Vad är bra bonusmaterial i en pocketversion av en bok?

Sitter just nu och layoutar pocketutgåvan av InnebandyPiraterna – Första säsongen. Eftersom sidantalet inte riktigt går jämnt upp så har jag att välja mellan ett 10-tal tomma sidor längst bak i boken eller att lägga till bonusmaterial.
Efter ett besökt i en bokhandel och lite bläddring i några storsäljare (och andra pocketböcker) så verkar det mest populära/vanliga bonusmaterialet bestå av:

 • Författaren skriver om bakgrunden till boken
 • Intervju med författaren av förlaget (eller ibland återpublicering ur någon tidning)
 • Pressklipp/recensioner med bra omdömen/recensioner om boken
 • Utdrag ur författarens senaste bok, ett kapitel eller två
 • Lista på utmärkelser eller priser som boken/författarna vunnit
 • Texter om andra böcker författaren skrivit

Så frågan är vad jag ska välja att plocka med i min pocketversion. Jag skriver ju just nu på Andra säsongen, uppföljaren. Därför är det frestande att göra reklam för den genom att publicera första kapitlet längst bak i pocketutgåvan.
Men tanken som gnager är ändå: Att lägga ett utdrag ur författarens nästa bok längst bak i boken – känns inte det lika irriterande som att tvingas se trailers för andra filmer i början av en köpt DVD-film?
Eller upplever man som läsare det som ett mervärde, att få ett smakprov på nästa bok?

En intervju med mig själv tror jag är läsvärt. Samtidigt har jag gjort rätt många intervjuer med mig själv och jag funderar på om det kommer att bli fräscht eller tjatigt. Borde jag anlita någon helt annan att skriva intervju för att få lite andra vinklar och nya frågor? Kanske en journalist som jag verkligen respekterar och beundrar? Å andra sidan riskerar den texten då att kosta lika mycket som tryckningen av ett par tusen böcker…

I filmer kan man alltid lägga med bortklippta scener. Sånt kan vara kul. Vet inte om det är lika kul i en bok, att ta med sånt som klippts bort? I någon bok minns jag att de publicerade bilder på några sidor ur originalmanuset med alla korrekturmarkeringar. Sånt kanske kunde vara kul?

Det finns faktiskt en alternativ prolog (drygt 11 000 tecken lång) till boken som aldrig användes. Som däremot ska användas i en annan bok som jag planerar, en slags prequel som alltså utspelar sig före första säsongen (bävar redan för att döpa en bok till “Före Första säsongen”, känns som upplagt för förvirring). Men det kanske kan vara ett bra bonusmaterial?

I en av pocketböckerna jag bläddrade i idag (minns tyvärr inte vilken, slarvigt) hade författaren skrivit ett extra kapitel, som en fortsättning eftersom boken slutade lite abrupt. Där kan man tala om bonusmaterial som tillför något.

Någon som har fler idéer på bra bonusmaterial i en pocketutgåva av en bok?

4 thoughts on “Vad är bra bonusmaterial i en pocketversion av en bok?”

 1. Anders N
   · 

  Vad tror du om att upplåta ett par av sidorna i boken till annonser som åtminstone delvis kan finansiera tryckningen av boken. PcH kan tänka sig diskutera ett sådant upplägg t.ex. Eller varför inte i det fallet kombinera annons och intervju. bara en tanke, men det är en rätt bra sådan, eller hur? 😀

 2. Anders N
   · 

  Jag kan f.ö. nämna att det här inlägget såg helskumt ut på iPhonen. Troligen ett CSS-problem. Typsnitten hade 15 olika storlekar, en för varje stycke typ… Tänkte bara nämna det. Något du kan felsöka här under sommaren. 😀

 3. Sölve Dahlgren
   · 

  Det är ett färdigt WP-tema. Men det kan vara läge att byta det till ett bättre ifall det strular så. Men i min Hero (Android) så ser det fullt normalt ut… 😉

 4. Sölve Dahlgren
   · 

  Jo, sådant har jag ju övervägt tidigare. Men nu blev det lite tidspress eftersom tryckeriet har sommarstängt så jag måste lämna till tryck redan imorgon kväll typ…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*