InnebandyPiraterna 1-05: Konsten att hitta en tränare

De satt hemma hos Emil. Han hade tredje våningen för sig själv, en inredd vind i hans föräldrars 20-talshus uppe på Tågaborg. Anton hade alltid varit lite avundsjuk på Emil eftersom han faktiskt hade utsikt över sundet från sitt takfönster. En enorm frihetskänsla att kunna se horisonten från sitt rum. Och dessutom ha en helt egen våning i huset. En bred säng, en tresitsig soffa, tv och självklart ett skrivbord och dator rymdes på de 21 kvadratmetrarna.
Charlie och Brian satt i soffan i ena änden av rummet och slözappade mellan kanalerna. Viktor, Anton och Emil satt runt skrivbordet och datorn mitt i rummet, under fönstret mot Öresund. De jobbade med namnidéer. Laget kunde ju inte heta Tågaborg Kids. Eller?
– Lite coolt är det väl ändå med Tågaborg Kids? sa Brian från soffan.
– Hur kul är det om tre år när du inte är tonåring? frågade Emil.
– Det funkar ju för New Kids on the Block, sa Charlie.
– De har väl lagt av?
– Nej, de gjorde comeback förra året, sa Charlie. Ja, alltså inte för att jag lyssnar på dem, tillade han för säkerhets skull.
– Tågaborg funkar inte så bra på engelska heller. Det blir Tagaborg och det låter ju heltokigt, sa Viktor.
– Ska det inte vara något med Helsingborg i? Det har ju alla idrottsföreningar här i stan satsat på de senaste åren, sa Anton.
– Det kan vara smart. Men det ska ju vara något mer, något intressant som vi kan göra en bra logga av. Något djur kanske?
– Helsingborg Cods? sa Viktor.
– Cods? Vad är det för något? undrade Brian.
– Torsk heter Cod på engelska. Sundet är ju känt för torskfiske.
– Helsingborgstorskarna? sa Brian och Charlie i kör och vred sig snart i soffan i ett skrattanfall.
– Ha ha. Jag tror vi ska hitta något lite … tuffare djur, sa Emil.
Nya namn kastades ut i luften; Helsingborg Stars, Helsingborg Kings, Helsingborg Hawks, Helsingborg Sailors och så Emils förslag:
– Helsingborg Consuls.
– Okej engelskaexperten, berätta för oss andra vad det är på svenska? sa Brian.
– Konsuler.
– Jaha, och vad är konsuler?
– Har du inte hört talas om Konsul Olssons plats?
– Jo, det är väl något av torgen nere i stan. Är det inte det utanför Åhléns?
– Ja, vid Petters kiosk. Har du hört talas om konsulerna?
– Nej.
– Okej, det var konsulerna Persson och Olsson som byggde Helsingborg en gång i tiden. Bland annat var konsul Olsson en av dem som låg bakom gummifabriken, Tretorn. De var entreprenörer som byggde företag men de engagerade sig också i att bygga upp staden.
– Jaha, det var en snubbe som levde för typ 100 år sedan eller nått då? Men vad betyder konsul då? Är det inte typ diplomat?
– Enligt Wikipedia är konsul “republikens två högsta befattningshavare i Rom”. Men i Sverige var det “en titel som gavs till riksdagsmän och framstående personer för att bevaka Sveriges handelsintressen i respektive land”.
– Så konsulerna var en typ av kungar då?
– Ja, fast inte för ett helt land.
– Låter det inte coolare med Kings i så fall?
– Killar, vi släpper namndiskussionen ett tag. Vi har en lista med fem bra namn. Nu får alla i laget rösta och sedan hör vi med med folk vi känner vad de tycker låter bäst. Jag tycker vi har ett viktigare problem att diskutera, sa Anton.
– Du menar tränare? sa Viktor.
– Ja.
– Men Jocke hade väl någon på gång?
– Nja, han snackade om att han kände några som hade varit tennistränare, hockeytränare och fotbollstränare. Men ingen med erfarenhet av innebandy.
– Vi borde satsa på en spelande tränare, sa Emil.
– Varför det?
– Det är mest ekonomiskt att ha en tränare som kan bidra som spelare. Då slipper vi en extra kostnad för resor, hotell och allt annat.
– Inte helt fel om vi kan hitta en rutinerad kille som fortfarande är bra. Då får vi en förstärkning till laget samtidigt, sa Anton.
– Din pappa kanske kunde vara något? sa Charlie och tittade upp från tv:n.
– Äh, han är för gammal. Han fyller 43 i höst.
– Vadå? Det är väl inget? Kan man lira hockey i NHL när man är 43 så ska man väl kunna lira innebandy?
– Tror ändå inte att han vill. Han tycker jag är dum som tackar nej till jobb för att åka iväg och lira innebandy i sommar. Han kan nog inte ta ledigt hur som helst från sitt jobb. Vi kan ju inte garantera att han får betalt.
– Nej, det är ett annat problem när det gäller att värva en tränare. I budgeten har vi inte lagt in någon lön till tränare förutom ett par tusenlappar i månaden, sa Emil.
– Finns det ingen i FCH som är på väg att lägga av eller har slutat de senaste åren? sa Brian.
– De flesta som slutat eller ska sluta där gör det ju för att de skaffat barn. Svårt att ta med sig hela familjen när vi knappt har råd att låta en materialare resa, sa Emil.
– Materialare? Vi behöver en sjukgymnast mer än en materialare, sa Viktor som brukade stuka foten ungefär var tredje match.
– Vad tror ni om Kalle?
De andra tittade på Anton.
– Menar du allvar? sa Viktor.

