Vad är billigt för en e-bok?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:5 januari, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

I höstas funderade jag lite över priserna på e-boksversionerna på mina böcker. Och jag har även tidigare skrivit om prissättning på e-böcker och pappersböcker.

Igår bestämde jag mig för att testa att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen som numera finns som pocket. Priset är satt så att jag tjänar ungefär lika mycket på en e-bok som på en pocketbok när man tar hänsyn till tryckpris och fraktkostnader.

Därför kan du nu köpa den som e-bok billigare än som pocket. Exempelvis hos Adlibris eller Bokus. Just nu är deras pris 35 respektive 37 kr. Visst skulle jag kunna sälja e-böckerna även direkt från hemsidan för nedladdning men sanningen är väl ändå att de allra flesta handlar böcker där de handlar böcker?

Det som ska bli spännande är i alla fall att se hur det nya priset påverkar försäljningen (förutom att jag såg att en bok såldes inom fem minuter efter att jag gjort en statusuppdatering på InnebandyPiraternas Facebooksida).

Vad tycker ni? Hur mycket kan en e-bok få kosta? Om ni tänker på att den inte ska ersätta pocketen utan originalutgåvan (inbunden, danskt band, storpocket eller vad förlaget nu väljer) och därmed ge tillräckliga intäkter för både förlag och författare.

Att som Bonniers sälja Leif GW Perssons senaste i e-boksformat för 147 kr (jmf 169 kr inbunden) känns väl magstarkt. Även om man ska komma ihåg att priserna exkl moms  som man ska jämföra är 118 och 159 kr pga den ologiska 25-procentiga momsen på e-böcker. Själv tycker jag nog att en nyhet ska kunna kosta 99 kr som e-bok för att sedan sjunka efter några månader. Och att momsen borde ner till 6% även där förstås.

Och har du aldrig köpt en e-bok – låt InnebandyPiraterna bli din första. 🙂

Fortsätt läsaVad är billigt för en e-bok?