Hej Ny Teknik, SPAM är ingen bra teknik!

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:24 september, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

Spam! Hazard sign

Idag fick jag för andra dagen i rad SPAM som innehöll ett erbjudande från Ny Teknik. Äger man flera epostadresser ser man snabbt trender bland skräppostare.

SPAM kommer det i mängder från mindre nogräknade företag. Oftast är det små företag som lurats av någon oseriös leverantör som intalar dem att “det är en bra idé att köpa ett register med epostadresser och skicka ut jättebilligt till alla företagen”.

En del av dem lockar numera med att det är officiella register, alltså att de istället för att köpa av skurkar som scrapar dem från webbsajter och säljer 10 miljoner epostadresser på en CD-skiva köper de av svenska staten via ombud. Kanske några öre hamnar i statskassan.

Men, Lotta Malmberg, marknadschef på Ny Teknik (som har undertecknat spam-utskicket), jobbar på ett stort företag som borde veta bättre. Ny Teknik ges ut av Talentum Media AB. På hemsidan läser jag:

“I Ny Teknik läser du om de senaste nyheterna, produkterna, trenderna och innovationerna. Här kan du läsa om nystartade företag som kan bli morgondagens Ericsson eller Microsoft. Vi ligger i framkant när det gäller bevakning av expansiva branscher som IT, telekom, energi och bioteknik samt hur den nya tekniken används inom industrin.”

Men tydligen har SPAM-trenden helt förbigått dem. Skräppost på svenska. Med hjälp av ett företag som heter Eyebeep (en liten källarfirma i Stockholm) skickar de nu ut spam i mängder till alla svenska företag. Har du sett utskicken? Kanske inte eftersom alla effektiva spam-filter skickar dem rakt ner i skräpfiltret. Av Gmail klassas utskicket som misstänkt phising.

Inte så bra varumärkesbyggande, eller hur Ny Teknik?

Så låt oss ännu en gång repetera: även om det är lagligt att köpa epostadresser ur offentliga register så innebär det inte att det är något som seriösa företag ska ägna sig åt. Det är tvärtom synnerligen ineffektivt eftersom alla mottagare instinktivt klickar “Markera som skräppost” och för dem som till skillnad från mig inte vet att det är en seriös (och läsvärd) tidning som funnits i 40 år kommer “Ny teknik” istället att framstå som ett företag som främst konkurrerar med viagra, nigeriabrev och banksvindlare. Inte rätt miljö.

Vad ska man då göra för att få tusentals epostadresser i sin lista över potentiella kunder? Ja, det är precis som i alla andra sammanhang – hårt arbete. Samla in visitkort på mässor. Kör kampanjer och tävlingar där du får folk att interagera med ditt varumärke och frivilligt anmäla att de vill ha erbjudanden. Skicka relevant information till rätt mottagare. Du kommer fortfarande att få en del “skräpadresser” i ditt register, men dessa kanske utgör 5% istället för 99% (som är fallet med köpta register).

Gör om och gör rätt. Och en ursäkt till alla Sveriges hårt arbetande företagare som vill slippa SPAM i sina inboxar vore på sin plats!

Fotnot: Svenska lagar tillåter oönskade utskick via epost till svenska företag, däremot inte privatpersoner. Hur logiken ser ut där är oklart. Tänk dig att alla svenska företag skulle nyttja möjligheten att skicka ut epost till alla svenska företag. Då skulle du få sådär en miljon epostutskick. Hur många tycker det låter som en bra idé? Hand upp. Nej, just det. Bara idioter tycker det är en bra idé. Och så förstås företag som eyebeep som ser en chans att tjäna pengar på att lura okunniga företagare. Det är alltså inte olagligt, bara extremt oseriöst.

Uppdaterat: Ny teknik ber om ursäkt i mejl och erbjuder sig att spärra min adress. De skriver också “Vi köper adresserna av ett företag som heter Reaktion och är en av de större leverantörerna av Direktmarknadsföringstjänster. ” Så de har fått värdelösa råd av företaget Reaktion. Återstår att se om de förstår och bättrar sig…

Fortsätt läsaHej Ny Teknik, SPAM är ingen bra teknik!