Vad en entreprenör kan lära av Radiotjänst?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:29 oktober, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

homme effrayé devant écran platSom småföretagare, entreprenör och medborgare med sunt förnuft räcker det att någon säger Radiotjänst för att man ska bli förbannad. Detta bolag symboliserar slöseri med resurser och onödig administration bättre än något annat.

Okej, vi hatar alla idioterna som tycker att man ska ta ut tv-licens för datorer och surf-plattor. Det finns ingen människa med sunt förnuft som försvarar det. Möjligen med undantag för dem som tjänar sitt uppehälle på Radiotjänsts meningslösa tjänster. Detta helägda dotterbolag till SVT heter egentligen Radiotjänst i Kiruna AB och omsätter drygt 150 miljoner kronor. De har över 200 anställda (“Radiotjänst har cirka 120 anställda och de flesta jobbar på huvudkontoret i Kiruna. Fyra heltidsarbetande kontrollanter är stationerade runt om i Sverige. Dessutom finns omkring 80 frilanskontrollanter från norr till söder och varje kväll arbetar ett 50-tal medarbetare i telemarketingverksamheten i Kiruna”, enligt hemsidan).

“Radiotjänst är dotterbolag till SVT, Sveriges Radio och UR och alltså en del av svensk public service. Vår uppgift är att se till att SVT, Sveriges Radio och UR får de ekonomiska resurser som krävs för att göra kvalitetsprogram till dig som radio- och tv-avgiftsbetalare.” (från deras hemsida).

Både miljön och medborgarna skulle må bättre av att detta 150-miljonersuppdrag utfördes mer effektivt. Som exempelvis genom att ta ut avgiften via skattsedeln.

Men vad kan du som entreprenör lära av Radiotjänst? Två saker:

1) det går att tjäna pengar på saker som är helt meningslösa och inte tillför något som helst värde – bara du hittar någon som är villig att betala för det. Enklast är det då att hitta kunder i offentlig sektor där det finns politiska skäl till att göra saker mer omständligt och ineffektivt. Men det är sannolikt ingen långsiktig affärsidé. Satsa därför istället på:

2) fundera över om en arbetsuppgift behöver utföras så som den görs idag. Går det att göra enklare genom att anlita en effektivare leverantör? Går det att stryka arbetsuppgiften helt genom att tänka på ett annat sätt. I fallet tv-licens är lösningen uppenbar, ta ut avgiften via skattsedeln och låt Skatteverket sköta administrationen för en bråkdel av kostnaden. I ditt företag kanske det inte är lika uppenbart, men det finns många sätt att effektivisera olika moment i din verksamhet.

Så istället för att svära över idiotin och miljonregnet över ett företag utan verkligt mervärde – fundera över hur du kan göra motsatsen i ditt företag. Har du ett Radiotjänst innanför dina egna väggar? Du behöver inte fråga riksdagen innan du avvecklar det. Gör det. Idag.

Fortsätt läsaVad en entreprenör kan lära av Radiotjänst?