Research är att lära sig det man inte kan (nr 34) #blogg100

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:3 april, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Författare behöver göra research. Behoven är dock olika. Alltifrån att snabbt googla och kolla hur många länder det finns i världen till att läsa flera böcker om ett land eller en epok. Det är helt enkelt vad som krävs för att skriva en scen på ett trovärdigt sätt.

Det är därför det är så bra att skriva om det du känner till och kan. Jag själv som jobbat som journalist på lokaltidningsredaktioner hade kunskaper som gjorde att jag enkelt kunde hitta på och berätta om tidningen Färglösa Nyheter i min nya roman.

På samma sätt är InnebandyPiraterna till stor del byggd på min erfarenhet från innebandyn under 20 års tid där jag varit både ledare, styrelseledamot och journalist. Jag har sett alltifrån pojklagsmatcher till VM-finaler.

Nu är det långt ifrån alla deckarförfattare som varit poliser. Då får man helt enkelt göra research. På samma sätt som få författare har varit på alla platser de skriver om. Antingen får man då läsa in sig ordentligt eller ännu hellre åka dit.

Jag skämtade om att jag borde rest till alla platser där det spelas turneringar på den fiktiva Floorball World Tour som jag skriver om i InnebandyPiraterna. Efter hagelstormen i Skåne igår kändes det lockande att flyga ner till Australien där en av turneringarna äger rum. Vädret lär vara något varmare där nere just nu.

Reserach är tidskrävande. Det är jobbigt samtidigt som det kan vara väldigt kul. Att lära sig nya saker. Helst ska man också lära sig betydligt mer än det som kommer med i den färdiga berättelsen.

Just research var en gång det som avskräckte mig från att skriva en historisk roman om Helsingborg. Istället hittade jag Bodil Mårtensson, som är som klippt och skuren för att skriva historiska romaner och resultatet Barkhe-trilogin blev bättre än jag hade kunnat prestera. Vem vet, kanske jag någon gång i framtiden kommer att ge mig på en berättelse som utspelar sig i en annan tidsepok?

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Uppe strax efter halv fem. Öppnade datorn tio över fem och på 50 min skrev jag 1169 ord, påbörjade kapitel 3. Fortfarande mest inledande, bygger upp förväntan. Planterar lite trådar att spinna vidare på längre fram. Eftersom jag var på kontoret tidigt så hann jag med ytterligare drygt 500 ord innan det var dags att börja jobba. (Som om inte författandet är ett jobb). Så idag nådde jag för första gången upp till det som bör vara mitt snitt eller kanske minimum per dag: ca 1700 ord.

Summering:

Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4:

Fortsätt läsaResearch är att lära sig det man inte kan (nr 34) #blogg100