Nu är det väl dags för ett te-uppror?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:13 oktober, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Jag dricker te. Ett par koppar om dagen, jag kallar mig ingen finsmakare. Jag vet inte hur det är med er andra som dricker te men är ni inte väldigt trötta på den okunskap som verkar frodas bland restaurangfolk när det gäller te?

Här är några tips till dem som äger en restaurang på vad ni kan göra för att få fler glada te-drickare som kunder.

1. Se till att erbjuda de tre huvudsorterna av te: svart, rött och grönt. Själv dricker jag mest svart men oavsett vad man föredrar är det lika irriterande varje gång man kommer till en restaurang och det bara finns en enda typ. Vanligast är att de bara har svart eller grönt te.

2. Servera aldrig te-vatten i en termos som det varit kaffe i. Det finns inget värre än att hälla upp en kopp varmt vatten ur en termos och till sin fasa se hur vattnet är smutsigt och doftar kaffe. Har du en gång helt kaffe i en termos är den för all framtid förstörd som vattentermos. Finsmakarna säger dessutom att man egentligen aldrig ska servera tevatten ur termos – vattnet blir för kallt, platt och syrefattigt, enligt experterna.

3. Räkna med att det är fler än du tror som dricker te (en siffra jag sett är 30% av befolkningen som dricker minst en kopp te om dagen). Problemet är att te-drickarna sällan säger ifrån, kanske för att de inte lider av lika kraftig koffein-abstinens som kaffedrickarna? Det är inte så svårt att fråga gästerna om de vill ha te eller kaffe när du serverar istället för att försöka hälla upp en kopp svart dryck. Ni häller aldrig upp ett glas öl eller vin utan att först fråga eller hur?

4. Se till att det finns någonstans att slänga te-påsar eller lägga te-kulor/silar. Hur många gånger har man inte varit med om konferenser där det finns te-vatten, te-påsar men inte en skål eller papperskorg inom räckhåll?

5. Läs på om te och te-sorter. Till skillnad från kaffe där folk oftast dricker vad som bjuds (även om de kanske inte gillar det lika mycket som sitt favoritmärke) så gillar inte alla te-drickare English Breakfast tea. Se till att det finns flera te-drickare i personalen så får ni kunskap på köpet.

6. Även te-vatten ska ha rätt temperatur. Ljummet te-vatten funkar dåligt, något man ibland kan råka ut för på konferenser framåt eftermiddagen då de inte fyllt på nytt varmt vatten sedan förmiddagspasset. Använd inte vattnet från espressomaskinen. Ångan är så het att aromämnen förstörs. Dessutom är syret ”bortångat”.

7. Surfa in på Te-rådets hemsida så lär ni er grunderna.

Har ni några skräckhistorier om restaurangbesök som rör te?

Fortsätt läsaNu är det väl dags för ett te-uppror?