Manus till Färglösa 2 är färdigt – nu börjar arbetet

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:25 april, 2016
  • Inläggskategori:Blogg

Vid midnatt mellan den 24 och 25 april satte jag punkt för Färglösa 2, uppföljaren till Fem stjärnor för Färglösa. Det innebär att jag har ett färdigt manus på det viset att jag har skrivit 71.500 ord som tillsammans utgör en berättelse.

Men det innebär samtidigt att arbetet bara har börjat med att förvandla detta till ett utgivningsbart manus. Jag ska redigera texten åtskilliga gånger de kommande veckorna och månaderna innan det är dags för sättning av manus till riktiga boksidor.

Den här gången har jag valt att inte sätta något utgivningsdatum för boken innan jag faktiskt var färdig med manus. Det för att jag förra året slet med InnebandyPiraterna 5 som blev väldigt försenad för att det dök upp en massa saker som gjorde att skrivandet fick nedprioriteras.

Så vad gör man då i redigeringsfasen? Dels läser jag igenom och hittar mängder av meningar som saknar ord, eller har en massa onödiga ord. Jag byter ut ord som känns malplacerade eller där jag kanske hittar bättre formuleringar. När redaktören sagt sitt kommer hela scener att strykas, kortas ner eller i vissa fall förlängas. En del scener kommer att skrivas till för att man upplever att det saknas något i berättelsen.

Den här gången kliar det faktiskt i fingrarna att få sätta igång med det arbetet. Kanske för att jag vill att den här boken ska bli den bästa och roligaste jag skrivit hittills. Det finns en bra grundstory i den, den tar upp många aktuella frågor samtidigt som den driver med många delar av vårt moderna samhälle.

Arbetstiteln har varit Färglösa 2 utåt, men själv har jag hela tiden tänkt på den som Färglösa får främmande. Vi får se vad mina kollegor på förlaget säger.

Fortsätt läsaManus till Färglösa 2 är färdigt – nu börjar arbetet

Mankell: “Israel beslagtog mitt manus” slår “hunden åt min läxa”

Genom åren som redaktör har jag hört många ursäkter från skribenter som är sena med texter.  Men Henning Mankell slår alla rekord – hur ska vi kunna bräcka “den israeliska säkerhetstjänsten tog mitt manus“? Hårddiskkrascher, översvämningar, försvunna disketter, faxar som strular och naturligtvis hundar och barn som spiller eller tuggar på lagringsmedium oavsett om det är papper eller annat. Det når liksom inte upp till samma nivå.

Jag är just nu försenad med manuset till InnebandyPiraterna – Andra säsongen. Det finns många olika anledningar till det, eller ursäkter. Eftersom jag själv är förläggare så är det egentligen bara läsarna som kan drabbas utöver mig själv.

När jag läste löpsedlarna med Henning Mankell och hans försvunna manus så kunde jag inte låta bli att tänka – hur kan man vara så dum att man tar med sig en dator med ett pågående manus på en båt när man vet att den riskerar att stoppas av militären? Ungefär som att gå ut på krogen med en bärbar dator och sedan lämna in den i garderoben på nattklubben och hoppas att den finns kvar när du ska hämta ut den kl fem.

Men som rutinerad redaktör har jag hört många ursäkter genom åren, ursäkter till varför man missar deadline. För väldigt många år sedan kunde det vara färgbandet som tog slut, eller faxen som strulade. En skribent hade som specialitet att faxa iväg ark med oläsbar text för att vinna tid och sedan skylla på att tekniken strulade.

När datorerna sedan gjorde sitt intåg kunde man skylla på hårddiskar som kraschat, disketter som inte längre gick att läsa och numera “har du inte fått mitt mail?”.

Men som författare måste man ju faktiskt ha en häftigare ursäkt än bara “hårddisken kraschade”. Och att en främmande nations säkerhetsstjänst beslagtar ditt färdiga manus är svårslaget. Grattis Henning.

Ja, och ska vi vara korrekta så är det faktiskt ingen ursäkt för att han skulle vara försenad Mankell drar till med. Till SvD säger han:

–Jag var naturligtvis inte dummare än att jag hade en kopia av manuset, säger Mankell som i julivärmen skriver på fjärde delen i Bergmanserien.

Vilket också blev slutklämmen på Expressens artikel Israel beslagtog Mankells manus. Storyn har sedan spridit sig till de flesta tidningar via TT. (GP, Sydsvenskan, DN, Resume)

Nu återstår att se om Israel hämnas genom att ladda upp Bergman-manuset på Pirate Bay. Och om någon bryr sig om att ladda ner det därifrån.

Fortsätt läsaMankell: “Israel beslagtog mitt manus” slår “hunden åt min läxa”