Två recensioner som faller på eget grepp

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:19 juni, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

I helgen roade jag mig med att läsa två recensioner av Jens Lapidus avslutande del i trilogin om Stockholms gangstervärld: Livet Deluxe.
DN:s Jens Liljestrand försöker göra en parodi på boken genom att kopiera och överdriva Lapidus berättarstil. Det fungerade. Inte så bra. Resultat: sönderhackad och oläslig recension. Hylling eller sågning? Oklart.

Kommentarerna delas i två läger: kul recension och usel recension.

Men riktigt kul blev det när jag sedan bläddrade i HD och läste Gunnar Bergdahls försök att vara rolig på samma tema. Två recensenter som tänkte “Jag är kreativ, jag skriver något unikt om en bok”. Istället blev det förutsägbart flockbeteende när båda valde samma grepp – att förvandla sin recension till en kopia av Lapidus stil. Bergdahl gör också utfall mot förlaget och tycker uppenbarligen att Lapidus senaste alster är hemskt och kommersiellt och allt det där som en bok inte får vara. Något annat var inte att vänta.

Den stora frågan alla ställer sig är ändå: för vem skriver recensenterna? För sig själva eller för läsarna? De sistnämnda bryr sig uppenbarligen inte alls eftersom storsäljare genomgående sågas friskt på Kultursidorna.

Fotnot: Jag väntar fortfarande på att själv bedöma Livet Deluxe. Jag tyckte ettan var bättre än tvåan, men tvåan var ändå bra.

Konstaterade häromdagen att Lapidus fått ett grymt mediagenomslag med intervjuer. Han verkar få lika mycket recensioner. Och när det gäller recensioner gäller tydligen “även en dålig recension är spaltmeter och därmed bra reklam”. Hur mycket det än retar herrar Bergdahl och Liljestrand.

Komplettering: Hittar också en recension i Expressen som egentligen är mer av en artikel om deckargenren i allmänhet, av Stig Larsson, där boken får bra betyg: “Däremot kan jag, för att göra en lång historia kort, konstatera att Livet deluxe är mästerligt genomförd. Om Lapidus tvåa var något sämre än hans debut har han nu överträffat sig själv.” Mellan raderna “sågar” Larsson samtidigt större delen av den svenska deckarkåren, men det är annan historia…

Ja, det bevisar väl ännu en gång hur olika recensenter kan tycka om samma bok.

Fortsätt läsaTvå recensioner som faller på eget grepp

Tröst för en halvtaskig recension

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 december, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Häromdagen recenserade några tidningar sportböcker. En salig blandning av romaner och faktaböcker som egentligen bara hade sport som gemensam nämnare. Förutom ett sifferbetyg fick böckerna även en skriftlig recension, ja eller åtminstone en kommentar. För om InnebandyPiraterna – Andra säsongen (som gick en tvåa på en femgradig betygsskala) stod det blott två rader:

“Pojkroman om killarna i Helsingborgs Consuls, innebandylaget på världsturné. Originell idé, sämre genomfört.”

Ja, det var faktiskt hela recensionen så det är svårt att citera ett utdrag. Vet inte hur många tidningar som publicerat artikeln, men i alla fall Kristianstadbladet och Hallandsposten.

Visst blir man lite stött? Nåja, tur att det finns andra röster. BTJ skrev betydligt mer positivt och längre. Och så kommer det ju massor av glada tillrop från läsare som exempelvis:
“Grymt bra bok!”
“Måste föresten ge dig credits för en väldigt bra bok. Första gången jag väljer en bok före tv-spelet.”
“Har läst klart andra säsongen nu också! Den var skitbra, ser fram emot trean!”

Och om man fortfarande känner sig lite besviken som författare så har Therése Söderlind bjudit på en underbar sammanställning med klipp ur olika recensioner av hennes bok. Som visar att smaken är som baken, även när det gäller recensenter!

Så det är väl bara att konstatera att vissa älskar mina böcker, andra gillar dem inte. Det är helt okej.

Samtidigt känner jag mest av allt revanschlust. Trean ska bli bättre än både ettan och tvåan – utan att de som gillar de två första böckerna blir besvikna. Det är trots allt läsarna som köper böcker, inte recensenter.

Fortsätt läsaTröst för en halvtaskig recension

Läsarnas uppmuntran viktigare än antalet sålda böcker

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:14 oktober, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Nu har min andra bok varit ute i tre veckor. Tiden går rasande fort och jag känner en viss frustration över att jag inte hunnit göra mer för marknadsföringen – även om jag gjort en del. Just nu pågår exempelvis en stor kampanj på CDON där InnebandyPiraterna – Andra säsongen är en av drygt 50 nya titlar som säljs med lägsta pris garanti.
I samband med det kör jag även en liten tävling för att uppmuntra läsare att recensera min bok hos CDON och andra nätbokhandlare. Läs mer om den tävlingen här!
Försäljningssiffran för Andra säsongen stiger också sakta men säkert. Det har inte riktigt blivit den jätterusning som jag hade hoppats på, men samtidigt så har den sålt mer än första boken gjorde på samma tid efter släppet. Och det är många som fortfarande inte uppmärksammat att tvåan har kommit ut. Har man ingen marknadsföringsbudget så är det lite svårare att få ut det budskapet.

Fortsätt läsaLäsarnas uppmuntran viktigare än antalet sålda böcker