Sveriges roligaste bok om stadsplanering

Läs mer om artikeln Sveriges roligaste bok om stadsplanering
Interior of a modern office with window and funny girafe

Det var en läsare som sa det häromdagen – du har ju skrivit Sveriges roligaste bok om stadsplanering!

Det hade jag nästan glömt. Det är ju så att Fem stjärnor för Färglösa faktiskt har en allvarlig sida också. Dold bland absurda och galna karaktärer och en handling som emellanåt är på väg att spåra ur i diverse förvecklingar. Men det finns en spännande vision i romanen. Som faktiskt mer än en läsare har lagt märke till och gillat.

En del läsare tycker till och med att äventyren i Five Star City är de bästa i boken, just för att det är så spännande. De handlar om faktiskt om stadsplanering och framtidens boende.

Det är extra aktuellt just idag förresten med tanke på debatten om bostadsbyggandet. Det saknas massor av hyreslägenheter och ingen vill bygga hyreslägenheter för att man tjänar bättre på bostadsrätter. På samma sätt vill ingen bygga små lägenheter för att man tydligen tjänar mer på stora lägenheter. Men ur städernas perspektiv är små lägenheter mycket mer lönsamma, framför allt i innerstan eftersom boende i små lägenheter oftast konsumerar mer, äter mer ute och hittar på saker utanför hemmet i större utsträckning.

En liten spoilervarning ifall du inte läst Fem stjärnor för Färglösa ännu. Ja, faktiskt  om du inte har gjort det så beställ den genast och läs den och sedan kan du fortsätta läsa här nedanför. Vi drar ett streck här för att göra det extra tydligt.

Nedanför strecket ska du läsa efter att du läst romanen Fem stjärnor för Färglösa som är fantastiskt rolig även om du inte är intresserad av stadsplanering.

___________________________________________________________________________

Okej. Five Star City heter ett amerikanskt företag som har sin egen lösning på hur krisande städer kan vitaliseras. Man förvandlar en hel mindre stad till ett enda hus. En skyskrapa.

Inne i denna så bygger man inte lägenheter, man bygger rum. Som ett gigantiskt hotell. Varje rum är komplett med eget badrum, säng, soffdel, arbetsyta eller hur man nu valt att inreda. Typ 15-40 kvm. Inga kök.

Det här vänder förstås upp och ner på hur man ser på boende. Men det är helt klart så att man får in mycket fler rum än lägenheter i en fastighet. Även om man då får ha allmänytor för restauranger eller kök som går att hyra.

Det hade varit spännande att se ett projekt enligt Five Star Citys modell i verkligheten. I boken är det en konkursdrabbad liten kommun som ser det som en lösning, i verkligheten kanske det är mer sannolikt att det sker som en del av bostadsbyggandet i en större stad. Då kan en enda fastighet härbärgera lika mycket folk som en hel stadsdel. En skyskrapa blir en stadsdel. Och allt är för uthyrning, per månad eller rentav per dygn.

Så se till att läsa Sveriges roligaste bok om stadsplanering!

Foto: viperagp, Fotolia

Fortsätt läsaSveriges roligaste bok om stadsplanering