Går det att återskapa SuperBowl? (#012 av #blogg100)

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:3 februari, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

I natt är det dags för Super Bowl och USA står stilla och runtom i världen bänkar sig folk i tv-sofforna trots att det är mitt i natten (som t ex i Sverige) för att följa den direktsända finalen i NFL (amerikansk fotboll). Det är ett enormt spektakel. Själv har jag inte sett matchen de senaste åren, dels för att jag inte alltid haft tillgång till den kanal där den sänts och dels för att man med småbarn blir mer kräsen med sovtid.

Läste ett intressant blogginlägg av alltid tänkvärde Seth Godin, “Why do we care about football?” som är riktigt intressant även för svenskar – även om du inte är intresserad av amerikansk fotboll.

Han beskriver nämligen hur just amerikansk fotboll har kunnat bli så stort, en del av den amerikanska kulturen. Sporten växte upp med tv. Det riktigt tänkvärda är dock när han påpekar att det förmodligen inte går att återskapa.

“Going forward, no other sport will ever have a run like this, because the TV-cash part of the connection can’t be recreated. Mass TV built many elements of our culture, but mass TV (except for tonight) is basically over. “

Direktsänd tv har fortfarande en kraft. Men konkurrensen gör att det ändå inte får samma genomslag som förr. En uppsjö av tv-kanaler kommer i framtiden (eller egentligen redan nu) att ersättas av miljoner webb-tv-sändningar, ofta on-demand.

Jag skrev för två år sedan om hur innebandyn kunde bli Sveriges svar på Superbowl. Ska man gå efter Seth Godins tankar så ska innebandyn strunta i mass-tv och annan massmedia och istället fokusera på innebandyns tribe, de hängivna. Det är värt att fundera över. Även om det alltid är lockande med det genomslag som tv-exponering kan ge…

Fortsätt läsaGår det att återskapa SuperBowl? (#012 av #blogg100)

Så kan SM-finalen i INNEbandy bli Sveriges Super Bowl

Idag spelades SM-finalen i utebandy (guld till Sandviken), eller isbandy eller som en del fortfarande kallar det – bandy inför nästan 20 000 åskådare. Det är en häftig grej, en enda final med mycket folk på läktarna. När de flesta andra sporter går mot fler matcher i finalen så har innebandyn och därefter handbollen följt isbandyns exempel.

Läste en intressant artikel i Dagens Nyheter i helgen (tyvärr verkar det inte som om DN lagt ut den på webben) om hur olika orter nu slåss om att få ta över finalmatchen från Uppsala. Stockholm har två nya arenaprojekt, det är redan bestämt att en av arenorna ska bli värd för SM-finalen i innebandy 2013 efter att Malmö haft den i två år.

Det ska ske i den nya Stockholmsarenan som kan rymma uppåt 30 000 åskådare vid en innebandymatch. Det är en av de arenor som isbandyn också diskuterar för sina ambitioner att göra isbandyfinalen till Sveriges svar på Super Bowl.

Innebandyn har liknande mål. Jag har funderat en del över hur man ska nå dit och jag är en ivrig förespråkare av att flytta damfinalen så att den inte spelas samma dag. Kanske damfinal fredag kväll och herrfinal lördag em/kväll. Eller damer lördag och herrar söndag. En del hävdar då att det blir omöjligt att locka lika mycket folk till damfinalen som man kan göra nu när den spelas samma dag som herrfinalen.

Problemet är att dagens SM-finalarrangemang blir en maratonföreställning på sex-sju timmar och att utrymmet för sponsormingel blir rätt tight mellan matcherna. Och det är inte lyckat, tyvärr varken för publik eller media. Bortsett från snygga publiksiffror på damfinalen.

Bättre då om man kan skapa en äkta SM-finalweekend med arrangemang i flera dagar. Varför inte fylla på och lägga SM-finaler även för juniorer samma helg – i samma arena, eller en mindre på samma område? Det vore väl häftigt?

Framför allt skulle det öppna möjligheter till olika typer av konferenser och utbildningar för innebandyrörelser under dagarna och så matcher på kvällarna.

Men, en sak som slog mig häromdagen är att man borde flytta finalen tidsmässigt. Jag minns från åren då jag var involverad vilka problem det ställer till att arrangera en final en lördag, när sista semifinalen ibland spelas på måndagen – fem dagar tidigare. Det gör produktion av trycksaker (matchprogram) och försäljning av biljetter betydligt krångligare och dyrare. Inte minst med det upplägg man har där ett antal tusen biljetter är reserverade för finallagens supportrar – som alltså ingen vet vilka de är förrän max en vecka innan matchen spelas. Inte helt optimalt…

Varför inte lägga på en vecka till? Och se till att det alltid är två veckor mellan sista semifinalen och SM-final-weekenden? Det skulle ge större möjligheter att verkligen förbereda sig för alla inblandade parter: finallag, arrangörer och publik.

Bara en tanke.

Fortsätt läsaSå kan SM-finalen i INNEbandy bli Sveriges Super Bowl