En författarförebild fyller 70 år

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:4 augusti, 2014
  • Inläggskategori:Blogg

Bjorn-Hellberg-Foto-PeO-Persson-2-445x520Läser att Björn Hellberg idag fyller 70 år. Stort grattis till en legendarisk sportjournalist som först gjorde sig känd som tennisorakel men som sedan blivit lika känd som tv-programledare och författare.

Jag och Lars Rambe har ofta lyft fram Björn Hellberg som ett föredöme för aktiva författare. Det finns knappast någon författare i Sverige som signerar mer än Björn. När det kommer en ny bok så reser han runt och signerar i bokhandlare. Och han signerar länge. Jag har hört många bokhandlare berätta om hur Hellberg dyker upp en timme före utsatt tid och sedan sittter kvar en timme extra. Han håller stenkoll på statistiken över hur många böcker han signerat.

Jag vet inte om det fortfarande stämmer men Björn berättade något år att han hade en signering inbokad varje dag från den 25 november fram till julafton. Den bästa dagen att signera böcker är enligt signeringsgurun förresten sista lördagen före julafton, alternativt den 23 december.

På Bokmässan är Björn Hellberg också en av de mest flitiga. Han ses numera i Lind & Co:s monter sittandes vid ett ståbord, bredvid en lastpall fylld med hans senaste bok. Det blir åtskilliga hundra signerade böcker på fyra dagar och han byter några ord med lika många läsare.

Förutom att möta läsare öga mot öga vid otaliga signeringar så är Björn Hellberg väldigt produktiv vid tangentbordet. En ny deckare varje år, minst. Han har hunnit skriva över 60 böcker. Imponerande när man tänker på att han samtidigt jobbat hårt både som journalist och med andra uppdrag hela tiden. Och dessutom har sju barn…

– Det handlar om disciplin. Många tror att man ska sitta och vänta på inspiration som författare. Men det är överromantiserat, säger Björn Hellberg i TT-interjvun med anledning av hans 70-årsdag som tydligen ska firas med en signering i Visby. (Hans senaste bok “De tysta” kom ut för bara några veckor sedan.)

Disciplinen är ett visdomsord som påminner en del om Jan Guillous ord om att “bara amatörer har råd att vänta på inspiration”. Jag kan skriva under på det. Om man bara går runt och väntar på någon slags gåva från ovan blir det inga böcker skrivna. Men när man sätter sig ner och börjar skriva så händer det magiska saker.

Jag hoppas att jag kan vara lika produktiv som Björn Hellberg framöver.

Läs mer på Björn Hellbergs hemsida.

(Pressbild Fotograf: PeO Persson)

Fortsätt läsaEn författarförebild fyller 70 år