InnebandyPiraterna 1-07: Dags för utröstning

Det var dags för final. De var en match från den första titeln. Motståndare var Växjö Oldtimers som de redan mött i gruppspelet. De hade en hel del lite äldre spelare – medelålder på närmare 35 år –  kanske skulle det vara en nackdel att de spelat sin semifinal efter Tågaborg och därmed fått kortare vila innan finalen? Det hoppades Viktor.
Förhoppningarna infriades inte. Det var Tågaborgsspelarna som var sega i ben och huvuden. En förklaring var de stora pizzor som de hade stoppat i sig bara timmen före match som fortfarande låg som en stor degklump i magsäcken på dem. En annan att de inte var riktigt vana vid flera så fysiskt tuffa matcher på kort tid som de spelat de senaste dagarna.
I den första perioden kopplade VO ett klart grepp om matchen. Det var inte så att de rullade ut Tågaborg på något sätt. Men de stängde till alla ytor och skapade istället snabba spelvändningar. De sprang inte särskilt mycket men tack vare sin rutin stod de hela tiden rätt placerade. De spelade dessutom med en 2-2-1-uppställning där spetsen låg långt in i Tågaborgs zon och tjuvade. Framför allt en av deras toppforwards, Josefsson, var riktigt bra. Han fick två chanser och satte båda. Efter första perioden ledde VO med 3-1.
I den andra perioden fick Tågaborg kontakt. De både reducerade och kvitterade genom två snabba kontringar. Men alldeles före periodpausen återtog VO ledningen då de gjorde 4-3 på ett backskott.
– Vi borde springa sönder dem. De kan aldrig orka tre perioder, det är ju ett gäng gubbar, sa Charlie i periodpausen.
– Men de spelar jäkligt smart. Vi måste få dem att springa mer om de ska bli trötta, sa Anton.
– Vi måste sätta våra chanser. Se till att komma till avslut snabbare när ni får chansen och jobba på returerna. Han släpper ändå en del, sa Emil som inte var imponerad av sin kollega i motståndarmålet.
Domaren blåste igång tredje perioden och det small direkt. Emil blev vansinnig och sparkade till målburen efteråt men domarna lät det passera efter en tillsägelse. Det var en kontring direkt på tekning och 5-3 till VO.
Men sedan startade Charlie och Brian sin show. Charlie spelade fram Brian två gånger om, nästan identiska mål och det var kvitterat. När sedan Tågaborg fick frislag mitt framför motståndarmålet så petade Anton bollen till Robin Gonzales som gjorde sin zorro-fint och för en gångs skull prickade målet. 6-5 till Tågaborg.
I slutminuterna var Växjö nära att slå in en retur men Emil greppade Växjöspelarens klubba och därefter bollen. Det tog några sekunder extra innan domaren blåste och ingen verkade ha sett vad som hände. Tågaborgskillarna protesterade vilt men Anton såg direkt på Emil att det var ett korrekt domslut. Straff till Växjö. Josefsson straffläggare. Han väntade ut Emil, fintade vänster och la bollen till höger otagbart. Bara 30 sekunder kvar och någon säger i båset “vi tar dem i förlängningen”. I nästa sekund hade de släppt till en kontring och Växjö var åter i ledningen, 7-6.
Tågaborg tog ut målvakten men det blev istället 8-6 i tom kasse och de förlorade finalen.
Inga prispengar men lite tröstpriser i form av varsin handduk.
– Bara att torka tårarna grabbar, sa Danto och begravde sitt ansikte i den vunna handduken och snyftade högljutt. Ingen trodde honom.
– Hur ska vi klara oss på touren om vi inte ens kan besegra ett korplag från Småland, suckade Alex Andersson.

* * *

Efter matchen gick Anton ut till Jocke och frågade vad managern tyckte om matchen och deras insats.
– Ni spelar bra allihop. Ingen gör en dålig match. Men ni spelar inte som ett lag, ni känns lite som ett hockeylag i början av augusti. Eller ett landslag på den första samlingen. Ni är inte samspelta eller synkade, sa Jocke.
– Du har nog rätt i det. Men vi borde känna varandra utan och innan. Vi har ju lirat tillsammans hela säsongen.
– Det är en annan typ av motstånd nu och det ställer högre krav på alla spelare i laget. Era misstag blir mer kostsamma när ni möter rutinerade spelare.
– Jaha, det är bara att träna mer med andra ord.
– Det är lika mycket mentalt. Jag har en idé om hur ni ska få alla spelare att tänka mer på laget än på sig själva i varje situation. Det finns en kille som ni ska få träffa, jag ska se om jag kan ordna det till nästa vecka, sa Jocke.
– Vem då? Är det en mental tränare eller en gammal idrottslegend?
– Inget av det. Du får se.
Anton undvek att fråga Jocke om hur det stod till med ekonomin. Han tänkte ta reda på det på egen hand. Kanske skulle han be Emil. Om han nu ville berätta det för Emil eller någon annan i laget. Det kunde lätt sprida sig en oro.

