Därför säljs det få e-böcker i Sverige

I pappers-DN ska det ha funnits en artikel om John Ajvide Lindqvists nya roman “Tjärven“. Enligt en kort intervju med författaren i Dagens Nyheter på onsdagen (så klart ej på nätet), har den hittills bara sålt i runt 300 exemplar. Boken har endast getts ut som e-bok och i mp3-format. Ingen pappersprodukt existerar alltså, skriver Daniel Åberg på sin blogg.

Det här är intressant. Häromveckan hade jag en diskussion på twitter med bland annat Daniel och Mattias Boström (Piratförlaget) om vad som saknas för att e-böckerna ska få ett genombrott i Sverige.
Igår hade jag en diskussion om e-böckerna med en annan person som jobbar i branschen som var väldigt skeptisk till om det verkligen blir ett genombrott. Vi hade inte samma bild.

Jag tror att förklaringen kan vara så enkel som att man jämför startsidorna på Amazon, Bokus och Adlibris. Eller varför inte ta med även Barnes & Noble. Ja, när man tittar på de fyra e-bokhandlarnas startsidor kan väl vem som helst se skillnaden och då känns det inte längre märkligt att det säljs så få e-böcker och läsplattor på den svenska marknaden. En bild säger mer än tusen ord. Eller en bild på en läsplatta säljer fler e-böcker än ingen bild…

Frågan är om de kommer att ändra sina startsidor innan Amazon dundrar in i Sverige?

Tillägg: Läser en TT-artikel i DN (på nätet!) om e-boksmarknadens tröghet i Sverige.

6 thoughts on “Därför säljs det få e-böcker i Sverige”

 1. Per
   · 

  Väl sammanfattat! För att komplettera bilden med siffror så är det barar att se vad som händer när Amazon introduceras i ett land. Som det ser ut nu så kan man nog gå så långt som att säga: Inget Amazon, ingen e-boksmarknad. Bistert…

 2. Sölve Dahlgren
   · 

  Eller en spännande möjlighet för en entrepenör som är redo att satsa ungefär som mobiloperatörerna gjorde en gång i tiden. Vem blir först med 1 kr-läsplatta kopplad till ”och betala 199 kr i månaden för två valfria e-böcker i 24 månader”?

 3. Monica O Kolkman
   · 

  USA ligger långt före oss. Det kanske skulle vara vettigt att studera hur eböcker marknadsfördes där i början. Tog det lång tid innan det slog igenom eller gick det ganska fort?

  Jag bor i Holland och här ligger de efter ännu mer. Här kan man (ännu) inte låna eböcker på biblioteket och i digitala bokhandeln har det inte heller slagit igenom. Sitter jag med min Ereader på stan tittar folk intresserat och undrar nog vad det är för manick. Däremot är iPaden väldigt populär och frågan är om den kommer att bana vägen för eböcker. Jag vet inte. Apple verkar inte vara så ebokfrälsta, om jag har uppfattat det rätt.

 4. Daniel
   · 

  Eböckerna i Sverige är alldeles för dyra. Jag tittade just på bokias och adlibris hemsidor eftersom jag letar efter svenska böcker att ladda upp på min Kindle. Vissa eböcker är dubbelt så dyra som pocketböcker! Och jag vet inte hur eböckerna funkar i Sverige – om de är skrivskyddade och konverteringsskyddade som musik och allt annat nuförtiden – men jag tänker inte riskera pengar på en bok i formatet Epub som Kindeln inte kan handskas med. Just nu är det fortfarande bäst att köpa pocketböcker som är avsevärt billigare och som man kan handskas hur man vill med när man väl betalat för dem.

 5. Sölve Dahlgren
   · 

  Svårt att säga generellt att e-böcker är för dyra eftersom prissättningen varierar så otroligt mycket. Jag vet att exempelvis Pocketförlaget hela tiden anpassar priset på sina e-böcker så att det alltid är lägre än aktuell print-utgåva, dvs när den släpps som pocket så sänks e-bokspriset.
  Det gäller dock inte alla förlag, och vissa är mycket riktigt obegripligt dyra.

  Mina egna böcker är billiga som e-böcker. Köp exempelvis http://www.bokus.com/bok/9789197839549/innebandypiraterna-forsta-sasongen/  för 37 kr. 🙂

  De flesta svenska e-böcker finns numera i formatet ”vattenmärkt epub”, vilket innebär att de inte är kopieringsskyddade utan istället är märkta med köparens namn. Men jag kan hålla med om att det inte är glasklart vad det innebär när man tittar på exempelvis Bokus sajt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*