* * *

Alla hade de hört talas om Karl-Anton “Kalle” Grönlund. Han var en legend i Helsingborg med omnejd. Som ung junior var han tunn som en sparris och ingen trodde att han ens skulle lyckas ta en plats i A-laget även om han hade viss blick för spelet och var envis som få. Han vägde för lätt och var inte tillräckligt snabb. Men med hjärta och vilja hade han efter flera års hård träning lyckats etablera sig i seniorlaget. De flesta hade gett upp efter ett år eller två utan att få spela speciellt många minuter. Men inte Kalle, han kämpade vidare. För varje säsong som gick blev han bättre, han gjorde aldrig ett dåligt byte eller en oinspirerad träning. Han lade på sig muskler och han hatade att förlora. Kalle var en slitvarg – och en ensamvarg.
Vid 27 års ålder var han en etablerad elitseriespelare, lagkapten i FCH och den som alla såg upp till. Han blev uttagen i det svenska landslaget och gjorde succé i sin första landskamp. Hans kontrakt gick ut och han fick anbud från flera svenska klubbar. Han nappade på ett proffskontrakt från en schweizisk klubb.
Men nu var det över sex år sedan han hade lagt av. Beskedet hade kommit efter en säsong där allt verkade ha rullat hans väg och succé med ligaseger och guld i Schweiz, enligt rapporterna. Det sas att han hade tappat motivationen. Han hade ingen lust att spela innebandy.
Vad som egentligen låg bakom spekulerades det vilt i. En del pratade om alkoholproblem eller rentav tyngre droger. Men Kalle hade aldrig synts ute på krogen. Han hade aldrig festat hårt som många lagkamrater eller ridit på att vara idrottskändis i en liten stad. Han tog hand om sin kropp och var en renlevnadsmänniska som möjligen unnade sig en pizza eller en kebab några gånger per år.

* * *

Det framstod som fullständigt osannolikt. Men likväl var det så. Innebandyspelare från hela världen var på plats i Dubai för att spela en turnering på Floorball World Tour.
Kvalturneringen höll ingen högre klass. Det fanns faktiskt ett par lokala lag med spelare som aldrig verkade ha sett en innebandymatch eller än mindre läst reglerna. De svenska domarparen fick ägna sig åt att undervisa spelarna ännu mer än de fick göra hemma.
Några lag med europeiska gästarbetare tog chansen att anmäla sig. Men det var de ditresta nordiska stjärnorna som glänste mest och gjorde upp om slutsegern i Dubai Open.
We Were Warberg krånglade sig vidare från semifinal mot ett tjeckiskt lag, Prague Stars. I finalen blev det en jämn match mot ett stjärnspäckat finskt lag med tre-fyra killar som faktiskt hade spelat en VM-final tio år tidigare.
Vid full tid var det oavgjort, 5-5, och matchen gick till förlängning. Det visade sig bli den längsta förlängningen i tourens korta historia. Efter 38 minuter och 14 sekunder avgjorde Helsiniki Heroes. Eller rättare sagt, en WWW-spelare styrde bollen i eget mål och avgjorde finalen med ett självmål.
WWW toppade dock fortfarande rankingen och kunde räkna hem ytterligare prispengar. De hade inga problem att betala flygbiljetterna till och hotellrummen i Singapore som var nästa anhalt.
Kvalet, som WWW kunde stå över, till den turneringen spelades samtidigt som killarna från Tågaborg skulle spela turnering i Växjö.

