Är Jens Lapidus 8 ggr bättre än Bo Wiberg?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:5 september, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Hur mycket ska en ebok egentligen kosta? Frågar du en läsare så tycker dessa att det är självklart att den ska vara billigare än en tryckt bok, det kostar ju inget att trycka den. Förlagen tycker såklart att den bör kosta lika mycket eftersom det inte är gratis att trycka, det finns fortfarande distributörer och återförsäljare som ska ha sin del av kakan – samt det faktum att tryckkostnaden egentligen inte är den största kostnaden på en bok.
Nu är den svenska eboksmarknaden liten. Men i USA där man kommit längre debatteras det emellanåt om priserna på eböcker, inte minst eftersom ett stort antal egenutgivare lägger ut sina böcker hos Amazon för 99 cent (cirka 6-7 kr) eller 2,99 – 3,99 kr samtidigt som en del storförlag försöker sälja sina nyutgivna titlar för 15-19 dollar (ca 90-125 kr).
Här hemma har det hittills inte sålts så mycket böcker till vrakpriser. Däremot finns det gott om rätt dyra titlar, eller vad sägs om Jens Lapidus senaste som kostar 162 kronor hos Adlibris.

John Locke (som sålt 1 miljon eböcker till Kindle) säljer sina böcker för 99 cent och sa vid något tillfälle “eftersom de stora säljer sina för 9,99 dollar och jag för 0,99 dollar behöver jag inte bevisa att mina böcker är lika bra som dem, de måste bevisa att deras är tio gånger så bra som mina.”

Om vi då överför det här resonemanget till den svenska marknaden så kan man fråga sig: är Jens Lapidus Livet Deluxe (162 kr) åtta gånger bättre än Bo Wibergs Rivieraruffel (19 kr)? Och man kan göra samma jämförelse med Inatt är du död (Viveca Sten), Det fjärde offret (Mari Jungstedt) eller Alkemins eviga eld (Anna Jansson) som alla kostar runt 150 kr.

Transparens: RivieraRuffel av Bo Wiberg är utgiven av Hoi Förlag där jag är en av grundarna. Detta är förlagets första eboksutgivning och prissättningen såklart ett experiment för att se vilka effekter ett lågt pris kan få på försäljningen. Inspirerat av ett antal amerikanska independentförfattare och svenske Kaj Karlsson som just nu toppar Adlibris ebokslista.

Så självklart säger jag: Köp RivieraRuffel idag!

Fortsätt läsaÄr Jens Lapidus 8 ggr bättre än Bo Wiberg?