* * *

I bussen på vägen hem var det dags för omröstning. De skulle välja namn på laget innan de anmälde sig till touren. För att göra det hela lite mer spännande tyckte Viktor att man skulle göra som på Robinson.
– Okej, lyssna killar. Vi gör som Viktor föreslår. Alla skriver ett namn på lappen. Välj det förslag som ni tycker är bäst, sa Anton i mikrofonen och hans röst hördes ganska tydligt runtom i den hyrda bussen.
– Så vi ska inte rösta bort det sämsta?
– Nej, det är ingen utröstning. Vi ska rösta fram det bästa, sa Anton ännu en gång och funderade över om Robinson-metoden verkligen var det rätta valet. Även om han trodde på demokrati och delaktighet så tvivlade han ibland på om alla saker skulle avgöras via omröstningar. Nu hade de i alla fall förberett och sållat bort de värsta namnen. Spelarna i laget hade bara fem namn att välja mellan när de skulle rösta. Själv visste han vad han skulle skriva.
Runtom i bussen skrattades det och skämtades när killarna skrev på sina lappar och försökte undvika att visa sina kamrater vad de skrivit. Efter några minuter gick Anton runt och samlade in alla ihopvecklade papperslappar i en mössa. Sedan greppade han mikrofonen på nytt.
– Okej, grabbar. Då är det dags. Emil, du kan väl hålla ordning och skriva ner efterhand som jag läser upp rösterna.
Han plockade upp den första papperslappen, vecklade ut den och sa:
– På den första lappen läser jag, sa Anton och gjorde en konstpaus innan han sa: Helsingborg Hawks.
Så fortsatte rösträkningen i något högre tempo. Dessutom slapp de reklamavbrott. Han tittade ner i mössan och såg att det bara var en lapp kvar.
– Då har jag bara en lapp kvar. Emil, får jag ställningen?
– Helsingborg Stars har fått noll röster, Helsingborg Kings har fått 2 röster, Helsingborg Hawks har fått 3 röster, Helsingborg Sailors och Helsingborg Consuls vardera 5 röster.
Anton visste resultatet redan innan han öppnade lappen. Han kände nämligen igen formen på lappen och hur han hade vikt ihop den.
– Okej, på den sista lappen läser jag…

* * *

Några dagar senare berättade Anton för Emil vad han hört om Jocke. Han var säker på att Emil var den som hade bäst koll på hur man tog reda på hur det stod till med någons ekonomi. Först hade Anton varit lite orolig över att Emil skulle bli förbannad, han hade aldrig gillat att de tog in Jocke som manager och att de skrev på kontraktet med det gamla tennisproffset. Men Emil verkade lugn, i alla fall utåt.
– Vi får väl kolla upp honom på nätet. Det går i alla fall att få reda på en del, sa Emil och knattrade på tangentbordet. Han surfade in på en sida för kreditupplysningar, loggade in på sitt konto och började söka.
Det var enkelt att hitta Joachim Wilhelmsson. Det fanns inte många med det namnet.
– Nu finns det ju ingen deklaration för 2008 som är registrerad ännu så vi vet bara vad han tjänade 2007. Jag gör en kreditprövning på honom så får vi se om han har några betalningsanmärkningar.
– Vad för något?
– Obetalda skulder eller sena betalningar. Det brukar tyda på att man har problem med ekonomin om man inte betalar sina räkningar i tid.
Emil betalade avgiften för att få fram uppgifterna och skrev ut rapporten på skrivaren. Han granskade siffrorna och lämnade den sedan vidare till Anton som började läsa.
– Förklara, sa Anton.
– Okej, det står här att han har fem betalningsanmärkningar. Den senaste för bara någon månad sedan. Han har skulder på över 250 000 kronor som inte är betalda. Han hade nästan ingen inkomst 2007 i alla fall. Vi vet inte vad han tjänade förra året. Men samtidigt har han ju gamla prispengar och man kan inte se hur mycket pengar han har på banken.
– Om han inte gjort av med alla pengar och tömt bankkontot?
– Ja, den risken finns ju. Märkligt att han har betalningsanmärkningar och skulder annars. Men han kan ju ha köpt hus, bilar, lägenheter och annat för pengarna så att de inte är tillgängliga. Men det här ser faktiskt riktigt illa ut.
– Ska vi ta ett snack med honom?
– Vi väntar lite. Kanske vi kan höra runt lite och försöka få reda på lite mer om hur mycket pengar han har. Egentligen är ju sånt sekretessbelagt men man vet aldrig om det går, sa Emil och log.
Anton gjorde sig klar att gå. Han kände en viss oro i magen över att deras manager som lovat bekosta deras resor och hotell hela sommaren hade skulder upp över öronen.
– Vi får väl anmäla honom till Lyxfällan, sa Anton.
– Ha ha, det kunde vara något.
De båda gick mot dörren när Emil plötsligt vände sig om och gick tillbaks till datorn och loggade in igen på kredittjänsten.
– Du, vad hette Kalle egentligen?
– Karl-Anton Grönlund. Vad tänker du göra?
– Bor han i Sverige finns han ju med här, sa Emil och knackade in namnet i sökrutan. Lyckligtvis var även det ett ganska ovanligt namn och han fick bara ett par träffar. Och bara en av dem stämde åldersmässigt in på innebandylegenden.
– Den som söker skall finna, sa Emil.
– Så han bor kvar här?
– Yes. Utanför Jonstorp. Jag har adressen här. Om jag kopierar den och klistrar in den här så ska vi se var det ligger på kartan…
Emil öppnade en ny flik i webbläsaren och gick in på en av kart– och katalogsajterna. Först gjorde han en sökning på namnet och sedan på adressen.
– …det ligger lite avskilt när man kollar på kartan på nätet. Men det verkar inte finnas något telefonnummer så vi får nog köra dit och chansa på att han är hemma.
De hade hittat den försvunna legenden. Nu återstod att se om han skulle vilja prata med dem.
– Jag kanske ska göra en kreditprövning på honom också så vet vi hur vi ska lägga upp taktiken inför löneförhandlingen, sa Emil.
– Vi kanske ska vänta och se om han släpper in oss. Dessutom vet vi ju inte ens om vi har råd att åka iväg på touren längre, sa Anton.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.