* * *

På vägen hem från Emil ringde han Emma. De hade fortfarande inte kommit vidare när det gällde sommarens resa. Hon ville tågluffa med honom. Han ville spela innebandy. En del av honom ville säga till henne att självklart skulle han välja att resa med henne om hon tvingade honom att välja men att han inte ville att hon skulle göra det.
Samtidigt visste han innerst inne att han inte skulle välja bort innebandyn den här sommaren. Det var vad han allra helst ville göra. Hålla ihop laget. Hålla drömmen vid liv. Drömmen om att bli proffs hägrade. Han skulle bara få henne att förstå.
– Hej snygging, hur är det? sa han när hon svarade.
– Hej Anton. Det är bra. Sitter och läser.
– Skola eller?
– Ja, det är snart skrivning. Vissa av oss jobbar ju för MVG.
– Jag ska också hem och läsa lite nu. Vi har varit hos Emil.
– Planerar ni för i sommar?
– Ja, vi ska försöka hitta en tränare.
– Mmm, går det bra?
– Vi får se. Har du funderat mer på det?
– Du menar att resa med någon annan?
– Ja.
– Jag vill fortfarande helst resa med dig Anton, det vet du.
– Ja. Men …
– Och jag förstår att du drömmer om att spela innebandy.
– Ja.
– Så jag har frågat Jessica om hon vill följa med.
– Du är underbar!
– Men hon vet inte om hon kan. Hon skulle fundera på det.
– Det vore ju perfekt, så kan vi ändå träffas några gånger.
– Ja, samtidigt kan ju inte jag bestämma själv vart vi ska åka. Jessica kanske vill se andra platser än de där ni spelar.
– Jaha.
– Men jag vill ju träffa dig så mycket som möjligt.
– Och jag vill träffa dig.
– Det blir nog bra. Men, jag måste fortsätta läsa nu. Vi får snacka mer en annan dag.
– Okej, sov gott sen.
– Du med. Puss.
Han stoppade ner mobiltelefonen. Snart hemma. Han hade en märklig känsla i magen. På något sätt hade han sett framför sig att hon och en eller flera tjejkompisar reste runt tillsammans med laget. Kanske bodde på samma hotell och sedan kunde tjejerna göra utflykter på dagarna när de spelade och tränade. Nu pratade hon plötsligt om att åka till helt andra ställen. Det kanske slutade med att Emma och Jessica båtluffade i Grekland samtidigt som han spelade i Prag.
– Fan, sa han högt.

* * *

– Kalle?
– Ja, sa Anton. Tror du inte att han skulle bli en bra tränare?
– Tja, jag känner ju inte honom speciellt bra. Han flyttades upp till A-truppen något år innan jag slutade. Typ -94. Han vägde inte mycket men det var en ettrig kille redan då, sa Josef Stankovic.
– Vet du någon som har kontakt med honom?
– Jag kan höra med några av de andra killarna i laget som spelade lite längre med honom. Kalle spelade inte mycket de första åren, satt mest på bänken. Det var väl egentligen bara två-tre säsonger som han var riktigt bra, men sista året var han nog bäst i laget. Han kunde ha blivit en riktig stjärna.
– Vad var det som hände?
– Jag tror det började när båda hans föräldrar dog med bara några månaders mellanrum. Han var enda barnet. Det enda som betydde något för honom var innebandyn, han levde för träningen och matcherna. Men jag vet inte riktigt vad som hände sedan, han bestämde sig för att lägga av och göra något annat med sitt liv. Han var ju proffs i Schweiz sista året men trivdes nog inte riktigt.
– Han söp inte eller?
– Kalle? Nej, han drack knappt en öl när vi hade lagfester. Nej, det tror jag inte. Men man vet ju aldrig. Han spelade ju några år efter att jag slutat och vad som hände nere i Schweiz har jag ingen aning om.
– Kan du inte snacka med någon som känner honom och se om vi kan få tag på honom?
– Jag kan snacka med någon som kände honom. Vad jag vet har ingen haft kontakt med honom på flera år. Jag vet inte ens om han bor i Sverige, sa Josef.
– Hm. Har du några andra idéer om vem som skulle kunna träna oss?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.