Julbrevet som blev ett mellandagsbrev som blev en Nyårsblogg

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:31 december, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Julbrevet förvandlades till ett mellandagsbrev (ej att förväxla med mellandagsrea) som i praktiken mer liknar ett Nyårsbrev. Ett försök att blicka tillbaks på 2010 lite snabbt, publicerat i elfte timmen.

Årets match: Kan inte påstå att jag varit så flitig besökare på arenorna den här säsongen. Var faktiskt inte på Olympia en enda gång i år när HIF tog SM-silver… Har sett de flesta av FCH:s hemmamatcher och knappt en handfull Rögle-matcher. Flera bra, men ingen som etsat sig fast.

Årets mässa: Ja, det blir såklart Bokmässan i Göteborg. Fyra tuffa dagar på mässgolvet och lika många kvällar med mingel och middagar. Många nya kontakter, många bekanta ansikten. Har redan bokat plats för 2011. Hade trevligt sällskap i montern av Pontus, Ann-Catrin, Ann och Margareta.

Årets mål: Hade satt upp ett ambitiöst mål inför det här året. Att lägga 20 procent av arbetstiden på författarskapet och att det skulle generera motsvarande del av mitt företags intäkter. I praktiken tror jag att det landade på 20 procent plus en del fritid och omsättningsmässigt runt 15 procent. Dessutom satte jag ett nytt ambitiöst mål – att sälja en miljon böcker på tio år.

Årets arena: Såg Malmö-Rögle i hockeyallsvenskan. Matchen var ingen höjdare, men arenan. Riktigt imponerande. Ser fram emot SM-finalen i innebandy som spelas där i april. Percy hade visioner när han började tala om arenan för, ja vad är det nu 15 år sedan? Sådär 50 meter från tågperrongen till arenans huvudentré.

Årets tweet: Den 4 november gick mediedrevet (!) mot Kungen som valde att kalla till presskonferens i skogen. Jag skrev på twitter: “Kungen kommer att uttala sig om sin älgskog idag. Vissa medier har tolkat detta som något annat.”
Har aldrig blivit så re-tweetad (folk som delar med sig av någons tweet till sina följare) tidigare eller senare. Kanske man borde sluta skriva 300 000+ tecken långa berättelser och satsa på 140 tecken? Jag finns förresten på twitter.com/solvedahlgren

Årets skrivspurt: Hade två riktiga skrivrace under året. I somras när jag satt uppe på nätterna med utsikt över kohagen och skrev klart Andra säsongen, och i november när jag provade på NaNoWriMo – att skriva en roman på 50 000 ord under en månad. Jag gillar att skriva mot deadlines, helt klart. November visade sig inte bära hela vägen. Men i januari blir det ett nytt race med Tredje säsongen.

Årets semester: Det blev ingen utlandsresa 2010. Kanske 2011. Men en riktigt härlig semester fick vi, hela familjen då vi flydde från lägenheten och badrumsrenoveringen för att bo i en sommarstuga vid havet under drygt en månad. Barnen fick se kalvar på grönbete och det är väl så man kan beskriva dem när de fick springa fritt utomhus och leka i flera veckor.

Årets renovering: Vi fick ett nytt badrum i lägenheten. Det blev riktigt snyggt och vi njuter av det varje dag. Det enda man saknar är golvvärme, men man kan inte få allt. I somras svor vi dock en del åt hantverkarnas problem med att hålla deadlines men det blev garanterat bättre än om vi gjort det själva…

Årets nya företag: Bokprojektet “Lyckas med bokutgivning” ledde fram till en ny affärsidé. Att hjälpa författare som vill ge ut sina böcker på egen hand och samtidigt vända upp och ner på begreppen författare och förläggare. House of Independents blev Hoi Förlag.

Årets domänköp: Jag har handlat en del nya domäner under året. En av de roligare var hoi.se som vi ville ha till Hoi Förlag. Den var upptagen men jag läste att den skulle släppas en dag i oktober. Och sedan gick jag in regelbundet för att bevaka släppet och lyckades köpa den. Nu var det kanske inte så mycket konkurrens men för oss var det en perfekt adress till vårt nya förlag!

