fem målen.
Kvartsfinalen blev en ännu enklare uppgift. Motståndarna Botkyrka Hobbits var nämligen inte alls på humör och lyckades reta upp domarna rejält redan i första perioden. En vårdlös tackling på Charlie, som haltade ut i båset men kunde fortsätta spela, resulterade i två matchstraff. En för tacklingen och en för lagkamraten som protesterade vilt.
– Han spelar i Superligan, sa Viktor och pekade på motspelaren som gick mot omklädningsrummet och svor över domslutet.
Fyra mål i powerplay på de fem minuter de fick på sig gav dem ett försprång som stockholmarna inte lyckades hämta in när två av deras bästa spelare var borta resten av matchen.
Charlie stod över semifinalen. Han hade stukat foten i samband med tacklingen och efteråt svullnade foten upp. Det gjorde dem oroliga men andra spelare klev fram istället. Brian var lysande och gjorde fyra mål och Anton satte två backskott. Matchhjälten var mer otippad, defensive Danto gjorde en av få utflykter över mittlinjen och skickade iväg en boll mot mål som dök ner, studsade i golvet framför mål och över målvaktens ben. Det målet betydde 7-6 med bara tre minuter kvar att spela och Consuls höll sedan tätt tiden ut.
De hade nått kvalfinalen. Bara åtta lag kvar av de över 400 som inlett kvalet. Hälften av dem skulle nå huvudturneringen och vinna nästan 100 000 kronor i prispengar. Charlie var dock fortfarande inte klar för spel, de ville inte chansa i säsongens första turnering.

* * *

På kvällen efter kvalsemifinalen gick de ut och åt. Jocke bjöd. När de ätit klart tog han Anton och Emil åt sidan. Han såg irriterad ut och Anton undrade om de skulle få en utskällning för att de slarvat med uppspelen i den sista matchen.
– Jag är jäkligt besviken på er grabbar. Litar ni inte på mig eller?
– Vad menar du? sa Anton.
– Du vet i alla fall vad jag snackar om Emil, eller hur?
Emil förstod innan Anton gjorde det. När han gjorde kreditprövningen på Jocke skickades samtidigt en kopia hem till Jocke som därmed kunde se exakt vilka uppgifter de fått om hans privatekonomi.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.