Årets konsert: Brukar ju bli någon konsert varje år. I somras spelade The Ark, The Sounds och Amanda Jenssen samma kväll på Sofiero. The Sounds var bäst, ett världsband. Det var nog dessutom enda konserten jag såg i år när jag tänker efter, tur att den var bra!

Årets bok: Det blev faktiskt två böcker med mig som författare i år. Andra säsongen i serien InnebandyPiraterna samt medförfattare till handboken “Lyckas med bokutgivning” (tillsammans med Lars Rambe och Ann Ljungberg). Dessutom kom Första säsongen ut som pocket i augusti.

Årets bygge: Ja, vi har en tomt men husbygget har inte kommit igång. Förhoppningsvis blir det under 2011. Däremot byggs det flitigt runt vårt hyreshus i stan hela tiden med uppgrävda gator. Ja, hela centrala Helsingborg känns som en byggarbetsplats nu. Arenabygget är häftigt, inte lika stor som Malmös men visst blir det en bra hemmaplan för FCH om två år.

Årets mobbare: Har bloggat om mobbing av innebandyn två gånger i år ser jag. Först undrade jag vad som driver innebandymobbarna och häromveckan följde jag upp med det internationella perspektivet och frågan: varför fattar inte svenskarna innebandyns storhet? Jag var övertygad om att vi skulle ha kommit längre 2010.

Årets byte: min gamla trotjänare till bil fick finna sig i att bli bortbytt mot en nyare årsmodell med bättre lastutrymme. Det enda jag kommer på mig med att sakna just nu är den eluppvärmda framrutan. Något att komma ihåg vid nästa bilbyte. Om tio år? Vill gärna förtränga att min gamla bil tappade över 90% av sitt värde på 11 år. Som en fd bilhandlare sa: “de bästa bilaffärerna du gör är varje gång du väljer att inte byta bil”.

Årets topplista: Lite avtryck har mina böcker gjort på topplistorna i år. Nischen idrottsberättelser för barn- och ungdomar. Pocketboken har toppat Bokus lista i flera veckor (även om en REA-bok av Widmark nu är på väg att gå om?) och ett tag hade jag tre böcker på topp 10 hos Adlibris i åldersgruppen 12-15 år!

Nyårsmål för 2011
Nyårslöften känns väl förlegat. Att säga “jag ska” eller “jag måste” ersätter jag hellre med “jag vill” och sätter upp några mål eller visioner för det nya året.

1. Ge ut minst en skönlitterär bok
Det här målet kan kännas i underkant när jag egentligen tänkt ge ut två titlar i serien InnebandPiraterna och dessutom vill skriva ytterligare någon roman som har en lite bredare målgrupp. Kanske något åt sf-hållet, eller möjligen en deckare. Och så vill jag skriva en bok som mina barn kan läsa redan nu. Okej, en bok i taget!

2. Öka omsättningen i mitt företag
Sedan jag ombildade till aktiebolag 2006 har det blivit mer på riktigt att driva företag. Budget och uppföljning. Varje år sedan starten har jag också ökat omsättningen i företaget och det vill jag förstås göra även nästa år, även om det kanske inte blir lika mycket procentuellt som tidigare.

3. Skriva en bok om nyhetsbrev
Jag har samlat stoff till en bok om nyhetsbrev och e-postmarknadsföring länge nu. Men det har inte blivit tid att förverkliga den ännu. Men 2011 är det dags.

4. Komma igång med träningen
Att vara småbarnsförälder är förödande för den personliga hälsan. Tycker jag i alla fall. Eller så är det bara dålig discplin som gör att träningen blir obefintlig. Men nu börjar ju ett nytt år med nya vanor, eller hur?

5. Hitta positiv energi
Det finns många energitjuvar, men man ska undvika att bli en själv. Och istället försöka hitta energikällor. Som att studera barnen och se hur de kan glädjas åt det lilla. Njuta av nuet helt enkelt, fira sina framgångar och inte bara skynda vidare.

Slutligen hoppas jag att du som orkat läsa hela den här långa drapan får ett riktigt härligt framgångsrikt 2011 på alla plan!

Gott Nytt År!

Fortsätt läsaJulbrevet som blev ett mellandagsbrev som blev en Nyårsblogg